Wat mooi: zelfs in de natuur is gebleken dat omega 3-vetzuren belangrijke bouwstoffen zijn tijdens de groei. Dit is gebleken uit onderzoek onder boomzwaluwkuikens. Omega 3-vetzuren zijn ook belangrijk voor jouw gezondheid.
Ook interessant: Video: bij HUG THE TEA proefde ik heilzame biologische Matcha uit Japan
Voeding van hoge kwaliteit
Het onderzoek bekeek het grootbrengen van kuikens in de natuur. Daarbij is gebleken dat het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig voedsel belangrijker is dan de kwantiteit van het eten. Het onderzoek is uitgevoerd door een Amerikaanse Universiteit. Een aantal boomzwaluwkuikens kreeg een dieet met een beperkte hoeveelheid voedsel die veel langketige omega 3-vetzuren bevatten: voedsel van een hoge kwaliteit dus. En een andere groep kuikens kreeg een ruim aanbod van laagwaardig voedsel. De kuikens met de omega 3-vetzuren groeiden sneller en hadden een betere lichamelijke conditie dan de vogels die het met heel veel laagwaardig voedsel moesten doen.
Verdwijnen van natuur
Net zoals de natuur er bij ons voor zorgt dat we omega 3-vetzuren via ons voedsel binnenkrijgen, geldt dat ook voor de boomzwaluwkuikens. Voor hen is de beschikbaarheid van insecten met veel langketige omega 3-vetzuren belangrijk. Deze vetzuren zitten vooral in insecten die afhankelijk zijn van water en veel minder in insecten die op land leven. Maar er verdwijnen steeds meer waterrijke gebieden door verdroging en bebouwing. Daardoor krijgen insecten die afhankelijk zijn van water een probleem. Maar ook de insectenetende vogels die hier hun omega 3 vandaan halen.
Hier vind je jouw omega 3-vetzuren
Wil jij via je voeding omega 3-vetzuren binnenkrijgen? In vis vind je veel omega 3-vetzuren. Eet je dit twee keer per week, dan kom je aan voldoende omega 3. Maar vooralsnog eet 85% van ons te weinig vis. En de wilde vis die we graag eten (gebakken kibbeling en kabeljauw) en kweekvis (pangasius en tilapia) bevatten nauwelijks Omega 3. Kweekzalm dan maar? Gangbare kweekzalm bevat slechts 1/3 van de Omega 3 die in dure wilde zalm zit. Kies voor kweekzalm met het biologisch keurmerk of voor andere vette vissen, zoals ansjovis, sardientjes, makreel en haring. Uiteraard met het Marine Stewardship Council (MSC) logo.
#ikkiesvoorbio omdat bijvoorbeeld in biologische melk veel meer omega 3-vetzuren zitten dan in gangbaar. Dat komt omdat bio koeien lekker buiten van het gras eten. En niet alleen met krachtvoer of maïs gevoerd worden.
Plantaardig
Sowieso is ons menselijk DNA afgestemd op het voedsel dat in de oudheid beschikbaar was. En dat bestond toen uit meer eiwitten en omega 3-vetzuren. Zo vind je in veel plantaardige oliën omega 3-vetzuren. Zoals in soja-, olijf-, raapzaad- en lijnzaadolie. Ook in de meeste zeewieren zitten ze. En bijvoorbeeld in bladgroenten die in het wild groeien. Biologisch dus, uit volle grond en niet bladgroenten die uit een kunstverlichte kas komen. Varieer er dus lekker op los. Met biologische producten.
Volgens onderzoek zou 0,2 g omega 3-vetzuren per dag de sterftekans door hart- en vaatziekten met bijna 30% verminderen!
Geef een reactie