Niquita: Avocado heet in Mexico ‘Oro Verde’ (groene goud). Ik zie het als een krokodillen peertje (qua vorm en textuur). En die zou ik elke dag wel willen eten! En meer met mij, want in Nederland eten we ongeveer 70 miljoen avocado’s per jaar! Dat het een geliefd stukje fruit is – fruit ja – las ik in het boek Avocado van Colette Dike. Een aanrader als je avocado-lover bent!
Ook interessant: Bruine bananen? Zo worden ze weer geel.
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Het boek begint met wat informatie over mijn geliefde vrucht en hoe je kunt checken of hij rijp is zonder die te beschadigen. In elk geval moet je er niet in knijpen. De avocado wordt dan beurs en rot sneller.
Allerlei vormen op je bord
Voordat je gaat beginnen aan de recepten in het boek, is er eerst een making off. Daarmee leer je welke vormen jouw avocado allemaal kan krijgen op je bord. Van shaved en een roos tot spread en polka dots. Bij elk gerecht wordt deze smakelijke topper op een andere manier gebruikt. Super creatief!
Van ‘s ochtends tot ‘s avonds
Je kunt de hele dag avocado eten. In het boek staan verschillende recepten voor het ontbijt, de brunch & lunch, het diner, late night snacks, dips en om te snoepen (zonder suiker!). Persoonlijk? Ik vind de gerechten bij het ontbijt, brunch & lunch en snoepen het lekkerste. Zoals de croiwaffle met guacamole, de ontbijtpizza, de bacon wrapped avocadosandwich, de tortillapizza met zoete aardappel, de avocadofrietjes met chorizomayonaise, de avocado-bananencake en de avocado-brownie, ehm…alles dus!
Tip: prak de avocado altijd met een vork. Zo behoud je de grove structuur en heb je meer bite.
Kaassoep? Lees ik dat nou goed?
Ik keek wel even op toen ik het recept voor zoete aardappel- cheddarsoep zag. Kaassoep? En dan ook nog met zoete aardappel en avocado? Ik ben echt héél erg benieuwd hoe de auteur op die combinatie is gekomen. Bijzonder grappig vond ik dat je bij het recept voor de geitenkaastruffel de opengesneden avocado eerst moet vullen met de kaas en dan pas in het notenmixje moet rollen. Dat wordt volgens mij erg messy!
Vegetarisch en vegan
Bij elk recept staat een tip om het nóg lekkerder te maken en welke andere ingrediënten je kunt gebruiken. Het boek staat écht vol lekkere en gezonde gerechten. De meeste zijn vegetarisch en sommige vegan. Maar bij elk gerecht is avocado de grote held!
Let op: bio is op alle fronten beter!
Toch een puntje van aandacht: koop niet klakkeloos een avocado. De meeste worden namelijk geteeld in Midden- en Zuid-Amerika. Omdat we er steeds meer van eten, zijn er steeds meer plantages nodig waar ze groeien. Daar moet ruimte voor worden gemaakt. En dat betekent dat er bos verdwijnt. Dat kan je avocado gerecht een nare bijsmaak geven! Wil je écht genieten, kies dan voor biologisch. Biologische boeren hebben kleine, bestaande plantages. Sowieso is het variatie het toverwoord. Want het invliegen van al die avocado’s zorgt voor de nodige CO2 uitstoot. Geniet dus rustig van je bio avocado, maar wissel het af met een andere groente (vrucht). Eigenlijk is het zoals bij alles: varieer!
Avocado, Colette Dike, uitgeverij Becht – ISBN 9789023014966
Wil je het boek aanschaffen?
Geef een reactie