De Nierstichting heeft een actie bedacht in de aanloop naar World Kidney Day op 9 maart. Op 7, 8 en 9 maart is de restaurant driedaagse ‘Proef de ongezouten waarheid’. Zo laat de stichting op culinaire wijze proeven hoe smaakvol zoutbewust eten kan zijn. Want we eten met z’n allen te veel zout.
Ook interessant: Schoonmaken met zout, handige tips!
Eet jij te veel zout?
Onderzoek wijst uit dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet. De driedaagse is bedoeld om jou hiervan bewust te maken en om je te laten ervaren dat zoutarm eten heel lekker en smaakvol kan zijn.
- Bijna iedereen in Nederland (85%) eet te veel zout! Slechts 20% van bevolking weet dat van zichzelf. De rest denkt dat het wel mee valt.
- Gemiddeld eten we 1 kilo zout per jaar teveel! Het zit in veel meer producten dan we denken.
- Wist je dat 6 gram zout per dag de maximaal aanbevolen hoeveelheid is. Maar gemiddeld eten we 9 gram per dag. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram.
- Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken.
- Producten als zeezout, Keltisch of Himalaya zout lijken gezonder, maar zijn het niet. Te veel hiervan is even schadelijk de gewone variant. Het belangrijkste ingrediënt is namelijk identiek, ongeacht de bron of bewerking: NaCl (keukenzout). Ook eventueel toegevoegde mineralen of spoorelementen maken zout niet minder schadelijk.
- Als iedereen in Nederland dagelijks 3 gram minder zou eten, dan scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen, en veel onnodige extra nierschade.
- Ruim 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben al chronische nierschade. En 680.000 daarvan weten dat niet!
- Iemand van 30 met matige nierschade, heeft een levensverwachting van slechts 61 jaar (dat is 81 jaar voor een gezonde 30-jarige).
Zoutmeter.com
Het is best moeilijk om onder de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram zout per dag te blijven. Het zit in veel meer producten dan je denkt. Dankzij de De Zoutmeter krijg je op een leuke manier inzicht in hoeveel zout je eigenlijk eet. Daarnaast biedt het tips en zoutbewuste recepten voor thuis. Ook op de website Ongezoutenwaarheid.nl vind je meer informatie en inspiratie.
Voorkomen van nierschade
Meer dan 15 toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving doen mee aan ‘Proef de ongezouten waarheid’. Onder meer De Nederlanden, The Harbour Club, Nick Vollebregt Jazz Café en Restaurant Soigné serveren tijdens de driedaagse een zoutbewust lunch of diner. Een deel van de opbrengst van de restaurant driedaagse gaat naar de Nierstichting. Via culinair genieten draag je zo ook bij aan het voorkomen van nierschade én een beter leven van nierpatiënten in Nederland. Reserveren voor een lunch of diner kan via www.proefdeongezoutenwaarheid.nl.
Hier geef ik je een tip hoe je op een makkelijke manier zo min mogelijk zout eet.
Beeld: de Nierstichting
Charlotte zegt
Een kilo zout per jaar extra?! Jeetje dat is wel héél erg veel! Zal er toch wat meer op gaan letten.