Het is natuurlijk nog lang niet zo ver, maar kerst staat bij veel mensen in de agenda als stressfactor. En dat hoeft helemaal niet, als je op tijd begint met plannen. Wij geven jou 5 tips om in no-time je kerstdiner te bedenken en alvast beetje bij beetje in te slaan. Te beginnen met super simpele kerst voorgerechtjes.
Ook interessant: Mindfulness kids tips voor een stressloze decembermaand
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Stressloos kerstdiner
- Zeker bij een uitgebreid kerstdiner hoort een voorgerecht. Sterker nog: eigenlijk twee! Te beginnen met een koud voorgerecht, waarna je nog een soepje kunt serveren. Een soep is van tevoren klaar te maken en hoef je alleen nog op te warmen. Piece of cake. Denk bij een koud voorgerecht aan gemak: een bietencarpaccio of salade met gerookte zalm is altijd feestelijk en snel op tafel te zetten.
- Bij diverse supermarkten kun je een gratis magazine meenemen, bomvol lekkere kerstdiners. Bedenk wat je wilt maken en schrijf de ingrediënten vast per onderdeel op een lijstje. Als er aanbiedingen zijn in de winkel, kun je die alvast goedkoper meenemen.
- Waarom zou je zelf alles maken? Veel leuker is het om een aantal mensen uit te nodigen en hen te vragen om een gerecht mee te nemen. Dat kunnen tapashapjes zijn, of de één verzorgt het voorgerecht en de ander het toetje. Is het voor jou ook nog een verrassing wat er op tafel komt!
- ‘Het leukste cadeautje komt in de mooiste verpakking’. Waarom moeilijk doen omdat het kerst is? Zet gewoon boerenkool met worst op het menu. Maar neem een feestelijk bord en serveer de boerenkool in de vorm van een kerstboom. Die vind je in grote en kleine bakvormpjes. Stort de kerstboom op een bord en serveer de worst in schijfjes als ballen in de boom. Of steek voor het toetje een ster uit bladerdeeg. Even afbakken, onderdompelen in warm gemaakte chocolade en bestrooien met wat kokosrasp (sneeuw!). Samen met een bolletje ijs is jouw kerstdiner succes verzekerd, zeker bij kinderen die geen liflafjes lusten!
- En natuurlijk is gourmetten of fonduen ook een idee. Budgettip: koop geen kant-en-klare pakketten maar gewoon wat kleine stukjes biologisch vlees dat je zelf in porties snijdt. Datzelfde doe je met groente (kinderen vinden het leuk om mee te helpen). Zet ook wat gekookte rijst, pannenkoekmeel en aardappeltjes op tafel om mee te bakken. Zo bestaat de maaltijd niet alleen uit vlees, maar varieer je met plantaardige voeding.
De allerbeste tip?
Sloof je niet uit met Kerst, maar wees gewoon jezelf. Voor jouw gemak heeft onze foodblogger Sandra drie kerstmenu’s samengesteld en gefotografeerd. Alle recepten zijn gluten- en lactosevrij (behalve het Lekker snel hoofdgerecht, dat is niet lactosevrij). Inclusief een amuse- en spoomrecept kun je er zelfs een 5-gangen menu van maken. Bij de recepten staat precies wat ze kosten, zo zijn ze bijna allemaal lowbudget en natuurlijk lekker bio!
Ga jij voor een Lekker Snel, Vegetarisch of Klassiek kerstmenu? Bij elk gerecht zit tevens een boodschappenlijst.
Ontvang de downloadlink, zodat jij gewoon jezelf kunt zijn
De link voor dit boekje staat in onze nieuwsbrief. Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Geef je dan hier op, dan krijg je gelijk de downloadlink. En die van alle andere gratis E-kookboekjes.
Photo by krakenimages on Unsplash
Geef een reactie