We eten nog steeds allemaal teveel zout. Behalve dat het slecht is voor je gezondheid (hoge bloeddruk!) is het ook zonde. Er zijn zoveel lekkere, gezondere alternatieven. Neem zeewier: dé groente van de toekomst en in allerlei gerechten te gebruiken als smaakmaker. Ik heb het zelf geprobeerd met de Nori Chef BIO zeewiermix; een alternatief voor zout.
Ook interessant: strooi vaker met kruiden
Ik strooide de zeewier ‘s ochtends op mijn eitje en ‘s avonds over de aardappelen. Hiermee kreeg mijn eten een lekkere ziltige smaak. En hoefde ik geen zout te gebruiken!
Zeewier in een mix
Zoutfabels
Denk jij dat je beter zit qua zoutinname omdat je bijvoorbeeld Keltisch zout, zeezout, Himalayazout of een ander trendy zout gebruikt? Helaas, hierin zit voor het allergrootste deel precies hetzelfde als in je keukenzout potje, namelijk natriumchloride. En die mineralen en spoorelementen? Die zijn in zo’n kleine hoeveelheid aanwezig dat dit eigenlijk te verwaarlozen is. Door de vergelijkbare hoeveelheden natrium zijn ze eigenlijk net zo ‘slecht’ als gewoon keukenzout. Van kruidenzouten zou je misschien iets minder hoeven te gebruiken en dan zou het iets minder schadelijk zijn, maar het beste kun je weer leren koken zonder toegevoegd zout: met verse, onbewerkte producten en kruiden.
Umami-effect
Bij zeewier is dat dus echt anders. Bovendien krijg je met zeewierpoeder over je gerecht dat bijzondere Umami-effect. In mijn potje NoriChef dat ik gebruikte zit bovendien wel een hoge concentratie mineralen, zoals jodium en magnesium. Vooral die jodium is voor mij interessant met mijn traag werkende schildklier omdat ik niet de hoeveelheid boterhammen eet die het Voedingscentrum aanraadt en bovendien mijn eigen speltbrood bak zonder verrijkt zout. Het poeder bestaat uit een mix van meerdere soorten zeewieren. Kijk, daar houd ik van: variatie! Ook eens proberen? Check Dekruidenbaron.nl.
Natuurlijk heb ik even navraag gedaan bij de Nierstichting wat betreft het eten van zeewier versus zout:
Iris Groenenberg: “In pure zeewier en zeekraal zit respectievelijk 0,26 gram en 2,8 gram zout per 100 gram. Als je 100 gram zeekraal door je eten doet, tikt dat qua zoutgehalte behoorlijk aan. Maar als je een paar gram zeewier over je eten strooit, dan valt het qua zoutgehalte dus enorm mee. Hoe dan ook, zout is zout, waar het ook uit komt, dus het telt altijd mee in je zoutinname. Mijn tip: berekenen hoeveel zout je eet door etiketten te lezen en uit te rekenen hoeveel je van die producten eet.”
Ook interessant:
Joseph zegt
En ik maar denken gezond bezig te zijn met mijn giga zeezout bus…