I live Green. En daarom is dit kookboek een must have in mijn boekenkast. En niet alleen daarom. Dit boek bevat gezonde, vegetarische en snelle recepten voor elke dag. Niet voor niets is The Green Kitchen at Home genomineerd als ‘kookboek van het jaar’.
Ook interessant: avocado in elk gerecht
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
I Live Green in my kitchen
Ik krijg heel veel kookboeken onder ogen. De meeste geef ik door aan vrienden die ook graag koken. Maar sommige boeken houd ik graag zelf. Die zijn té mooi en lekker om weg te geven. The Green Kitchen at Home is zo’n blijvertje, geschreven door het echtpaar Luise en David. Luise is, hoe kan het ook anders zou ik bijna zeggen, oorspronkelijk Deense. Ik denk écht dat al het goede uit Denemarken komt. Luise is gekwalificeerd voedingsdeskundige en David fotografeert de recepten die zij kookt.
The Green Favorites
Zonder klef of irritant te worden is de rode draad in het boek het gezin van Luise en David. Het boek heet niet voor niets The Green Kitchen at Home. Het is een verzameling van alle recepten die Luise en David meestal thuis eten, oftewel: de favoriete gerechten van henzelf en hun drie kinderen. Dat vegetarisch koken aantrekkelijker is dan alleen maar een vleesvervanger bij je aardappels en groente, laat dit boek zien. De indeling is zoals in de meeste kookboeken: een hoofdstuk met favoriete basics die standaard in de koelkast liggen en recepten voor ontbijt, voor maaltijden onderweg, snelle recepten voor doordeweeks en wat uitgebreidere voor in het weekend. Uiteraard is er ook een hoofdstuk met desserts en snoeperijen.
Prepping is everything
Gezond eten heeft alles te maken met voorbereiding, oftwel prepping. Daarom staan er diverse gerechten in die makkelijk mee te nemen zijn, zoals de Spinazie- en Banaanpannenkoeken waarvan Luise en David er ’s ochtends voldoende maken. Of de hartige Broccoli muffins die wel tegen een reisje in een rugzak kunnen. In het gezin wordt niet veganistisch gegeten, maar de recepten bevatten vaak wel veganistische suggesties. De Groene Keuken past helemaal bij het uitgangspunt van Luise haar recepten: smakelijk, gezond en eenvoudig, zonder vlees en met alleen natuurlijke ingrediënten, liefst van biologische komaf.
Green lifestyle
Behalve dat het goed is om minder vlees te eten, krijgt Luise vooral energie van voedzaam eten. Zelf eet ze best af en toe een biologisch stukje vlees of vis, maar thuis is het 100% vega aangezien David zo eet. Het belangrijkste vindt ze variatie (daar hebben we nóg een gemeenschappelijke deler!) waarbij je geen regels volgt. Luise haar recepten zijn soms ook raw en ze maakt gebruikt van ‘andere granen’ zoals boekweit. Dé favoriet van gastblogger Sandra!
Kwaliteit boven kwantiteit
Natuurlijk eten ze bij Luise en David ook nog wel eens lekkernijen. Maar dan kiezen ze voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Bij hen vind je in het keukenkastje altijd: diverse peulvruchten, bruine rijst, verschillende noten en zaden en gedroogd fruit. Ook potjes met gefermenteerde groenten staan in de kast, waarvan het recept overigens ook in het boek staat. Wil je Luise en David ontmoeten? Check dan dit filmpje:
The Green Kitchen at Home – David Frenkiel en Luise Vindahl
-
- Uitgeverij Becht
- ISNB 9789023015437
- € 24,99
Maxime zegt
Heel mooi boek lijkt mij dat! ik ga na een lange periode weer op mijzelf wonen, en zou graag het vegetarisch koken weer willen oppakken. En dan is een mooi kookboek als dit niet onbelangrijk!
m chen zegt
Voor inspiratie en om lekker te koken!
Annet Koster zegt
Ik wil dolgraag dit boek winnen … een hele mooie manier om kennis te maken met de green lifestyle. Wie weet geeft deze manier van eten mij een boost … heb nl. chronisch lyme. Hoop dat de juiste voeding als medicijn kan werken
Annemiek zegt
Lijkt mij een geweldig boek!
We zeilen ieder jaar naar Denemarken, alles is daar zo mooi.
Ook de ingrediënten worden steeds mooier daar.
Ik eet veel vegetarisch, green, maar gebruik nog niet zoveel avocado.
Als ik al vlees eet weet ik van welk bedrijf dit komt en ken ik meestal de dieren persoonlijk, ja dat was wennen! Maar ik weet zeker dat het dier een goed leven heeft gehad en dat het eerlijk vlees is.
Ingeborg zegt
Al het goede komt uit Denemarken? Ja, echt wel! Ook ik, haha.
Vooral de snoeperijtjes in het boek. Daar ben ik heel benieuwd naar. Want juist daarmee gaat het nog te vaak mis. 🌸
Edith Bakker zegt
Ik zou heel graag dit boek willen winnen. Ik kan wel wat inspiratie gebruiken op vegetarisch gebied (ik wil mijn mannen die heel erg van vlees houden) verrassen maar hou ook van lekker eten. En deze cover ziet er wel heel uitnodigend uit!
Jacqueline zegt
Wow! Dat is een boek voor ons! Als ik jullie tekst over hun lees qua uitgangspunten dan is dat precies zoals wij ook proberen te leven. Wat leuke frisse vernieuwde recepten zou heel erg welkom zijn!
Anita te Gussinklo zegt
Ik vind het leuk om nieuwe vegetarische recepten uit te proberen.
Esther Potters zegt
Gezond, vegetarisch en snel eten voor elke dag dat wil ik nou ook graag!
The Green Kitchen at home dus, met gezonde ingrediënten aan de slag
gaan en via dit boek inspiratie opdoen om de lekkerste gerechten op tafel
te zetten, ik ben zeer benieuwd naar dit groene lifestylekookboek en loot
graag mee!
Klaas Gielstra zegt
Een boek vol heerlijke vega recepten goed voor mij mijn gewicht en het milieu dus het krijgt een plaats in mijn boekenkast
Ria zegt
Meer vegetarische inspiratie zou geweldig zijn; ik verval vaak weer in dezelfde dingen. Dit boek lijkt me geweldig!
D.J zegt
Graag zou ik dit boek cadeau doen aan mijn vegetarische kleindochter voor de feestdagen
Sylvette Ruska zegt
Eet steeds vaker zonder vlees en vis, maar of ik nu voldoende voedingsstoffen binnen krijg is wel de vraag. Ik vind het moeilijk vervangend te vinden buiten de weer kant en klare producten in de winkel.
Linda zegt
Ik wil graag minder vlees eten, maar heb weinig kennis van vegetarische gerechten. Met dit boek zou ik meer ideeën en mogelijkheden hebben om me dit echt eigen te maken.
Femmy zegt
Wat lijkt me dat een mooi boek 💚❤. Die staat bij deze op mijn verlanglijstje 😄.
Ik zou in ons gezin graag meer vegetarisch (en ook veganistisch) willen koken. Maar mijn man is zo verzot op vlees dat ik dan wel hele goede gerechten moet produceren.
En waar te beginnen? Dit boek lijkt mij daar ideaal voor. Helemaal omdat het uit Denemarken komt. Wij zijn dol op Denemarken. Als dit mijn man dan niet over de streep trekt om minder vlees te eten weet ik het ook niet meer 😄.
Anne zegt
Hoi!
Dit lijkt me echt een heel leuk kookboek, ik ben zeer benieuwd naar de vega recepten. Afgelopen zomer zijn we op een groene vakantie geweest in Ærøskøbing. Dit Deense eiland probeert 100% op groene stroom te (gaan) leven. Heel tof, 💚👍🏽 (Groenhartduim) voor Denemarken. Ik eet een jaar of 2 nu vegatarisch en ik wil erg graag nieuwe recepten proberen! Ik denk dat ik daar meerdere mensen blij mee kan maken (Haha, ze zijn nu ook wel blij hoor, maar dan ook).
In ieder geval, of ik ‘m win of niet, heel leuk boek! Als ik ‘m niet win ga ik ervoor sparen denk ik.
Groene groetjes,
Anne
Carmen zegt
Ik ben zelf net een jaartje vegetarisch, en heb voor mezelf geen moeite om vlees te laten staan. Echter woon ik als student op kamers, en kan het daar nogal moeilijk zijn om voor bepaalde huisgenoten te koken (ik heb er 23), zonder dat ze gaan zeuren dat het vegetarisch is… Daarom lijkt me dit boek enorm handig om mijn huisgenoten ook vaker (hopelijk onbewust ;)) vegetarisch te laten eten, zonder gezeur over vlees-gebrek!
Susan zegt
Ik kook minimaal vier dagen per week vegetarisch, maar met twee pubers die van vlees houden, kan ik nog wel wat inspiratie gebruiken!
Jo's Daughter zegt
Sinds mijn 15de vegetariër & ik geniet elke dag van gezond eten. Het is alleen vaak van hetzelfde en wat nieuwe kook inspiratie en groene variatie zou zó ontzettend leuk zijn. Lekker op vrije dagen de keuken in en creatief creëren. Mmmmm ik heb er zin in, en mijn ouders ook lieten ze weten. Dus kiezen jullie mij? Hoop dat ik geluk heb.
Groetjes,
Jo’s Daughter
Charlotte zegt
Fantastisch lijkt het me om te genieten van binnenuit. Met the Green Kitchen at Home. Heerlijks met groente, granen plus fruit. Dat is echt een droom. Vrolijk worden en goed gezond. Smullen genoeg voor tien. Met zoveel yummy food in je mond. Wordt je als Vega graag gezien. Dat is dan ook mijn wens. Dit ongelofelijk mooie kado. Want dan steel ik lekker als mens. Met dinnerparties de show 😀
Desirée Brinkhorst zegt
Waarom ik dit boek wil winnen, omdat ik er hartstikke blij van word :-)! Ik hou van gezond leven en koken en doe dat graag voor de mensen die ik lief heb. Ik merk dat mijn aandacht de laatste tijd meer verschuift naar meer vegetarische maaltijden in het menu opnemen maar omdat ik daar nog wat onervaren in ben zou dit een heel mooi hulpmiddel hiervoor zijn.
Eva zegt
Ik zou graag dit boek willen winnen! Sinds 2 jaar eet ik vegan, mijn man sinds een half jaar ook volledig en sinds kort onze kinderen ook. Juist voor hen wil ik dit boek winnen. Lekker eten kan heel goed (lees: veel beter!) zonder dierlijke producten. Nieuwe inspiratie is altijd welkom 😀
Joseph zegt
Mijn lieve vrouw en dochter zijn net als ik gek op lekker eten. Smulpapen zijn we alle drie moet je weten.
Zo maak ik graag exotische dingen of een portie groente met mie. Lastig wel want de dames moeten het vlees , erbij of erin nie…
Gelukkig dat Pa toch een beetje koken kan. Niet altijd een gegeven van de man.
Vaak is het aardappels met vlees (of vega) en een portie groen. Maar zeggen mijn twee vrouwen => we leven niet meer in de tijd van “toen”.
Hoe maak je van elke dag ‘n culinair groen feestje? Zonder verantwoordelijk te zijn voor de dood van een beestje?
Graag zou ik met dit kookboek leren hoe ik mijn meiden kan verrassen. The Green Kitchen at home zou daar echt perfect bij passen.
Dan zit ik niet langer met mijn handen in het haar. Van hoe maak ik verrukkelijke vega dingen klaar?!
Met dit kook juweeltje in huis genieten we volop. Van het samen koken en eten, zelfs afwassen is dan top top top !!!
Jolanda zegt
Mijn zus is met haar haar gezin veganistisch gaan eten, inspiratie uit dit boek is vast hartstikke welkom! (Ik zie tenminste in je artikel dat er ook veganistische suggesties worden gedaan bij de recepten)
Sander de Boer zegt
Ik probeer heel graag nieuwe recepten uit,erg benieuwd naar dit kookboek om gezond en lekker te gaan koken!
Anita H. zegt
Ik doe mijn best om zo gezond mogelijk te eten. Liefst ook zonder vlees. Dit lijkt me een waardevol en heel bruikbaar boek. Wat inspiratie kan ik zeker gebruiken.
Kim zegt
jaaah!
Ik ben nu al 4 dagen in de week heerlijk aan het genieten van de maaltijden van eko menu. Mijn kids eten serieus meer van het eten. Ook zij hoeven niet zo nodig elke dag vlees.
Het liefst ga ik hier mee door in het weekend. Met (h)eerlijke vegetarische gerechten.
Lucie zegt
Dit groentje in de vegetarische keuken wil graag aan de hand genomen worden door Luise en David om nog groener te leren koken! Ik maak graag kans op deze inspirerende ontdekkingstocht!
Riekie Bos zegt
dit keukenprinsesje kiest ook graag voor kwaliteit boven kwantiteit!
Ook al ben ik een arme studente… ik probeer zo groen en bewust mogelijk te leven en te eten.
Ben onwijs benieuwd naar dat inspirerende kookboek en ga er graag mee aan de slag.
Judith zegt
Ik wil graag wat meer vega gaan eten en dit is een mooi boek zeg! Zo kan ik de eerste stap hierin gaan zetten 🙂