Chuka Wakame klinkt fantastisch: het is een ‘bijzondere frisgroene salade van geblancheerd zeewier met een marinade van sesamolie, sesamzaadjes, sojasaus een vleugje rode peper’. Bovendien: zeewier is duurzaam en gezond. Duurzaam zeewier wordt ook wel de boerenkool van de toekomst genoemd. Jammer dus dat sommige supermarkten zeewier verkopen dat is verpest met de kleurstof E133, dat bovendien volgens onderzoekers ter discussie staat wat betreft onze gezondheid.
Ook interessant: leerzame zeewier workshop
Zo stond op de Facebookpagina van Matthijs Wolff dat aan de Chuka Wakame die je bij Deen Supermarkten vindt (en vast bij meer supermarkten, maar deze is bekend) de kleurstof E133, oftewel briljantblauw FCF, is toegevoegd. Een synthetische kleurstof die volgens onderzoekers mogelijk kankerverwekkend is, en in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en netelroos. Je kunt je afvragen waarom een groene zeewiersalade een blauwe kleurstof moet bevatten? Of überhaupt een kleurstof bevat? Waarom kan zeewier niet gewoon zeewier zijn? Met alle groene gezondheidsvoordelen die het in zich heeft?
5x groene gezondheidsvoordelen
Zeewier heeft unieke en interessante voedingskwaliteiten, zoals:
- Hoog mineraalgehalte (iodium, calcium, enz.)
- Vezelrijk
- Rijk aan eiwit
- Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren
- Rijk aan vitamine B12
Gezonde antioxidanten
Het frisse en ziltzoetige Chuka Wakame valt onder de zeewieren. Hebben wij zeewier nog maar net herontdekt, voedingsdeskundigen, zoals Richard de Leth vertellen ons al veel langer dat dit een onderbenutte voedselbron met gezondheidsbevorderende stoffen is die we veel vaker zouden moeten eten. Zeewier bevat enkele specifieke inhoudsstoffen, zoals de antioxidanten fucoxanthine en phlorotannins en het cholersterol verlagende fucosterol. Van fucoxanthine zijn veel positieve bijwerkingen bekend: deze antioxidant werkt ontstekingsremmend, anti-carcinogeen (werkt kanker tegen), anti-obees en anti-diabetisch. Bovendien heeft het een beschermende werking voor je lever, de bloedvaten in je hersenen, je botten, huid en ogen. Omdat we zeewier nog maar kort eten, is nog niet helemaal duidelijk hoe goed de specifieke inhoudsstoffen worden opgenomen door je lichaam.
Duurzame zeewier de boerenkool van de toekomst
In Nederland wordt inmiddels bekeken hoe we hier zeewier kunnen telen. Want zeewier is een duurzame voedselproductie: het legt geen claims op landbouwgrond, biedt hoogwaardige voedingskwaliteit en heeft geen zoet water nodig. Belangrijk is dat biologische geteelde zeewier geen schade aan het zeemilieu oplevert. Om in 2050 de verwachte negen miljard mensen te kunnen voeden, zou biologische zeewierteelt wellicht een oplossing kunnen zijn. Of zoals Wouter Klootwijk het zegt: zeewier is de boerenkool van de toekomst!
Schildklierproblemen
In Nederland krijgen steeds meer mensen last van hun schildklier. Voor de aanmaak van het schildklierhormoon is het mineraal jodium een essentieel onderdeel. Het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon bevat tegenwoordig veel te weinig jodium. Bakkers voegden aan het zout extra jodium toe, maar bij biologisch brood zit dit er niet in. Ook bevatten de meeste natuurzouten geen extra jodium. Wekelijks een portie zeewier zou dan aan te raden zijn.
Bio is beter
Open teeltsystemen in zee zijn erg gevoelig. Bij bio-teelt gelden daarbij strenge eisen ten aanzien van het milieu, zodat vervuiling of verstoring van het aqua-ecosysteem voorkomen wordt. Er moet bijvoorbeeld op een duurzame manier worden geoogst.
Zeewier kan ook in gesloten systemen (tanks) geteeld worden. Ook hierbij heeft bio-teelt strenge eisen: zo moet het uitgaande water schoner zijn dan wat er ingaat. Bovendien, kies je voor bio, dan weet je zeker dat er geen E-nummers in je Chuka Wakame zit. En is het zeewier dat je eet dus écht gezond!
Koken met zeewier? Hier vind je een recept voor zeewierfalafel.
Lees ook
Geef een reactie