Afgelopen week las ik in de krant een artikel van een arts. Hij reageerde negatief op het feit dat mensen met eczeem zich beter zouden voelen wanneer zij bepaalde voeding niet namen. Want, zo stelde hij: behalve met een eiwit in melk, is nooit wetenschappelijk vastgesteld dat voeding een relatie heeft met eczeem. Dat mensen met eczeem bepaalde voedingsmiddelen niet meer namen, zich daadwerkelijk beter voelden en de eczeem ook minder werd, was volgens hem een placebo effect. Maar moet iets altijd wetenschappelijk bewezen zijn? En wie doet zo’n onderzoek dan? Neem tarwe: heel veel mensen voelen zich beter als ze dit niet meer eten. En dus wordt het tijd om daar wetenschappelijk onderzoek naar te doen.
Ook interessant: Zoutbewust: strooi wat vaker met kruiden
De invloed van tarwe op het ‘welbevinden’
Dit onderzoek moet uitwijzen wat de effecten van tarwe zijn op het ‘welbevinden’. Ander wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat hooguit 1,5% van de Nederlandse bevolking bij het eten van tarweproducten ernstige darmschade oploopt. En dus is het raar dat een grote groep mensen zegt zich beter te voelen als ze geen tarwe eten. Daarom wordt in een door TKI Agri & Food gefinancierd project de komende 3 jaar onderzocht of tarwe daadwerkelijk een effect op het welbevinden van deze groep heeft. Onnodig zou je denken, want deze mensen voelen zich gewoon beter. Maar het onderzoek focust zich op interessante dingen!
Focus op soort tarwe en industriële effecten
In het project krijgt een groep consumenten met prikkelbare darmklachten brood geserveerd dat van verschillende teeltmethodes afkomstig is en verschillende gistingstijden heeft gehad. Ik ben heel benieuwd wat hieruit komt, want volgens mij kun je met een beetje ‘boerenverstand’ begrijpen dat de doorveredelde tarwe niet meer de tarwe is die onze voorouders aten. Nog mooier is dat er wordt onderzocht wat het effect van industriële bewerkingen op de glutensamenstelling in de broden is. Een heel interessant onderzoek om te volgen, wat mij betreft.
Wel of geen tarwe?
Het enige minpuntje vind ik de titel van het project: War on Wheat. De onderzoekers hopen erachter te komen of alle indianenverhalen over brood wel kloppen. En of het gewoon weer één van de voedselhypes is die kennelijk om de zoveel jaar de kop op steken. Ik hoop maar dat de professor die het onderzoek leidt zich niet laat manipuleren. Want TKI Agri & Food wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. En onder meer het Nederlands Bakkerij Centrum is erbij betrokken. Ik ben heel benieuwd wat de conclusies gaan worden. Wat er ook uitkomt: als het niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat tarwe je ‘welbevinden’ beïnvloedt, maar jij voelt je er wel beter door, dan zegt dat wat mij betreft genoeg.
Bron: TKI Agri & Food
Geef een reactie