Het is weer tijd voor graskaas. Maar weet jij precies wat dit nu inhoudt? Is het een marketingterm, of…?
Romig en geel
Graskaas is kaas gemaakt van de melk van koeien die lekker in de wei van het malse voorjaarsgras eten. Graskaas onderscheidt zich van andere kaas door de romigheid en gele kleur. Die kleur is te danken aan het hoge gehalte aan caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus!
Vers, mals gras voor heerlijke melk
Zodra het voorjaar is en het gras weer goed begint te groeien, mogen de koeien lekker de wei in. Zij smullen van het jonge, verse, malse gras en geven heerlijke melk. Omdat graskaas natuurlijk niet gelijk klaar is als de koeien weer in de wei staan – kaas moet immers rijpen – duurt het minimaal 4 tot 5 weken voor er weer graskaas is. Koop je kaas op een kaasboerderij, dan kan de boer je precies vertellen wanneer hij de Boerenkaas gemaakt heeft en of zijn koeien toen al buiten liepen.
Ontdek het zelf
Waar kan je nou beter ontdekken wat Echte Boerderijzuivel is dan op de boerderij? Er zijn heel wat boerderijen waar de boer en boerin je graag ontvangen. Want dan kunnen zij jou laten zien wat Echte Boerderijzuivel is en met hoeveel passie zij dat maken. Je kan vaak ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door zelf boter of karnemelk te maken. En natuurlijk proef je de heerlijke Boerenkaas en andere verse zuivel. Het is zelfs soms mogelijk om te picknicken tussen de koeien! Kijk hier voor de agenda.
Geef een reactie