Sandra: geen idee wat je met een blok tofu moet dat je in de winkel ziet liggen? Maak er eens een frittata van! Dat is bovendien een ideaal gerecht als je weinig tijd hebt of restjes groenten wilt verwerken. Lekker met verse kruiden, zoals salie. Hiermee zorg je voor No Waste en je bent lekker duurzaam bezig als het om je foodprint gaat.
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biologische appelkwarktaart
- Recept gaat verder onder de foto
Bio en budget groenten-frittata met tofu en salie
- Gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- Ca € 1,65 p.p.
Oven voorverwarmen op 200 graden
Ovenschaal voor 4 personen
Dit heb je nodig
- Kokosolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 tn knoflook, fijngesneden
- 200 gram tofu, uitgelekt en in kleine blokjes
- 1 tl kurkuma
- Zeezout en grove peper naar smaak
- 125 gram champignons, schoongemaakt in plakjes
- 200 gram knolselderij, geschild in blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in reepjes
- 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- Gerookte paprika, in reepjes (optioneel)
- 4 eieren
- 100 ml amandeldrank, ongezoet
- 1 el fijngehakte verse salie
Zo maak je het
- Verhit de 1 el kokosolie in een koekenpan en bak hierin de rode ui glazig.
- Voeg de knoflook, tofublokjes en kurkuma toe en bak voor ca 5 minuten, breng op smaak met zout en peper. Schep de blokjes uit de pan en houd apart.
- Bak nu de champignons, knolselderij, bleekselderij en lente-ui in 1el kokosolie tot de groenten zacht zijn en er geen vocht meer uit komt. Laat de groenten eventueel uitlekken in een vergiet.
- Schep de groenten in een ingevette ovenschaal en verdeel er de tofublokjes over, verdeel hier de gerookte paprika over.
- Klop de eieren met de amandeldrank los en roer de salie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk het eiermengsel over de groenten en bak de frittata in ca 30 minuten in de oven gaar.
- Serveer warm of koud met een groene salade en eventueel wat glutenvrij brood erbij.
Tip: Deze frittata kun je een dag van tevoren bereiden en zowel koud als warm eten. De vleesliefhebber kan er wat blokjes ham of spek aan toevoegen.
WEETJE BIOLOGISCHE SOJA
Tofu is gemaakt van sojabonen. Die zijn rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevatten ijzer en vitamine B1. Tofu is geschikt als vleesvervanger, maar het is goed je het volgende te beseffen: ook dieren krijgen soja binnen via hun veevoer. Daardoor is er een enorme productie van nodig die vooral in landen als Zuid-Amerika plaatsvindt. Dat zorgt voor allerlei milieuproblemen en sociale vraagstukken, zoals ontbossing. Door de bestrijdingsmiddelen en kunstmest die worden gebruikt raakt de bodem uitgeput en het water vervuilt. Bovendien is de meeste soja die verbouwd wordt genetisch gemodificeerd (GMO-soja). Kies daarom voor biologisch! Deze soja is duurzamer geproduceerd, niet genetisch gemodificeerd (GMO) en er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat is beter voor jouzelf, maar zeker ook voor de mensen en het land waar jouw soja verbouwd wordt.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een antwoord