MindfulKids trainer en gastblogger Kim: Iedereen heeft het over de decemberdrukte. Maar bij ons begint die al begin oktober…. Een kleine opsomming:
Ook interessant: Wil je gelukkige kinderen? Draai het om
17 oktober is mijn oudste zoontje jarig en aangezien hij inmiddels 8 is, is zijn tijdsbesef voldoende ontwikkeld om te weten hoe lang 2 weken nog duurt. Dus vanaf 1 oktober begint het aftellen al…. Partijtje, uitdelen op school, verjaardag zelf.
En dan……november: de 11e Sint Maarten, de 14e mijn verjaardag en rondom deze tijd de intocht van Sinterklaas, met zo’n 5 dagen daarvoor al het sinterklaasjournaal met allerlei ‘spannende’ verhalen. Komt het wel goed met de stoomboot/cadeautjes/pieten?
December begint met cadeautjes, pakjesavond thuis, sint op school, bij opa en oma, bij de andere opa en oma….. Na 5 december is op 11 december onze middelste jarig en 17 december oma. En dan is er natuurlijk kerstviering op school, kerstvakantie, kerst, oud en nieuw.
Van alles teveel en te lang
Voor kinderen zijn al deze gebeurtenissen en het overal naartoe gaan indrukwekkend en spannend. Maar als ouders wordt het je ook niet echt makkelijk gemaakt. Op televisie worden 3 sinterklaasverhalen door elkaar uitgezonden, de discussie rondom Piet maakt dat je eigenlijk niet weet hoe je hem moet/mag noemen en Piet overal anders wordt genoemd. Winkelcentra die al begin november kerstversiering ophangen, winkels waar al in augustus al pepernoten te koop zijn.
Hoe hier mindful mee om te gaan?
Zo ontzettend jammer. Van al deze bijzondere gebeurtenissen waar kinderen veel waarde aan hechten, zorgt ‘de maatschappij’ dat ze allemaal door elkaar worden gehaald en met elkaar worden verbonden. Hoe ga je hier nu ‘mindful’ mee om werd mij gevraagd.
Tja. Voorheen werd ik zelf al druk als ik naar deze opsomming keek. Ik ging ook maar wat graag mee in de maatschappelijke gedachten dat het ook wel heel veel was. Dat gaf me min of meer de bevestiging dat het zo gek niet was dat de kinderen zo druk deden, brutaal waren en elkaar in de haren vlogen. Met als gevolg dat drukte zich vooral in mijn hoofd afspeelde. En hoe drukker mijn hoofd werd, hoe drukker mijn kinderen werden en hoe meer ik daar weer last van had. Zo leuk waren die maanden dus helemaal niet.
Elk feest is er één
Nu probeer ik alle gebeurtenissen als losse onderdelen te zien en niet als geheel. Vragen mijn kinderen op 12 november wat we met pakjesavond gaan doen, probeer ik ze naar het nu te halen: ‘Jongens, zullen we eens kijken wat voor snoepjes we gisteren met Sint Maarten hebben opgehaald? Pakjesavond is nog zo ver weg.’
Dit lukt natuurlijk lang niet altijd. Zeker niet als in mijn hoofd voorbij schiet wat ‘allemaal nog moet’. Dan is het allemaal al snel weer druk en onoverzichtelijk voor mij en dus voor de kinderen. Hoe ik mijzelf herpak? Dankzij mijn dagelijkse meditatie merk ik dit eerder op. Ik ben mijn gedachten dus eigenlijk voor, voordat ze aan de haal gaan. Ik snap dat niet iedereen nu gaat mediteren. Al kan ik het je wel aanraden ????.
Vijf praktische tips
Deze tips voor de drukke feestmaand kunnen helpen:
- Elk feest is een feest op zich. Kijk niet te ver vooruit.
- Een kalender maken helpt, maar kies ervoor om deze op te splitsen. Maak pas een volgende kalender als het volgende feest geweest is. Klik hier om een voorbeeld uit te printen.
- Prop niet al je tijd in één korte periode, maar koop gedurende het hele jaar door cadeautjes.
- Praat met je kinderen over wat zij zo leuk vinden aan een feest. En heb het dan over het feest dat op dat moment plaatsvindt, zoals Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst of oud en nieuw. Dan vertel jij hoe dat vroeger bij jou ging.
- Wellicht is het fijn, zeker als je nog gelovige kinderen hebt, om te kijken of je sinterklaas 1x kunt vieren en niet op 3 verschillende adressen.
Maar doe vooral wat voor jou goed voelt en wees het goede voorbeeld voor je kinderen. De rust die jij uitstraalt, voelen je kinderen!
Do More Of What Makes You Happy…… hele fijne feestdagen!
Geef een reactie