Er is een hele campagne opgezet door de broodindustrie, omdat steeds minder mensen brood eten. Onze twijfels over brood hebben te maken met gezondheidsredenen of we denken dat brood ons dik maakt. Tijd om jou eerlijke, transparante en onafhankelijke informatie over brood te geven, want er zijn broodfabels en broodfeiten!
Ook interessant: download ons gratis bio budget ontbijtkookboekje
Snel en goedkoop
Brood is zo’n beetje sinds de mens bestond als voedingsmiddel gebruikt. In het oude Egypte werd graan uit grassoorten ontwikkeld. Door graan te malen, het te verwerken tot deeg en dit na een spontaan langzaam rijsproces te bakken, ontstond brood: gezonde en volwaardige voeding. De broodindustrie, waarin alles goedkoop en snel moet om zoveel mogelijk winst te behalen, is zelf verantwoordelijk voor alle ‘problemen’ die er nu zijn. Want suiker, dat in bijna alle supermarktbroden zit, is een goedkope grondstof om bijvoorbeeld het gistingsproces te versnellen en te versterken, of om het brood een mooie kleur te geven.
Basisvoedingsmiddel
In brood zitten koolhydraten, eiwitten, heel weinig vet, vezels en vitamines en belangrijke mineralen, zoals jodium. Vooral in volkorenbrood zitten veel vezels. Als basisvoedingsmiddel levert brood daarom een scala aan voedingsstoffen die je lijf elke dag nodig heeft. Maar je hebt keuze uit brood, zoals brood hoort te zijn, of een snelle, fabrieksmatige homp vezels, waar een donkerbrood vaak niets anders is dan een wit brood met een kleurtje dat tot wel twee weken lang houdbaar is.
Natuurlijk minder lang vers
Meel, water, gist of desem en zout, dat zijn de eenvoudige ingrediënten van brood. Door het mengen van granen en het gebruik van zaden en pitten op de korst, zoals maanzaad en zonnebloempitten, ontstaan er diverse varianten van brood. Eet je brood dat is gemaakt van goede (liefst biologische) granen en natuurlijke ingrediënten en dat ook nog rustig de tijd krijgt om te rijzen, dan heb je écht brood op de plank. En ja, dit brood is NATUURLIJK minder lang vers. Maar dan heb je ook geen broodverbeteraar of andere ‘vreemde’ ingrediënten nodig.
Brood om op te kauwen
Of je te maken hebt met een fabrieksbrood of ambachtelijk brood, vertelt het etiket. Dit zou je altijd moeten kunnen terugbrengen naar de eenvoudige basis: meel, water, zout, gist of desem. En nee, suiker hoeft NIET in een brood te zitten! Maar ook jouw ervaring na het eten van het brood vertelt heel veel: van eerlijk brood met een hoge (smaak)kwaliteit en voedingswaarde, waar je écht iets hebt om op te kauwen, zal één sneetje je al een verzadigd gevoel geven.
Varieer!
En of je van brood dik wordt? Niet van een gezonde volkoren boterham, wel door wat je erop smeert! Kies je voor biologisch brood uit de biologische supermarkt, dan heb je aan een paar sneetjes per dag voldoende en gebruik je dus sowieso veel minder broodbeleg. En dat scheelt ook weer in de kosten! Voor brood geldt net zoals bij zoveel voedingsmiddelen: luister naar je lichaam en eet alles met mate. Want ongemerkt krijg je heel veel granen met gluten binnen. Varieer daarom met boekweitpannenkoekjes als ontbijt en een lekkere maaltijdsalade als lunch. Dan blijft zo’n heerlijk, knapperig boterhammetje pure verwennerij!
Ook interessant:
- Courgettebrood recept
- Berichten over bio is niet altijd beter? Kijk naar het hele verhaal!
- No Waste met dit broodpuddingrecept
Bron: Brood.net
Beeld: rukxstockphoto
Sigrid zegt
Ik ook Charlotte, tenminste, mijn man bakt het speltbrood. Heerlijk hoe het hele huis dan naar een bakkerij ruikt, vind je niet?
Charlotte zegt
Ik bak het brood dat ik eet altijd zelf, van speltmeel. En een gezonde hoeveelheid gaat volgens mij toch een lange weg.