Zeewier wordt in Japan al jaren gegeten. Dus waarom zouden we Nederlands wier niet op de kaart zetten? Dat doet Marieke Hakkesteegt van kookboerderij Krommenhoeke in Biggekerke (Zeeland). Ik deed mee aan haar zeewier workshop en leerde zeewier pas écht goed kennen. Ze nam me eerst mee naar de Oosterschelde, waar ze vertelde over de verschillende soorten zeewier, die ik daarna ook zelf ging oogsten. Daarna gingen we naar haar kookboerderij waar ik samen met de andere deelnemers een maaltijd bereidde met mijn eigen vers geoogste soorten Zeeuws zeewier!
Schoon water
Marieke is een wandelende zeewier encyclopedie. Zo vertelt ze dat in Zeeland de diverse soorten wier gewoon voor het oprapen liggen. Ze noemt ze allemaal bij naam en wat hun specifieke smaak is. Omdat de Oosterschelde een schoon gebied is, kun je deze wieren gewoon eten. Uiteraard geldt ook bij wier: alles met mate en varieer. Nou, met al die soorten wier is dat laatste niet zo moeilijk!
Wist je dat
- Er in de Oosterschelde wel 200 varianten wier zijn, van fragiel tot stevig. Enkele wieren groeien uit tot een meter of 2 à 2 ½ (afhankelijk van lichtinvloed, voedseltoevoer, stroming). De rode (bètacaroteen) wieren vind je vooral in koelere, donkere wateren in tegenstelling tot bruinwieren.
- Alle wieren eiwitten, koolhydraten, omega-3 en -6 vetzuren, jodium en vitamines bevatten. Wakamé bevat veel natrium en zeesla ijzer.
- Het grootste zeewier producerende land Japan is. Nu even niet vanwege de kerncentrale (vervuild) en dat is ook de reden waarom Marieke bijvoorbeeld niet in de Westerschelde oogst.
Nederlands zeewier in Nederlands eten
Marieke ging bij de ‘meester’ van de zeewier in de leer. De Japanse Kyoko Onishi leerde haar alle basisprincipes van koken met wier. Wonend in Zeeland met voldoende wier om haar heen, besloot Marieke hiermee te experimenteren. Alle kennis die ze inmiddels bezit, deelt ze graag via haar workshops in haar kookboerderij. Daarbij hanteert ze haar eigen manier van zeewier verwerken: op de Nederlandse manier! Dus geen sushi’s – wat ik eigenlijk had verwacht. Zo maakten we zalm met rode darmwier op een bedje van snijbiet, Een ander groepje maakte tempeh in purperwier en ik maakte falafel van zeesla. Alle gerechten bevatten zeewier, geoogst in de Oosterschelde!
Let erop: zeewier voor consumptie moet altijd vers zijn! Oogst dus geen wier dat al dagenlang op het strand ligt.
Zeesla
De zeesla die ik gebruikte in het gerecht, had een prachtige groene kleur. Marieke legde uit dat dit door het hoge chlorofylgehalte komt. Dat is mooi, want het maakt de zeesla rijk aan vitaminen, magnesium en ijzer. Je kunt dit wier gebruiken in een gerecht, maar het is ook ideaal om als garnering te gebruiken of er gerechten mee ‘in te pakken’.
Roodwier
We oogsten ook Roodwier; deze met dunne bruine (of paarse) ‘bladeren’ is de Nederlandse variant van de Japanse ‘nori’. Nori is bewerkt met schimmelcultures om het beter verteerbaar en smakelijker te maken.
Eten van de toekomst
Inmiddels hebben wetenschappers van de universiteit van Wageningen zeewier en algen ontdekt als nieuw krachtvoer, omdat het rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen, die snel en goed kunnen worden opgenomen door ons lichaam. Het is ook een prachtige vervanger van vlees, want deze superfood is qua combinatie van eiwitten vergelijkbaar. Als we overgaan naar deze ‘eiwitbron van de toekomst’ zal de druk op het ecosysteem enorm worden ontlast. Er is namelijk geen schaarse landbouwgrond nodig en bij de teelt is geen zoetwater nodig.
Ik kan je de zeewier workshop écht aanraden. Meer informatie over data of meerdaagse arrangementen (je kunt ook overnachten bij Marieke) vind je hier. Helaas moest ik weer naar huis, want gelegen op 4km afstand van Middelburg en 3km van strand en de zee is de boerderij van Marieke een prima gelegenheid voor een meerdaagse vakantie!
Maria de Rooij Braakmanlaan 16 Biervliet zegt
Geweldig..na het programma met Floortje en wonende in Biervliet zou ik graag kennis maken met het ” zeewierprogramma” bij haar kookboerderij en het zeewierprogramma.
Opleiding ..lerares koken…Helaas al 93 jaar oud maar nog steeds geïnteresseerd in nieuwe dingen.
Sigrid zegt
Wat geweldig dat je op zo’n hoge leeftijd nog steeds geïnteresseerd bent in nieuwe dingen Maria! Daarmee ben je een voorbeeld voor velen!