Wist je dat het afweersysteem in je maagdarmstelsel goed in evenwicht moet zijn? Aan de ene kant ruimt dit indringers op en aan de andere kant kunnen zo de ‘goede’ bacteriën hun gang gaan bij de vertering van je voedsel. Vitamine A speelt hierin een belangrijke rol, volgens het proefschrift van Gera Goverse die hier op hoopt te promoveren.
Onderzoek
In haar proefschrift beschrijft Goverse haar onderzoek naar de rol van omgevingsfactoren in de regulatie van het afweersysteem van de darmen. Vitamine A blijkt een belangrijke rol te hebben in de eigenschappen van de macrofagen (grote cellen die lichaamsvreemde cellen kunnen omsluiten en opruimen) en innate lymphoid cells die gesitueerd zijn in de darmwand en deze versterken.
Daarnaast heeft Goverse aangetoond dat het vitamine A-metabolisme ook afhankelijk is van omgevingsfactoren, zoals voedingsvezels en bacteriën.
Gezond en gevarieerd
Om de balans van het afweersysteem te beïnvloeden zouden aanpassingen in de voeding en de samenstelling van de bacteriën een rol kunnen spelen. Een gezond en gevarieerd dieet met voldoende vitamines en vezels (groenten, brood) resulteert in een harmonische samenleving tussen het lichaam en de darmbacteriën: de balans van het afweersysteem is gewaarborgd.
Vitamine A
Vitamine A komt veel voor in lever, vis, melkproducten en boter. Maar vitamine A krijg je ook door voedingsmiddelen met Beta-caroteen (pro-vitamine A) te eten. In je lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. Beta-caroteen geeft de karakteristieke kleur aan oranje en gele groenten en fruit, zoals wortelen, mango’s en mandarijnen. Maar ook in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie en koolsoorten zit Beta-caroteen.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Biologisch genieten van vitamine A
Worteltjes zitten bomvol Beta-caroteen. Wil je hier optimaal van genieten, dan kies je voor biologische worteltjes. Deze haal je bij Ecoplaza. Hier kun je ook een gratis magazine meenemen: Lekker Weten. Dit magazine staat behalve vol recepten, ook vol duurzame wetenswaardigheden. Dit recept komen uit Lekker Weten en vind je ook online.
Hutspot zoete aardappel-pastinaak
Aantal personen: 4 pers.
Ingrediënten
- 500 g winterpeen, geschild en in stukken
- 250 g uien, in stukken
- 250 g zoete aardappelen, geschild en in stukken
- 250 g pastinaken, geschild en in stukken
- 1 Ã 2 tenen knoflook, gepeld
- 500 g aardappelen
- kruidenzout of bouillonpoeder
- scheut raapzaadolie
- 1 theel kokosolie
- ca. 1 theel gemalen geelwortel (kurkuma) of meer naar smaak
- ca. 1 theel kerriepoeder of meer naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze
Kook de winterpeen met de uien, zoete aardappel, pastinaak, knoflook en (eventueel) de aardappelen in water met wat kruidenzout/
bouillonpoeder gaar.
Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp alles fijn of wat grover (het hoeft niet glad) en voeg een scheutje kooknat, de raapzaad- en kokosolie toe.
Meng de kurkuma en de kerrie erdoor met zout en peper naar smaak. Wees niet te flauw met de specerijen, de stamppot is anders snel wat te zoet.
Serveer met rookworst of een in kokosolie gebakken runderlap of quorn.
Beeld in header: shutterstock.com
Recept: Lekker Weten EkoPlaza, klantenmagazine van Ekoplaza.nl
Geef een reactie