Heb jij al eens fonio gegeten? Blogger Solange vertelt je graag meer over dit authentieke Afrikaanse gewas. En over de powervrouwen die deze biologische glutenvrije fonio voor jou telen. Als directeur van de start-up Symfonio ondersteunt Solange hen met haar expertise en creëert ze een exportmarkt voor hen: “Deze vrouwen, moeders, werken op het land om voedsel voor hun gezin te verbouwen, zoals fonio. De fonio die ze zelf niet nodig hebben, levert via export geld op. Daar stimuleer ik hen bij.”
Ook interessant: porridge recept met fonio voor jong en oud
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Fairtrade en bio
“Onze fonio komt van coöperaties uit Burkina Faso waar vrouwen een belangrijke rol spelen. Fonio is hier een oude teelt, zoals bij ons de aardappel. Maar als waardevol voedsel is het door de lastige verwerking en opkomst van westerse gewassen in de vergetelheid geraakt. Voor gemak en opbrengst telen grotere bedrijven dit liever niet. De vrouwen uit de fonio coöperatie zijn ook moeder. Wij stimuleren hen in het telen van biologische fonio, zonder kunstmest of dure pesticiden. Dat is beter voor hun leefomgeving en het levert meer op bij de verkoop. Die hogere opbrengst geeft meer financiële mogelijkheden voor hun gezin.”
Begeleiding bij de fonio teelt
“Er is een coöperatie coördinator aangesteld die leert hoe men biologische fonio teelt, oogst en opslaat. De mannen helpen mee bij het oogsten en dorsen van het graan. De vrouwen pellen, wassen en reinigen de fonio. Daarna koken en drogen ze het graan en voeden hiermee hun gezin. Dat wat overblijft verpakken ze voor de export. Het hele proces van zaaien tot verpakken gebeurt handmatig. De biologische teelt gebeurt compleet chemievrij. Voor mij maakt dat de biologische fonio van deze vrouwen uit Burkina Faso een duurzame keuze.”
Met een goede fonio oogst kunnen kinderen studeren, houden de vrouwen ook nog iets over voor andere familiezaken en dragen ze zelfs bij aan verbeteringen in de hele gemeenschap.
Het allerbelangrijkste: je gezin voeden
“Hoe die vrouwen dat allemaal redden? Het verschil tussen een Afrikaanse en Westerse vrouw is groot. In Afrika hoeft de vrouw niet 24/7 beschikbaar te zijn voor haar kinderen. Het hele dorp is voor elkaar verantwoordelijk en het sociale toezicht makkelijker. Waar je hier oppas moet regelen, draag je daar je baby op je rug mee het land op. Oudere kinderen spelen in de schaduw op het veld of zijn op school. Voor deze Afrikaanse boerinnen is de allerbelangrijkste zorg of iedereen wel genoeg te eten heeft. Dat de fonio die over is ook nog geld oplevert, is een heel mooi pluspunt voor deze gezinnen.”
Uit de armoede helpen
“Per dorp bekijkt de coördinator welke gezinnen mee willen doen, hoeveel grond er is en hoeveel kan worden geteeld. De deelnemers krijgen biologisch foniozaad en onderwijs hoe ze fonio zaaien, telen, oogsten en verwerken. Dat zorgt voor een kwaliteitsoogst die meer geld oplevert. Andere dorpen die dat zien worden ook enthousiast om mee te doen. Mijn persoonlijke doel is om via de export van fonio nog meer vrouwen zelfstandig te maken en ze uit de armoede te helpen. Daar draag jij aan bij als je kiest voor de biologisch geteelde fonio van deze power vrouwen.”
Je vindt deze fonio in de biologische (web)winkels.
Solange Domaye woont in Amersfoort, met roots in het Afrikaanse Tsjaad. Naast moeder van een dochter (9) is ze impactvol ondernemer. Als directeur runt ze de startup Symfonio, die vergeten Afrikaanse biologisch geteelde granen een plek in de voedselketen geeft. De biologische fonio komt van vrouwencoöperaties uit onder meer Burkina Faso. Solange ondersteunt hen bij de bedrijfsvoering.
Geef een reactie