Worden jullie ook zo moe van artikelen, waarin dieetgoeroes zeggen wat je vooral wel en vooral niet moet eten? En dat het ene onderzoek zegt dat je geen roomboter moet eten en het andere juist weer van wel? Het is maar net wie het onderzoek heeft gedaan en er baat bij heeft, lijkt wel? Of dat gluten- en lactosevrij momenteel als een hype wordt neergezet? Je zal maar coeliakie hebben of een lactose-intolerantie, zoals onze gastblogger Sandra. Voordat je het weet, word je als slaaf van trends neergezet, terwijl je lichaam toch écht een probleem heeft met bepaalde voedingsmiddelen.
Ook interessant: de weekmenu’s van gastblogger Isabelle
Er is niets mis met af en toe eens lactose- of glutenvrij eten. Want we krijgen genoeg gluten binnen. Af en toe minderen is helemaal niet zo gek. Waar ik wel fel tegen ben is diëten, calorieën tellen of vet weren. Kan iemand die een dieet gevolgd heeft mij vertellen of ze na drie maanden niet 5 kilo extra met zich meezeulde? Zelf heb ik in mijn leven alle diëten gevolgd. Het laatste was dat van dieetgoeroe Sonja Bakker, voor mijn werk destijds. En ja ik was enorm veel afgevallen. En ik beloofde mijzelf nooit meer aan te komen. Maar na een aantal weken kon ik geen eierkoek meer zien. En inderdaad, die kilo’s zaten er ook gewoon weer bij!
Mijn eigen levensgoeroe
Zoals ik al eerder schreef: de kunst is alles met mate te eten. Op z’n tijd genieten van een goed glas wijn (waarbij ik kies voor sulfietvrije biologische, want waarom zou je ‘hulpstofjes’ tot je nemen als het ook natuurlijk kan?). Of van een frietje (en in wat voor soort olie deze dan is gebakken maak ik mij niet druk om), maar vooral je rust te pakken. Eigenlijk gewoon de 3 ‘r’ die mijn eigen levensgoeroe, mijn moeder, al leerde op de nonnenschool: rust, regelmaat en reinheid. Want als iets slecht voor je gezondheid is, dan is dat langdurige stress. Zelf loop ik twee avonden in de week een rondje van een uur. Goedkoop, rustgevend én ik voel me er goed bij. Dat onderzoeken dan weer uitwijzen dat het zelfs beter is dan hardlopen, maakt me niet uit. Het gaat er uiteindelijk om wat het met mijn lichaam/gestel doet. Toch?
Dit voelt voor mijn lichaam goed
Vrijdagmorgen is mijn spinningmorgen. Ook doen we nog een half uur grondoefeningen. Dus als ik dan ’s avonds met een bakje chips voor de tv hang, voel ik me daar prima bij. Het is mijn momentje van rust, op een dag dat ik gesport én gewerkt heb. Een healthy lifestyle, gezond leefpatroon of hoe je het ook maar wilt noemen, is zó te leven waar jijzelf en je lichaam zich goed bij voelen. Via Live Green Magazine geef ik jou voorbeelden, zodat je een bewuste keuze kunt maken waar jij je healthy & happy bij voelt. Dus alle Rensen, Richards en andere healthcoaches krijgen van mij een platform, als ik het eens ben met wat ze zeggen en het voor mij goed voelt. Ik haal er vervolgens uit waar ik denk baat bij te hebben. Ik hoop dat jij hetzelfde doet. Want wie zegt dat mijn lifestyle voor jou ook de beste is?
Varieer; omdat het lekker is
Waarom zou ik geen hagelslag meer mogen eten op mijn boterham? En waarom moet al het witte bloem uit mijn keukenkastje verdwijnen? Ik vind het leuk om te lezen dat er quinoa bestaat, maar vervolgens maak ik zelf uit of ik dat ga eten. Die keuze baseer ik omdat ik denk dat ik het lekker vind en het een leuke variatie is op pasta of rijst. En ik maak pannenkoekjes van bonen klaar, omdat ik ze veel voedzamer (ook lekker) vind dan gewone pannenkoeken. En ik koop wel eens amandelmelk omdat ik daarmee wat minder zuivel binnenkrijg. Gelukkig heb ik niet als Sandra een lichamelijk probleem zodat ik wel moet. Nee, ik kies er zelf voor. Omdat ik een lekkerbek ben, gevarieerd wil eten en benieuwd ben naar nieuwe producten. Dat ik daarbij bewust voor biologisch kies, is mijn lifestyle. Ik probeer jou uit te leggen waarom dit zo is, bijvoorbeeld dat het beter is voor de bodem en de dieren, maar ik verplicht jou niet om hetzelfde te kiezen.
Onderzoeken: kilo-knallers not-done
Qua gezondheid hoef ik niets weg te laten en sluit ik niets uit qua voeding. Nou ja, toch wel. Ik vind kilo-knallers écht niet kunnen. Een lekker stukje biologisch vlees op zijn tijd, van een dier dat een diervriendelijk leven heeft gehad, dan weer wel. En zeegroenten en schelpdieren zijn voor mijn schildklierprobleem volgens onderzoekers heel goed, maar ik vind het gewoon écht niet lekker. Dus waarom zou ik dit eten? Ik neem liever het lekkere kruidenzout van A.Vogel met daarin jodiumhoudend kelp en slik braaf mijn spirulina. Waarom? Omdat ik me er goed bij voel! Niet omdat een dieetgoeroe of onderzoeker zegt dat ik dat moet doen.
Variatie is het sleutelwoord
Natuurlijk hebben onderzoekers en dieetgoeroes soms wel een punt. Teveel suikers is niet goed. En teveel granen ook niet. Maar het woord teveel zegt alles. Je hoeft niet direct alle suikers en granen weg te laten. Het gaat om gevarieerd en vers eten: dat je beter geen producten eet waar toegevoegde suikers aan zijn toegevoegd, gewoon om je meer te laten eten. En je hoeft écht niet alleen nog maar kokosolie te eten omdat dit beter voor je zou zijn volgens de laatste trends. Er is niets mis met een goede, biologische olijfolie hoor. Dat bewijzen de mensen in Mediterrane landen al jaren. Variatie is het sleutelwoord. Daarom vind je op Live Green Magazine onder meer lekkere gluten- en lactosevrije recepten, omdat je hier misschien nog niet bekend mee bent en het een leuke variatie is op je dagelijkse eetpatroon. Of omdat je een probleem met deze producten gediagnosticeerd hebt gekregen. Of omdat je gewoon wel eens iets anders wil proberen. Maar als jij vanavond met een bakje chips voor de tv wilt hangen, moet je dat helemaal zelf weten. Als het voor jou maar goed voelt!
Beeld: AdobeStock S.H.exclusiv
Geef een antwoord