Een pudding vol smaak, gezonde vetten – die je spijsvertering helpen te stabiliseren – en omega 3 (van het chiazaad en de melk). Chiapudding is heel eenvoudig te maken en ideaal bij lekkere trek! Maak wat extra en bewaar dat in de koelkast. Zo heb je met wat vers fruit en kokosyoghurt altijd iets lekkers paraat. In de koelkast blijft het zeker een week goed.
Chiapudding met appelcompote
Dit heb je nodig:
Voor 2 personen
- 340 ml van je favoriete melk, heet
- 4 eetlepels chiazaad
- 1 grote appel, geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes van 3 cm
- merg van ¼ vanillestokje
- 1-2 eetlepels rauwe honing of dadelstroop
- 50 g pistachenoten, gehakt
- Handje frambozen of aardbeien
- Optioneel: boragebloemetjes
Zo maak je het:
- Giet de hete melk in een kom, voeg het chiazaad toe en roer even door. Laat 5 minuten staan en roer dan nog eens stevig door om eventuele klontjes te verwijderen. Roer na nog eens 5 minuten opnieuw, dek de kom af en laat de inhoud een paar uur of een hele nacht staan. Dat zorgt voor de afbraak van antinutriënten* en maakt het zaad een stuk gemakkelijker te verteren en voedzamer.
- Maak ondertussen de appelcompote. Doe de appel in een kleine steelpan met een paar eetlepels water en de vanille. Zet de pan op matig vuur en leg er een goed sluitend deksel op. Roer de massa circa 2 minuten nadat hij is gaan borrelen en koken door. Het duurt circa 10 minuten voor de appel gaar is en uit elkaar valt. Voeg honing of dadelstroop naar smaak toe aan de appel.
- Schep de chiapudding in een andere steelpan met een paar eetlepels water en warm hem weer op.
- Verdeel de pudding over twee kommen en schep de appelcompote erop. Bestrooi met de gehakte pistachenoten of andere noten (amandelen) en de frambozen of aardbeien. Als blikvanger kun je boragebloemetjes toevoegen. Serveer warm.
*Antinutriënten zijn natuurlijke of synthetische bestanddelen die de opname van voedingsstoffen tegengaan. Deze zitten in de schil of beschermlaag van de meeste zaden, noten en granen. Neutraliseer antinutriënten door de zaden, noten of granen een paar uur of een hele nacht te laten weken.
Dit recept komt uit het boek Happy body, ontspan, eet en beweeg.
Titel: Happy Body. Eet – ontspan – beweeg
Ondertitel: Handboek voor mind, body & soul
Auteurs: Amber Rose, Sadie Frost, Holly Davidson
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021559278
Kosmos Uitgevers
Geef een reactie