Komende week is het Verspillingsvrije week. Regelmatig krijg je van mij een recept waarin ik restjes groente of andere ingrediënten gebruik. Zo is soep hét recept als je niets wilt weggooien. Ook frittata leent zich daar uitstekend voor. En als je biologische of biodynamische ingrediënten koopt, kun je de groenten rustig met ‘huid en haar’ opeten. Verspilling van voedsel is werkelijk helemaal niet nodig. Check mijn tips.
Ook interessant: Sandra’s blog over de rol van voeding en vitamine D
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Verse soep met restjes
Deze recepten zijn allemaal van soep. Met restjes groenten, zoals kool, waar je meestal teveel van hebt, kun je een heerlijke verse en gezonde maaltijd op tafel zetten. Desgewenst met wat brood dat je dipt in een goede olijfolie.
Soep met restjes kool
Tip: zelfs restjes pastaverwerk je in een soep.
Frittata met restjes groente
Tip: gebruik vooral lekker veel verse kruiden uit eigen tuin
Recepten met restjes brood
Tip: tosti’s zijn ook perfect voor brood dat niet zo vers meer is
Lekkers met fruit
Tip: vers fruit uit het seizoen is goedkoop, haal gerust van extra in huis met deze NoWaste tips
In 2017 een trend, nu een gewoonte
In 2017 schreven we al dat voedselverspilling een no go zou worden volgens trendwatchers. Nu, drie jaar later is het in supermarktland en bij de meeste consumenten wel doordrongen dat je écht geen voedsel hoeft weg te gooien. Als we er met z’n allen voor zorgen dat dit niet meer gebeurt, is de discussie over wel of niet voldoende te kunnen telen met biologisch ook voorbij. Als dat geen win-win situatie is!
Verspillingvrije tips
Natuurlijk is voeding soms ook gewoon bedorven en moet je het wel weggooien. Voordat het zover is, kun je verpakte voeding wat je niet direct gaat gebruiken invriezen. Als dat niet gaat, check dan de houdbaarheidsdatum. Om het ons gemakkelijk te maken zijn er daarvan 2, die gelden zolang de verpakking NIET geopend is:
- Een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT)
- Een Te Gebruiken Tot-datum (TGT)
THT: na deze datum kun je het nog rustig eten. Vertrouw hierbij op je ogen, neus en smaak. Want die aspecten kunnen wel achteruit zijn gegaan. Tot de THT-datum zijn smaak, geur en kleur gegarandeerd.
TGT: zeer bederfelijke producten kun je tot de dag die hierop staat aangegeven veilig eten.
Gratis koelkastthermometer
In de koelkast blijven de meeste voedingsmiddelen houdbaar. De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C en die check je met een koelkastthermometer. Bij het Voedingscentrum bestel je die gratis (excl. verzendkosten) hier. Daarnaast heeft de indeling van je koelkast invloed op hoelang je producten kunt bewaren. Bekijk hier hoe de ideale koelkastindeling er uit ziet.
De grootste tip is natuurlijk zoveel mogelijk verse, onverpakte voeding te kopen die je dezelfde dag nog zo vers mogelijk opeet. Eet smakelijk!
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 6 gratis eKookboekjes met haar gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie