Volgens het Voedingscentrum zit in het vlees dat wij eten ‘praktisch’ geen antibiotica. Dat geldt ook voor andere dierlijke producten, zoals melk en eieren. Dan is het toch raar dat in de Europese Unie nog steeds resistente bacteriën voor veel gebruikte antibioticasoorten worden aangetroffen in mensen, dieren en voedsel. Voorheen kregen gangbare dieren preventief antibiotica toegediend. In Nederland is dat inmiddels veel minder. Maar antibiotica komt nog steeds met name via de mest in het milieu terecht. Het is één van de vele redenen waarom ik voor biologisch kies: #ikkiesbio.
Ook interessant: TTIP is veel meer: ook CETA en ISDS moeten verboden worden
Antibioticaresistentie zorgt voor 25.000 doden
Er zijn resistente bacteriën voor veel gebruikte antibioticasoorten gevonden. Dat staat in een rapport over antibioticaresistentie in bacteriën, opgesteld door de European Food Safety Authority (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Antibioticaresistentie is een probleem. Want stel je hebt een infectie en de bacteriën die deze veroorzaken zijn resistent tegen antibiotica? Dit leidt naar schatting in de Europese Unie tot zo’n 25.000 sterfgevallen per jaar! Daar wil ik in elk geval niet bijhoren. Dus #ikkiesbio.
Ik kies voor natuurlijk
Een dier dat biologisch gehouden wordt, krijgt nooit preventief antibiotica toegediend. Bij gangbare dieren, die dicht op elkaar leven, wordt vaak aan de hele kudde antibiotica gegeven zodra een dier ziek is. Een biologisch gehouden dier krijgt ook antibiotica. Maar dit mag maar 1 keer per jaar en alleen het dier dat ziek is wordt door de dierenarts behandeld. Is het dier vaker ziek en krijgt antibiotica, dan mag het vlees, het ei of de melk niet meer als biologisch verkocht worden. Zodra antibiotica is toegediend moet de boer de dubbele wettelijk voorgeschreven wachttijd in acht nemen. Zo zitten er gegarandeerd geen antibiotica of andere residuen in biologische eieren, zuivel of vlees. Sowieso is het antibioticagebruik in de biologische veehouderij is erg laag. De biologische boer probeert de natuurlijke weerstand van het dier te optimaliseren door middel van goede voeding, huisvesting en extra zorg.
Ik kies voor veilig, #ikkiesbio
In 2015 werd duidelijk dat in dieren resistente bacteriën zaten tegen antibiotica op basis van bepaalde stoffen die ook in de gezondheidszorg worden gebruikt. In Nederland wordt inmiddels veel minder antibiotica gebuikt dan op het hoogtepunt van 2007. Kies je niet voor bio – ik zou niet weten waarom niet – kies dan in elk geval voor vlees uit eigen land. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het probleem van resistentie in het noorden en westen van Europa minder speelt dan in het zuiden en oosten. Overigens is vlees afkomstig uit China en Zuid-Amerika het ‘gevaarlijkste’. Maar ja, weet jij waar jouw stukje vlees vandaan komt? #ikkiesbio en daarmee kies ik voor veilig.
Bron: Food Holland
T.tol zegt
Hi
Ook in de biologische (melk)veehouderij mag je onder bepaalde voorwaarden antibiotica gebruiken.
https://www.skal.nl/veehouderij/rundvee/gezondheidszorg/ ( SKAL is de organisatie die de biologische landbouw controleert)
In de gangbare (melk)veehouderij in Nederland wordt steeds minder antibiotica gebruikt. dit komt oa door regelgeving, maar ook omdat antibiotica erg duur zijn en dat verspil je dan niet zomaar. Ook zijn er inmiddels goede alternatieve voor het gebruik van antibiotica bij het droogzetten. Wat een probleem is dat iedereen een uitgesproken mening heeft, maar in de supermarkt niet naar de herkomst van het vlees kijkt. In de supermarkt in onze buurt is nagenoeg geen Hollands Rundvlees te koop. Alles komt uit het buitenland. ER verdwijnen elke dag meer Nederlandse boeren, terwijl die wel heel goed voedsel produceren.. hoe gaan we straks al die buitenlandse bedrijven controleren?
Het lijkt in de media of biologisch gelijk staat aan heilig, maar ik vind dat je er met gezond verstand naar moet kijken. ook in de biologische sector vinden misstanden plaats. Er wordt ook regelmatig biologisch eten gevonden met resten van pesticiden etc. overigens zijn dit meestal geen Nederlandse producten. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlandse producten van het seizoen te kopen en geen voedsel te verspillen.
Loop bijvoorbeeld eens een tuincentrum binnen en kijk wat je daar kunt vinden aan bestrijdings en verdeligningmiddelen, want het eigen straatje moet natuurlijk wel zo veel mogelijk schoon en onkruid en ongedierte vrij te blijven….
In het Dorp waar ik vandaan kom wordt een groot deel van de huizen elk jaar Met gif ingespoten om spinnen buiten de deur te houden en zijn veel tuuine. voorzien van enkel en alleen beton… daar is de biodiversiteit ook ver te zoeken..
Laten we eerst ook eens naar ons eigen gedrag kijken voordat we weer een mening hebben over een hele sector.
Sigrid zegt
Dag T.Tol, helemaal mee eens. Dat probeer ik via mijn site te doen. Zelf koop ik alleen vlees van Nederlandse bodem met bio keurmerk. En dan nog het liefst bij en supermarkt die alleen maar bio in het schap heeft liggen. Sterker nog, dinsdag ga ik weer naar een biologisch dynamische boerderij in Gelderland om met eigen ogen te zien hoe deze boeren werken. Ik bezoek regelmatig bijeenkomsten waar de bio-sector bij elkaar komt. Afgelopen donderdag nog in Amsterdam op de bio-borrel. Mijn huis staat in een nieuwbouwwijk waar ik zo’n beetje de enige ben die nog een grasmaaier nodig heeft en die bomen laat staan. Ook dat kun je zien aan de foto’s die ik regelmatig post op Instagram onder de noemer #lovemybackyard. Ik roep echt niet zo maar wat. Ik weet waar ik over praat, omdat ik er beroepsmatig mee te maken heb. Dat is ook waarom ik mijn eigen online magazine begonnen ben. Ik kan natuurlijk niet voor andere mensen bepalen, maar via mijn eigen gedrag hoop ik zo anderen te inspireren. Een reactie zoals die van jou werkt daar ook aan mee. Dank daarvoor dus.