Kinderproducten zijn een goed voorbeeld van hoe je ongelooflijk op het verkeerde been kan worden gezet door de voedingsindustrie. Zeker voor kinderen is gezonde voeding onmisbaar voor hun ontwikkeling. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die je daarbij helpen. Zoals EkoMenu die met een 9-maanden voedseltas komt. Maar er zijn ook heel veel initiatieven die volgens de Consumentenbond geen schoonheidsprijs verdienen.
Ook interessant: Omega 3-vetzuren belangrijk voor je gezondheid
De voedingsindustrie verdient goud geld met speciale kinderproducten. Vaak met een K3 of andere held-afbeelding. De Consumentenbond onderzocht deze producten. De uitslag is schrikbarend! Qua gezondheid heeft je kind deze producten in elk geval niet nodig. Vanaf 1 jaar kan een kind prima met de pot mee-eten.
Ja, zo erg is het ècht
Zo’n kinderproduct kan toch niet zo erg zijn, die fabrikanten hebben het vast goed voor met kinderen. Toch? Nou…nee dus. De consumentbond kwam erachter dat die leuk uitziende producten doorgaans meer zout en suiker bevatten dan de ‘gewone’ variant. Zo is bijvoorbeeld kinderchips van K3 (hoe bedenk je het…) zouter dan alle andere chips! Sowieso is K3 al in 2016 gevraagd om te stoppen met kindermarketing op ongezonde producten, zoals chips. Maar ja, waarom zouden ze stoppen als ze er goed mee verdienen…
Laat je niet voorliegen
Ook A-merken, zoals Roosvicee, doen mee met kinderproducten. Hun drinkpakjes met Minions en Huisdiergeheimen schreeuwen je tegemoet: 30% minder suiker. Alleen vertelt de voorkant niet dat je kind er nog steeds 3 suikerkontjes per pakje mee binnenkrijgt. Daarvoor moet je dan weer de kleine lettertjes achterop lezen. Terwijl Roosvicee 50/50 rode vruchtendrank een klontje minder per pakje bevat. Maar waarom zou je niet gewoon 1/3 deel 100% puur biologisch sap (niet uit concentraat!) nemen en dat aanlengen met water? Dan lieg je jezelf niet voor.
Biologische graskaas met extra’s
Ook in het hartige gaat het fout. Favoriet op brood bij kinderen is smeerkaas. Nadeel is het vet- en zoutgehalte. Daarom bedacht ERU een Kids-smeerkaas, die in de schijf van 5 valt omdat er minder zout en vet in zit dan in gewone smeerkaas. Stom genoeg is de 15+ smeerkaas een nog betere keus, want hier zit nog minder verzadigd vet in. Of neem Fred&Ed met hun snackkaasjes. De verpakking schreeuwt ‘Niet slecht voor de tanden’. Ja, duh. Sinds wanneer is kaas slecht voor je tanden? Er zit geen suiker in, maar vet en zout des te meer. Neem je gewoon een stukje biologische graskaas dan heb je een beter stukje kaas. Gemaakt van de melk van koeien die vers gras eten. Dit jonge gras heeft van nature een hoger eiwitgehalte en daardoor is deze kaas lekker romig. Ook zit er de belangrijke vitamine K2 in deze kaas en extra betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Frozen ontbijten kan beter met fruit
Of bij het ontbijt. De fabrikanten van ontbijtgranen, zoals Kellogg’s, maken het extra aantrekkelijk voor kinderen met bijvoorbeeld Elsa uit de film Frozen op de verpakking. Met veel poeha meldt de fabrikant dat er vitamine D en B in de granen zitten. Wat er niet op staat is dat deze ontbijtgranen flink gesuikerd zijn. In een portie frosties bijvoorbeeld zit 10 gram suiker. Dat is ruim 4,5 keer zoveel als in de gewone Kellogg’s cornflakes! Beter kun dit recept maken en de banaan vervangen door bosvruchten uit de diepvries. Dan heb je pas écht een frozen toetje.
Maak je eigen kinderproducten, dan ben jij zijn held
Eigenlijk is het te zot voor woorden: kinderproducten zijn vaak duurder, minder gezond en je leert je kind dat een product alleen maar lekker kan zijn als er een held op staat. Zorg dat jijzelf zijn held bent. Leer je kind genieten van gezonde, biologische voeding. Daar heb jij een hand in door dit te kopen en klaar te maken. Dat je dit vervolgens in een leuke broodtrommel verpakt of in een grappige vorm serveert is natuurlijk helemaal aan jouw fantasie. Wedden dat alle andere kinderen jaloers zullen zijn op zo’n uniek broodtrommeltje. En dat jouw kind uiteindelijk de held van de klas is.
Bron: Consumentengids mei 2107
Geef een reactie