Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) bevatten de meeste agrarische producten niet meer de mineralen die ze behoren te hebben. Dit staat in één van de laatste rapporten. Het gaat om een verlies van 60 tot 90% ten opzichte van enkele decennia geleden. Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Belangrijk dus om genoeg mineralen binnen te krijgen!
Ook interessant: Voeding anno nu bevat minder mineralen door veredeling
Volgens de FAO is dit gegeven dramatisch. Want wil je van bepaalde mineralen voldoende binnen krijgen – en wie wil dit nu niet? Je lichaam heeft ze nodig! – moeten je dagelijks meer dan een kilo groenten eten. En dat terwijl de meeste van ons niet eens aan de voorgestelde 250 gram komen…
Dit zijn mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium. Daarnaast bestaan er spoorelementen: mineralen waarvan je lichaam maar heel weinig nodig heeft. Dat zijn: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.
Wie teelt jouw groenten?
De FAO zegt dat er landbouwgronden zijn waar de essentiële bouwstoffen als selenium en kobalt niet meer voorkomen. En stoffen als magnesium, koper en ijzer in veel te kleine hoeveelheden. Het goede nieuws: biologische producten scoren veel beter. Maar zelfs daar kunnen tekorten voorkomen. Immers, het kost een beginnend biologische boer jaren om de tekorten in de grond weer aan te vullen. Als het kan, is het dus raadzaam om te achterhalen wie de teler van jouw bio groente is.
Neem deze tips ter harte
- Hoe dan te eten? Eet hoe dan ook zoveel mogelijk biologisch. En begin de dag met een gezond ontbijt. Met name havermout is een goede start van de dag. Behalve dat dit vezels en langzaam verterende koolhydraten bevat, levert het mineralen! Gebruik je muesli, kook dit dan eerst of laat het een nachtje weken in je yoghurt. De mineralen in de muesli kunnen dan beter worden opgenomen door je lichaam.
- Gebruik veel en gevarieerd groente en fruit. Hierin zitten veel mineralen. Spoorelementen zitten met name in vleesproducten. Hiervan heb je maar weinig nodig. Eet daarnaast ook tempeh/tofu en peulvruchten.
- Zorg voor een goede darmwerking. Want je kunt nog zoveel goede stoffen in je lichaam stoppen, als die niet door je darm worden opgenomen is het water naar de zee dragen.
Om te onthouden
De mineralen en het voedingsmiddel dat het meeste hiervan bevat. In rood betekent dat je hiervan juist dagelijks teveel binnenkrijgt:
- Calcium: gedroogde basilicum
- Chloor: via zout
- Fosfor: kipfilet
- Kalium: sojameel
- Magnesium: zeewier
- Natrium: kaas
- Chroom: eidooier
- Fluor: thee
- IJzer: oesters
- Jodium: vis
- Koper: lever
- Mangaan: tarwekiemen
- Molybdeen: sojameel
- Selenium: haring
- Zink: tarwekiemen
Bron: De Natuur Uw Arts
Geef een reactie