Ik snap de discussie over wel of geen vlees eten als je horrorfilmpjes uit slachterijen voorbij ziet komen op Facebook. En ik denk dat ik met mijn stukje ook veel mensen tegen het hoofd ga stoten als ik zeg: af en toe een stukje vlees mag best. Iedereen mag vegetarisch of veganist zijn. Maar soms met aandacht een stukje vlees eten van een dier dat bij een biologische boer vandaan komt, die vol passie met zijn dieren omgaat, is geen crime. Ik kies voor kwaliteit. Ik sta #achterbio.
Ook interessant: Varkens geven inzicht: relatie leeftijd, voeding en diabetes type 2
Vlees
Ik ben bij een biologische varkensboer geweest. En ik heb met eigen ogen gezien hoe zij met hun varkens omgaan. Dat was geen toneelspel. Het is ècht een verschil of je vlees eet van een biologisch varken (of koe/kip) of een gangbaar stukje kiest. Gangbare varkens leven in volle, kale stallen op een gladde vloer met gaten. Door ze zonder daglicht te houden (in het donker dus!), blijven ze rustig. Gangbare boeren doen niets fout, want volgens de Europese regels hoeft een varken van 100 kilo ook niet meer dan één vierkante meter ruimte te hebben. Jongere varkens mogen met nog minder toe. Deze krapte en het niet hebben van afleidingsmateriaal zorgt voor frustratie en dat maakt de varkens vaak agressief. De oplossing: het afvijlen of knippen van de scherpe hoektanden en afknippen van de staart (om afbijten te voorkomen). Buiten Nederland gebeurt dit zelfs zonder verdoving. Waarom? Deze boeren zoeken naar een goedkope oplossing om er voor te zorgen dat jij een goedkoop alternatief hebt in de supermarkt!
Jij kiest met je vork
Bij de biologische boer gaat het er heel anders aan toe. De boer die ik bezocht was voorheen een gangbare varkensboer. Juist omdat het steeds moeilijker werd om varkens op een diervriendelijke manier te houden én bovendien de varkenspest uitbrak, schakelden ze om naar biologisch. Nu hebben ze weer plezier in het houden van dieren. Er zijn nog maar zo’n 60 biologische varkenshouderijen die hun dieren op een zo diervriendelijk mogelijke manier houden. De reden: het is veel duurder. En als jij in de winkel hier niet voor wil betalen, hebben zij geen afzetkanaal.
Wereld van verschil
Als je af en toe voor een stukje vlees kiest, dan mag dat stukje vlees best wat duurder zijn toch? Als je weet dat het dier lekker vrij kon rondlopen in de stal. Naar buiten kon of op z’n strobedje bleef liggen. Daarin zelf de keuze maakte. Of zomers een lekker modderbad kon nemen in de wei, waar hij met z’n snuit kon wroeten in de modder. Die opgroeide met natuurlijk, gentechvrij voer, geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En vrijwel geen antibiotica kreeg, alleen als het écht nodig was. Die z’n leuke krulstaart gewoon mocht houden. Die als big in een twee keer zo groot hok lekker bij z’n moeder kon liggen, maar ook via een luikje naar buiten kon als hij dat zou willen. Dat is écht een wereld van verschil tussen de gangbare zeug die tussen stalen hekken ligt en puur als melkrobot dient. Welk vlees is gezonder denk je? Ook al blijkt uit onderzoek dat er geen bewijs voor is, mijn gezonde verstand zegt genoeg.
Varieer met je voeding
Kies je voor biologisch, dan eet je toch echt een heel ander stukje vlees. Nog altijd is het noodzaak hier verantwoord mee om te gaan. Te variëren dus. Vandaar dat ik voor gemak kies en elke zaterdag het Variatiemenu van EkoMenu thuis bezorgd krijg. Dan zit het met biologisch en variatie wel goed.
Kies jij voor:
- Gangbaar: 0,8 m2 per varken, geen uitloop; geen daglicht; castreren van biggen, staart en hoektanden knippen toegestaan; big 21-28 dagen bij de moeder. Geen maximale transportduur.
- Beter Leven 1 ster: 1 m2 per varken, geen uitloop; staart en hoektanden knippen toegestaan; afleidingsmateriaal; big 23-28 dagen bij de moeder. Transportduur biggen maximaal 6 uur, vleesvarkens 8 uur.
- Beter Leven 2 sterren: 1,2 m2 per varken + 0,70 m2 overdekte uitloop per vleesvarken; staart knippen verboden, hoektanden knippen toegestaan; stro(oisel); big minimaal 35 dagen bij de moeder. Transportduur biggen maximaal 4 uur, vleesvarkens 6 uur.
- Beter Leven 3 sterren/biologisch: 1,3 m2 per varken + 1 m2 uitloop naar buiten, drachtige zeugen krijgen weidegang; staart afknippen verboden, hoektanden knippen toegestaan (maar kwaliteits bioboeren doen dit niet),stro(oisel); big minimaal 42 dagen bij de moeder. Transportduur biggen maximaal 4, vleesvarkens 6 uur.
Verder is het goed om er bij stil te staan dat er in de hele gangbare veehouderij nog grote hoeveelheden antibiotica worden gebruikt. Bovendien komt veel krachtvoer uit Zuid-Amerika. Daar worden grote hoeveelheden bos gekapt om de soja voor ons diervoer te kunnen telen.
Deze biologische varkensboer weet precies waar zijn vlees belandt: bij Ekoplaza. Slager Henk van Oers van St. Hendrick vleeswaren woont in hetzelfde dorp. Er worden dus ook geen honderden kilometers gereden met de varkens. Meer lezen over deze bioboer? In Ekoplaza’s klantenmagazine Lekker Weten, dat je gratis kunt ophalen in de winkel, staat een interview.
Een lekker recept met varkensvlees vind je hier.
Geef een reactie