Altijd lekker in het weekend: een broodje hamburger. Wij maakten een plantaardige variant met de fonio van blogger Solange. Een top #BioBordje voor jezelf én de aarde. Check het recept hieronder.
Ook interessant: wil je duurzaam en betekenis voedsel op je bord? Kies fonio
- Recept gaat verder onder de afbeelding

Dit heb je nodig voor de burger
- 150g Symfonio Fonio
- 400 ml warme bouillon
- 1 grote aubergine
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel
- Verse peterselie
- 1 teen knoflook
- Curry poeder
- Olijfolie
Zo maak je de plantaardige lekkernij
- Snij de aubergine in dunne plakken en grill die in een grillpan tot het vruchtvlees zacht is en kleurt.
- Rooster de fonio 2 minuten in een koekenpan. Voeg twee eetlepels olie toe en bak nog heel even.
- Voeg dan snel de bouillon toe. Haal de fonio van het vuur als alle bouillon is opgenomen. Laat afgedekt even nagaren.
- Pureer de aubergine en voeg samen met de knoflook, curry poeder en fijngehakte peterselie toe aan de fonio. Breng op smaak met zout.
- Voeg kikkererwtenmeel toe en kneed tot een mooi, homogeen mengsel (voeg meer meel toe als het mengsel niet stevig genoeg is).
- Zet 10 minuten in de koelkast en vorm er daarna vier hamburgers van (werk met natte handen).
- Bak de burgers aan beide kanten in een scheutje olie enkele minuten op laag vuur tot ze mooi bruin zien.
Serveertip: lekker met zelfgemaakte (lactosevrije) mayonaise, guacamole* en gegrilde groenten.
*Voor zelfgemaakte guacamole prak je 2 avocado’s grof, snijdt 2 tomaten zonder zaadlijsten in hele kleine stukjes en roert die erdoor. Meng met 2 uitgeperste tenen knoflook en breng op smaak met 1th Cayenne peper, ½ el citroensap en 1el sojayoghurt. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat koriander of peterselie.
Wist je dit over fonio?
Glutenvrije fonio is een veelzijdig en voedzaam graan dat bijdraagt aan een toekomst voor Afrikaanse vrouwen. Het bevat essentiële aminozuren die niet in andere granen voorkomen. Behalve lekker, is fonio ook goed verteerbaar. En het heeft een hoog gehalte aan ijzer, calcium, zink, magnesium en B vitamines. Daarnaast bevat fonio veel vezels en kan gebruikt worden als vervanging van couscous in ontbijtpap, brood en gebak. De fonio van Solange is voorgekookt en makkelijk klaar te maken.
Lekker, biologisch en veelzijdig inzetbaar
Glutenvrij
Bevat essentiële aminozuren (eiwitten)
Hoog aan ijzer, calcium, zink, magnesium en B-vitamines
Vezelrijk
Voorgekookt, dus snel klaar
Te koop in (online)winkels en verpakkingsvrije AH’s
Geef een reactie