Door de oorlog in Oekraïne dreigt een tekort aan tarwe. En in veel landen, waaronder Afrikaanse, is tarwe (maar ook rijst en mais) inmiddels een belangrijk voedingsmiddel. Voor miljoenen Afrikanen dreigt er hongersnood. Wist je dat je met biologische fonio op je bord het verschil kunt maken voor gezinnen in Afrika?
Ook interessant: ontdek de Afrikaanse powervrouwen die voor jou fonio telen
Tarwe verdringt fonioteelt
Fonio is een eeuwenoud Afrikaans graan dat in land van herkomst bijna in de vergetelheid is geraakt. En dat is doodzonde, vond ook de 43-jarige Solange Domaye, tevens honorair consul van Tsjaad in Nederland. Solange, geboren in de hoofdstad Ndjamena, at thuis regelmatig pap van fonio. Het is een van de meest voedzame Afrikaanse granen en werd veel geteeld door boeren. Vrouwen hielpen bij de intensieve verwerking van dit graan.
Door de invloed van het Westen veranderden Afrikaanse boeren hun gewassen op het land en de gezinnen hun voedingsgewoonten. Tarweproducten werden populair. En omdat fonio zo klein is als een zandkorrel en daarmee moeilijk te verwerken, werd al snel overgeschakeld naar makkelijker te telen gewassen, zoals rijst en mais, die dankzij kunstmest grote oogsten opleverden.
Fonio als duurzame woestijnverdrijver
Inmiddels is Afrika afhankelijk geworden van het Westen, met alle gevolgen van dien. Met haar bedrijf Symfonio wil Solange biologische fonio bij ons op de menukaart zetten en zo Afrikaanse boeren een inkomen geven. Door boeren biologische fonio te laten telen, zijn ze verzekerd van een inkomen door lokale consumptie én export. De fonio wordt verwerkt bij vrouwencoöperaties. Met de inkomsten kunnen Afrikaanse kleine boeren en plattelandsvrouwen in hun eigen levensonderhoud voorzien. Ook belangrijk: fonio groeit goed in droge klimaten en heeft weinig water nodig. In 6 tot 8 weken rijpt de fonio, houdt het de grond vruchtbaar en verdrijft de woestijn. Dat betekent dat ook toekomstige generaties een leven kunnen opbouwen.
De biologische fonio van Solange is authentiek, gezond, duurzaam en afkomstig van Afrikaanse Helden. Kies je voor deze fonio, dan geef je meerwaarde aan een eeuwenoud voedselproduct en versterkt vrouwengemeenschappen.
Samenwerking hier en daar
Behalve dat Solange de fonio afneemt en daarmee de boeren financiële zekerheid geeft, zet ze zich samen met hulporganisaties ook in om in Tsjaad en Burkina Faso projecten van de grond te krijgen. Daarmee neemt de afhankelijkheid van westers graan nog verder af. In Nederland wordt de fonio als graan verkocht, maar werkt Solange ook samen met leveranciers die het verwerken in producten als crackers en koekjes.
Positieve bijdrage van jou als consument
Als de graancrisis iets positiefs heeft voortgebracht is het wel de herontdekking van fonio. Door de biologische teelt van fonio kunnen gemeenschappen in Afrika zelfvoorzienend leven en wij in het Westen genieten van dit voedzame gewas. Je maakt dus écht een verschil met dat wat je hier op je bord legt. Eet je de fonio van Solange, dan draag je tevens bij aan het levensonderhoud van Afrikaanse gezinnen. Hoe simpel, maar vooral mooi, is dat! Lees hier meer over Solange’s Symfonio.
Check onze recepten met fonio: Poké bowl, pannenkoeken, vegan burger, porridge en salade
Het glutenvrije en voedingsrijke fonio is in Nederland op meer dan 150 plekken verkrijgbaar: in (webshops van) natuurvoedingswinkels en in de verpakkingsvrije filialen van AH in Rotterdam en Leidschendam.
Geef een reactie