Een van de theorieën waarom wij suiker zo lekker vinden, is dat bij onze voorouders een zoetere smaak aangaf dat je voedsel veiliger kon eten én dat het veel energie gaf. Ons allereerste voedsel (borstvoeding!) is van nature ook zoet en in onze jeugd associëren we zoet vaak met troost en beloning. We kunnen er dus eigenlijk niet veel aan doen dat we zoet lekker vinden.
Teveel (verborgen) suiker
Maar hoe je het ook wendt of keert: een teveel aan suiker is ongezond. En helaas bevatten veel ‘normale’ voedingsmiddelen, zoals koekjes, gebakjes en frisdranken veel suiker. Ook kant- en klaarmaaltijden, soepen en sauzen bevatten veel (verborgen) suikers. En denk je dat je met jouw ontbijtje goed bezig bent? Ook hier gaan ontzettend veel suikers verscholen. Je kunt de plank dus onbewust behoorlijk misslaan.
Action on Sugar
Hoewel we over suiker in het algemeen praten is er een onderscheid te maken tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. De toegevoegde suikers brengen meer schade aan omdat ze snel door je bloed worden opgenomen. Om de huidige toename van obesitas tot staan te brengen, zette Britse experts in 2014 ‘Action on Sugar’ op om toegevoegde suikers in producten met 20 tot 30 procent te verminderen.
Bewezen slecht
Het is bewezen dat een teveel aan suikers het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verhoogt. Dit komt omdat je alvleesklier grotere hoeveelheden insuline moet aanmaken, met het risico dat je resistent wordt voor dit hormoon. Ook door suikergebruik tussen de maaltijden door – waardoor suiker lang contact heeft met je tanden – ontstaat schade, zoals cariës. De World Health Organisation (WHO) adviseert om consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je eet. Dat betekent dat je met een halve liter cola al op die grens zit. Maar let op: sommige ‘healthy waters’ bevatten zelfs nog meer suiker dan je glaasje cola. Check daarom altijd het etiket!
Volgens de recentste Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen eten wij gemiddeld 65 gram suiker per dag, oftewel 24 kilo per jaar per persoon. Bij jongeren is dat zelfs 85 gram per dag.
Wil je suiker eten zonder al teveel schade voor je gezondheid?
- ga dan bewegen
- eet suikerhoudende traktaties tijdens of na je maaltijd
- probeer het aantal suikermomenten per dag te minimaliseren
- kies voor zoet fruit en ijs gemaakt van zuivel
Must in je tas
In het boekje ‘Zonder suiker in de supermarkt’ vind je ruim 1400 dagelijkse voedingsmiddelen, met overzichtelijke informatie over het suikergehalte. Een heel handig hulpmiddel om suikerbewust boodschappen te doen!
ISBN 9789021559155
Geef een reactie