Wil je minder zout eten? Verse, gedroogde en diepgevroren kruiden zijn een gezond en smaakvol alternatief voor zout. Veel zout zit in kant-en-klare kruidenmixen en boemboe’s. Ook kant-en-klare sauzen en soepen bevatten veel zout. Kook je de recepten van onze gastblogger Sandra, dan zit het wel goed. Wil je de zoutpot helemaal laten staan? Met de juiste kruiden blijft je eten gewoon lekker smaken.
Ook interessant: Verrijk je eten met kloosterkruiden
Een kruidenmix hoef je niet kant-en-klaar te kopen. Je kunt ze heel makkelijk zelf maken met gedroogde kruiden. In een gesloten potje op een koele, donkere, droge plaats kun je de mix lang bewaren.
Italiaanse kruidenmix
- 2 theelepels basilicum
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel peterselie
- een halve theelepel knoflookpoeder
- een halve theelepel tijm
Mexicaanse kruidenmix
- 3 theelepels knoflook
- 2 theelepels cayennepeper
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
Verschil tussen kruiden en specerijen
Wat is nu een kruid en wat een specerij zul je misschien denken?
Kruiden zijn (verse) bladeren, vruchten of zaden van kruidachtige planten. Denk aan peterselie, selderij, lavas en basilicum. Of aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes.
Specerijen zijn sterk geurende, of scherp smakende gedroogde delen van planten uit tropische landen. Gember en geelwortel bijvoorbeeld, zijn specerijen gemaakt van plantenwortel. Voorbeelden van specerijen van vruchten en bloemen zijn kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille. Kaneel is gemaakt van schors.
Op het juiste moment toevoegen
Kruiden zijn heel verschillend. Om hun geur en smaak goed tot hun recht te laten komen, is het belangrijk dat je elk kruid op het juiste moment toevoegt aan je gerecht. Enkele tips:
- Kruiden met zachte bladen geven snel hun smaak af. Denk aan basilicum, bieslook, peterselie en koriander. Voeg ze pas toe vlak voordat je het gerecht opdient.
- Kruiden met harde bladeren geven hun smaak pas af als ze enige tijd warm zijn. Denk aan laurier, tijm en rozemarijn. Voeg deze dus aan het begin toe.
- Specerijen, zoals peper, knoflook en kruidnagel kan je het beste meebakken.
Vraag de kruidenwijzer aan
Bij de Nierstichting kun je de Kruidenwijzer aanvragen. Hierop staat precies welke kruiden bij welk gerecht passen, als gezond alternatief voor zout.
Geef een reactie