Vanwege de gebeurtenissen gisteren vond ik het niet gepast om een Lentekuur te posten. Vandaag dus dag 2 en dag 3 ineen van de lenteschoonmaak. Daarbij staan groenten en eiwitten in de schijnwerpers. Voor het eten van meer groente kreeg je al eerder tips van ons.
‘Zorg voor je gezondheid en eet volwaardige voeding met volop verse, biologische groenten.’– Alfred Vogel
Ik begon gisteren met een komkommer smoothie. Ik houd van smoothies, omdat ik ’s ochtends vaak geen zin heb in brood. Ik probeer de smoothie altijd een beetje grof te houden, zodat ik nog wat te kauwen heb. En mooi meegenomen, in deze smoothie zitten veel eiwitten, mineralen, vitamines, vezels en vetten. Belangrijke stoffen om de ochtend goed door te komen. ’s Middags at ik een spitskoolsalade en ’s avonds een wokschotel met bonen. Met de overige spitskool ga ik iets spannends doen. Namelijk fermenteren! Hier vind je het menu voor dag 2
Lunchen met groenten
Drie boterhammen als lunch? Doe het eens anders! Haal een tasje vol kleurrijke salade-ingrediënten in huis en maak er iedere dag een andere salade van, die je meeneemt in jouw ‘jar’. Lekker én voedzaam. Tips vind je hier. Bovendien krijg je zo heel makkelijk voldoende groenten binnen.
Gezonde bacteriën
Een ‘hype’ tegenwoordig, maar al oeroud is fermenteren. Wat zo’n 10.000 jaar geleden begon als toevallige ontdekkingen door onze voorouders – en de laatste 60 jaar helemaal uit onze maatschappij verdwenen is – is weer reuze populair aan het worden: fermenteren. Duizenden jaren lang deden we het om ons voedsel langer te kunnen bewaren. En nu doen we het vooral omdat het gezond is. fermenteren wil zeggen dat je een product verandert met behulp van micro-organismen, eigenlijk gewoon schimmels en bacteriën. ‘Jakkes’, denk je misschien? Heel veel producten zijn gefermenteerd, zoals brood, boter, kaas, karnemelk, zuurkool, salami, wijn, bier en nog veel meer producten.
40% van wat je dagelijks eet is gefermenteerd!
Zelf aan de slag
Ken je Herman nog? Niet die mooie jongen, maar het deeg dat je van een vriendin kreeg en dagelijks moest verzorgen? Na 10 dagen kon je een brood/cake bakken en gaf je een stukje deeg door aan een andere vriendin. Herman deed niets anders dan fermenteren! Fermenteren is eigenlijk heel makkelijk. Heb je bietjes over? Rasp ze, meng het met zout (500gr biet = 8 gr zout) en kruiden naar keus en doe het in een pot. Druk de bietjes aan, zodat het vocht naar boven komt en leg een zakje met water op de bietjes. Zet de pot bij kamertemperatuur weg. That’s it. Een week later kun je er een lekkere bietensalade van maken met sla, walnoten en blokjes geitenkaas.
Het belang van eiwitten
De hele dag door werkt je lichaam om gezond te blijven: het maakt nieuwe cellen aan, zorgt voor onderhoud en herstelt problemen. Je lichaam weet precies wat het moet doen, maar heeft jou daar wel bij nodig. Jij bent degene die bouwstoffen kan leveren: eiwitten.
‘Hoe eenvoudiger voedingsmiddelen worden verwerkt en bereid, des te meer de waardevolle elementen erin behouden blijven.’ – Alfred Vogel
Je lichaam bouwt wat af: huid-, darm- en rode bloedcellen, spieren, enzymen en hormonen. Daar zijn allemaal verschillende eiwitten voor nodig. Je lichaam regelt dat helemaal zelf. Tijdens de spijsvertering breekt het de eiwitten uit je voeding tot afzonderlijke aminozuren af. Om ze daarna weer op te bouwen tot de eiwitten die het op dat moment nodig heeft. Door aminozuren te combineren, kan je lichaam wel duizenden verschillende eiwitten maken. Ben je ziek of zwanger, dan gebruikt je immuunsysteem veel meer eiwitten om afweerstoffen aan te maken. Eiwitten (proteïnen) zitten zowel in dierlijke als in plantaardige producten. Zo zijn peulvruchten, zaden en tofu echte proteïnebommetjes en bovendien bevatten ze weinig vet maar wel veel vezels. In het boek ‘Eiwitrijk’ staat heel veel informatie over de kracht van plantaardige proteïnen. Ook staan er 66 supergezonde vegetarische en veganistische recepten in.
Het mooie van eiwitten:
- Ze verzadigen enorm, waardoor je niet zo snel weer trek hebt. Probeer maar eens twee biefstukken (eiwitten) te eten, dat gaat je niet lukken. Maar van boterhammen (koolhydraten) eet je zo een stapel weg.
- Kosten je lichaam wat meer tijd en energie (= calorieën) om te verteren. Eet je eiwitrijk, dan verbrand je vanzelf wat meer calorieën.
- Zorgen ervoor dat je e bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks stijgt. En met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je minder trek in zoetigheid.
- Houden je spiermassa in stand (dat zijn kilo’s die je niet wilt verliezen) en spieren verbruiken relatief veel calorieën.
Vandaag op het menu
Ok, ik moest er wel even aan wennen vanochtend: scrambled eggs met spinazie. Toch iets wat ik normaal gesproken voor de lunch of het diner klaarmaak. Maar ik moet zeggen dat het er best in ging. Beetje stom, maar de muffins voor vanmiddag had ik gisteravond klaar moeten maken. Ik heb vandaag een afspraak bij een biologische teler, dus dat gaat ‘m niet worden…. En het was juist zo makkelijk om mee te nemen eigenlijk. Daar moet ik dus nog even aan wennen: plannen! Vanavond pak ik het weer op met de linzenburger en geroosterde groenten. Ik krijg nu al trek!
Hier vind je het menu voor dag 3.
Klik hier voor het vervolg van dag 4
Geef een reactie