Wanneer ik dit schrijf staat alles nog in het teken van het corona virus. Het beheerst niet alleen, maar het beperkt ook ons dagelijks leven. We zien dat er elke dag nieuwe vragen ontstaan. Ik denk dat één van die vragen zou moeten zijn: zorg ik wel goed voor mijzelf? Voeding speelt daarbij een grote rol. Met de thuisquarantaine is het vooral vitamine D waar je op moet letten.
Ook interessant: Tomaat voor een gezond 2020
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Houd je weerstand op peil via voeding
Je hoort veel negatieve verhalen van de ‘afstandelijke’ corona wereld. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, ontstaan door geweldige initiatieven. Kinderen die lieve kaartjes schrijven voor ouderen, mensen die voor hulpbehoevende boodschappen doen en de hartverwarmende initiatieven van het op afstand brengen van een groet. Op vele manieren probeert men elkaar een hart onder de riem te steken. Dat is mooi, want oog hebben voor elkaar is nu van essentieel belang. Maar het is ook goed om aandacht aan jezelf te schenken. Het belang van onze gezondheid is door de coronacrisis overduidelijk geworden. Daar heb je zelf invloed op, door het eten van de juiste voeding met voldoende vitamines en mineralen. Zo houd je jouw weerstand en immuniteit op peil.
Belang van vitamine D
Met de quarantaineregeling zitten we meer in huis en speelt het binnenkrijgen van voldoende vitamine D een belangrijke rol. Dit is een in vet oplosbare vitamine en één van de weinige die je lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt voornamelijk door blootstelling van onze huid aan zonlicht. Een klein gedeelte krijgen we ook via ons voedsel binnen. Vitamine D is nodig om de calcium en fosfor uit je voeding in je lichaam op te nemen. En dat is weer belangrijk voor een goede ontwikkeling van je gebit en voor sterke botten. Bovendien heeft vitamine D invloed op de werking van je zenuwstelsel en immuunsysteem, je hartslag en bloedstolling. Reden genoeg dus om voldoende tot je te nemen.
Voedingsmiddelen met vitamine D
Bij de thuisquarantaine is het belangrijk om elke dag wat zonlicht op je huid te laten schijnen. In de tuin, op je balkon of voor een open raam. Daarnaast kun je extra letten op je voeding. Een aantal natuurlijke bronnen van vitamine D zijn visolie, vette vis, eieren en zuivelproducten als melk, kaas en grasboter. Op Live Green Magazine plaats ik elke woensdag een recept waarmee ik je hoop te inspireren om gezonde biologische maaltijden klaar te maken. Daar vind je ook gerechten die vitamine D bevatten, zoals de avocado met tonijnsalade. Die zit bovendien vol met omega 3-vetzuren die je lichaam goed kan gebruiken.
Is extra vitamine D nodig?
Zelfs als je gezond eet kan het voorkomen dat je onvoldoende vitamine D binnenkrijgt. Ben je ouder dan 70 jaar, dan wordt er minder van aangemaakt in je huid. Het advies is dan om vitamine D aan te vullen met supplementen. De richtlijnen voor boven de 70 jaar is 20 mcg per dag. Ook zwangeren en vrouwen in de overgang doen er verstandig aan om op hun vitamine D te letten. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Raadpleeg dus altijd je huisarts voordat je supplementen neemt.
Geniet verstandig van de zon
Op dit moment schijnt heerlijk de zon, dus ga ik nu even naar buiten om mijn portie vitamine D te halen. Uiteraard blijf ik op gepaste afstand van andere wandelaars. Ik realiseer me dat ik geluk heb. Dat mijn longen zich vullen met lucht is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Zorg goed voor jezelf, zodat je in staat blijft om ook voor anderen te zorgen!
Lieve groet, Sandra

Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie