Bedrijven doen hun uiterste best om bepaalde voedingsinformatie niet op de voorkant van hun product te plaatsen. En als je de ingrediëntenlijst aan de achterkant leest, heb je én een vergrootglas én een wiskundediploma nodig om deze te ontcijferen. Neem suiker: volgens de WHO is de absolute maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 25 gram. Daar zit je al snel aan, zoals we ook al in dit artikel lieten zien. Suiker hoef je niet te skippen, maar de hoeveelheid die we nu (ongemerkt) binnen krijgen is te gek voor woorden. Daarom is het raadzaam om het etiket van producten te leren lezen.
Al in 2006 stond in de Richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad dat je zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers zou moeten gebruiken.
De voedingsindustrie is constant in beweging. Roepen wetenschappers dat verzadigd vet slecht is voor je gezondheid, dan vervangt men op basis van die constatering de ongezonde vetten door zogenaamde ‘gezondere’ suikers. Die gaan vervolgens in heel veel producten, want er moet wel verkocht worden. Nu zijn we beland waar de Engelse wetenschapper John Yudkin al veel eerder achter kwam: namelijk dat juist suiker slecht is en volgens hem ook nog eens heel verslavend. Dat schreef hij al in 1972(!) in zijn boek Pure,White and Deadly: een bestseller.
Kenners over suiker
We worden massaal te dik en daarom publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al nieuwe richtlijnen voor suiker: 10% van de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt, zouden uit toegevoegde suikers mogen komen (waaronder ook vruchtensappen vallen). Niet veel, als je weet dat een glaasje appelsap al 25 gram suiker bevat. Maar hoe slecht is suiker nu werkelijk voor je? Daarover zijn de ‘kenners’ het niet eens:
- Robert Lustig, een Amerikaans endocrinoloog, noemt het misdadig om kinderen cola te geven of die handige pakjes voor mee naar school. Vooral fructose (fruitsuikers) is volgens hem vergif. Hij stelt dat er net als bij alcohol belasting op frisdrank geheven zou moeten worden, inclusief een leeftijdsgrens.
- Daar tegenover stelt Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, dat Lustig overdrijft: En over John Yudkins suikerbewering zegt hij: “Alhoewel suiker geen voedingswaarde heeft en je er dik van wordt(!) is het niet giftig of verslavend.”
- Fred Brouns, hoogleraar innovatie in gezonde voeding, deelt de mening van Lustig maar vindt het jammer dat de nadruk nu op suiker ligt: “We eten van alles teveel en alle voedingsmiddelen die je niet verbrandt, leiden tot overgewicht. Mijn boodschap is minder eten en meer bewegen.”
Suiker als energieleverancier
Nogmaals, je hoeft niet alle suiker te skippen. Suiker is een belangrijke energieleverancier voor je lichaam. Koolhydraten worden in je lichaam ook omgezet in suikers. Maar de hoeveelheid die je binnenkrijgt is wel iets om in de gaten te houden. Want is de hoeveelheid suiker in je bloed constant te hoog, dan zijn er aanwijzingen dat dit ontstekingsreacties kan geven in je lichaam, met op den duur ‘welvaartziekten’ als diabetes type 2 als gevolg, zoals we al eerder schreven. Belangrijk is om geen pieken in je bloed te krijgen en dus niet constant te ‘grazen’. Regelmatig bewegen en niet te lang achter elkaar stil zitten, zorgt niet alleen voor een goede stofwisseling, ook wordt de suiker dat in je bloed zit door je spieren gebruikt. Precies waar het voor bedoeld is.
Het beste is zo vers en onbewerkt mogelijk te eten. En als je bewerkte producten koopt, de etiketten goed te lezen.
Om over na te denken:
- Drink jij je koffie en/of thee nog met suiker? Elk suikerklontje bevat 4,3 gram suiker. Per dag zou je zo’n 5 tot 6 suikerklontjes binnen mogen krijgen. Om de berekening hoeveel klontjes suiker je met een product binnenkrijgt makkelijker te maken, reken je 4 gram. Deel het aangegeven aantal grammen op de voedingstabel door 4 en je weet hoeveel suikerklontjes er in het product zitten.
- Dat lijkt simpel, maar soms besef je niet hoeveel dit dan eigenlijk is. Neem bijvoorbeeld een fles appelsap ‘zonder toegevoegde suikers’. Het etiket vermeldt dat er per serveereenheid ruim 20 gram suiker in zit. Dat betekent dus 5 suikerklontjes in één glas! Drink je twee glaasjes (dat lijkt toch niet veel?) dan heb je al 40 gram of 10 suikerklontjes binnen! De fabrikant mag opscheppen dat het product ‘zonder toegevoegde suikers’ is, want dit zijn de van nature aanwezige fruitsuikers. Maar ook die tellen mee.
- Fabrikanten zijn listig! Stel dat hun voedingsmiddel voornamelijk uit suiker bestaat, dan moeten ze dat als eerste vermelden op de ingrediëntenlijst. Niet handig, want de consument – jij dus – wordt steeds slimmer en weet dat er dan veel suiker inzit. Daarom gebruiken fabrikanten graag verschillende soorten suiker in hun product, zoals bijvoorbeeld zoetstoffen (daar is maar heel weinig van nodig en staat dan als laatste vermeld), of een aantal verschillende natuurlijke suikers, zoals fruitpuree, agave of een concentraat van fruitsap. Die worden niet als één suiker gezien en zo voorkomt de fabrikant dat suiker als eerste vermeld staat. En dus denk jij dat het wel meevalt met het gehalte aan suikers. Eigenlijk heel achterbaks! Via de voedingswaardetabel kun je nu dus uitrekenen hoeveel suikerklontjes er écht in een product zitten.
Waarom zouden we niet dezelfde regels aanhouden zoals in Australië en Engeland? Daar hoeven geen details vermeld te worden over het type suiker. Een yoghurt met een smaakje kan lactose en sucrose bevatten, maar op het etiket staat alleen ‘suikers’. Zo zie je na berekening dat er meer dan 6 klontjes suiker in een serveereenheid van 50 gram zit. De hoeveelheid die volgens de ADH voor vrouwen de dagelijkse portie omvat.
Volgens de energiekevrouwenacademie.nl zouden er grote doodskoppen moeten staan op suiker en alle voedingsmiddelen waar veel suiker in zit of aan is toegevoegd. Zeker als je weet dat in appelsap ‘zonder toegevoegde suikers’ gewoon 20 gram suiker zit. Wat vind jij hiervan? Laat een reactie achter onder dit artikel.
Bron: Het Suikerboek – Damon Gameau en NRC
Beeld: AdobeStock-al62
Aletta van Enoo zegt
Toevallig las ik gister een artikel ‘een week geen suiker’. Ik heb mij voor genomen om volgende week eens bewust te worden van de suikers die ik ‘ ongemerkt’ tot mij neem. (De dropjes ,chocolaatjes,wordt een zware week?)Hopelijk krijg ik er nog meer energie van?