Zelfs bij verdrietige momenten kun je nog steeds kiezen voor duurzaamheid. Een duurzame uitvaart is daar een voorbeeld van. Hiermee organiseer je een bijzonder afscheid én je toont respect voor de planeet. Kiezen voor een duurzame uitvaart? We geven je 4 tips. En een uitleg over resomeren: wat je met je lichaam kunt doen naast begraven of cremeren!
Ook interessant: 6-delige podcast-serie ‘Groen het leven doorgeven’
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
1. Verklein je ecologische voetafdruk
Met een groene uitvaart verminder je de impact op het milieu. Denk aan biologisch afbreekbare materialen en het minimaliseren van energieverbruik tijdens de ceremonie. Elke kleine stap draagt bij aan het behoud van onze planeet. Een groene uitvaart kan sober of eenvoudig zijn, zonder dat het ten koste gaat van waardigheid. 3 tips:
- Vervang de benzine rouwwagen door een elektrische auto voor milieuvriendelijker vervoer naar het uitvaartcentrum.
- Laat je opbaren in een rieten mand in plaats van een traditionele kist die schadelijke materialen bevat.
- Organiseer het afscheid op de begraafplaats zelf om uitstoot te verminderen door gasten minder te laten reizen.
2. Eerbetoon aan de natuur
Het verlies van een dierbare is verdrietig genoeg. Maar ook tijdens zo’n verdrietig moment kun je de natuur eren. Door je lichaam in de natuur te begraven. Op een natuurbegraafplaats ga je zonder grafsteen op in de natuur. Daarmee bespaar je op grondstoffen en het is voor nu de meest milieuvriendelijke optie. Is dit niet mogelijk in jouw buurt? Dan kan je alsnog jouw geliefde laten voortleven in de natuur! Bijvoorbeeld door het planten van een boom ter nagedachtenis. Elk jaar zie je de boom weer opbloeien en zie je dat het leven in de natuur doorgaat. The circle of life.
3. Ken je resomeren al?
Resomeren is een duurzaam alternatief voor begraven of cremeren. En het wint steeds meer aan populariteit. Hierbij wordt je lichaam in een speciale vloeistof geplaatst, waarin het binnen vier uur volledig oplost. Wat overblijft zijn botresten en een stroperige vloeistof. Dit proces is milieuvriendelijker dan een traditionele begrafenis of crematie met gas. Resomeren is in ontwikkeling en nog niet in elke gemeente mogelijk vanwege de benodigde wetswijzigingen.
3. Duurzaam is vaak voordeliger
Wist je dat een duurzame uitvaart zelfs vaak voordeliger is? Toch kunnen de kosten nog steeds flink oplopen, tot wel duizenden euro’s. Zorg er daarom voor dat je op tijd een passende verzekering afsluit, liefst een duurzame. Laat je naasten altijd weten wat je laatste wensen zijn. Schrijf ze op in een notitieboekje of bewaar ze digitaal (geef je inlogcode aan je nabestaanden!). Heb je nog vragen over je uitvaart of wensen? Neem dan contact op met je verzekeraar. Zij kunnen je helpen alles duidelijk vast te leggen.
4. Een goed gevoel voor iedereen
Een duurzame, groene uitvaart geeft jou een goed gevoel. En iedereen die erbij betrokken is. Jullie nemen met respect afscheid én vinden tegelijkertijd troost in het feit dat jullie de natuur respecteren. Want jullie deden alles om een duurzaam en verantwoord afscheid te organiseren.
Om over na te denken
Wist je dat:
- Je met een crematie via een gasoven ongeveer dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als met een enkele vlucht van Nederland naar Spanje.
- Je met een standaard begrafenis vaak 95 kilogram CO2 uitstoot. De meeste uitstoot komt door de grafsteen die vaak uit het buitenland komt.
- Het transport van de materialen en grondstoffen die gebruikt worden bij de uitvaart het meest vervuilend zijn.
Denk jij na over jouw afscheid? Overweeg dan deze groene alternatieven. Het is een prachtige manier om jouw duurzame levensstijl voort te zetten, zelfs in moeilijke tijden.
Geef een reactie