Nog een boek dat ik in mijn hangmat las op vakantie is Gezonde darmen voor een slanke lijn. Ik weet nu dat mijn darmbacteriën mijn gewicht bepalen. En dat ik met de juiste voeding de goede darmbacteriën kan stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor een slanke lijn. Dat ga ik jou ook uitleggen. Overigens werken de tips ook goed bij een prikkelbare darm.
Ook interessant: Vaak last van je buik? Probeer het FODMAP-dieet
- Tekst gaat door onder de foto
Net als veel anderen heb ik ook vriendinnen die in mijn ogen net zoveel eten als ik – misschien zelfs meer – maar daar geen centimeter van aankomen. Terwijl ik van één bonbon die ik voor mijn verjaardag kreeg, al een kilo aankom. Volgens het boek is in onze darmen bepaald of je zonder moeite slank blijft of blijvend tegen de kilo’s moet vechten. Vanwege de ontelbare bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zij bepalen hoe goed of slecht je jouw eten kunt verteren. Heb je de foute bacteriën in je darm, dan wordt je sneller dik. Maar het boek legt ook uit dat de bacteriën die het in jouw darm voor het zeggen hebben, te beïnvloeden zijn.
Pro- en prebiotica
De nieuwste wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat het mogelijk is om via je voeding je darmbacteriën – en dus je lichaamsgewicht – te beïnvloeden! In dit boek las ik hoe dat kan en welke praktische tips mij kunnen helpen om gezonde darmen te krijgen én een slank figuur. Zo las ik dat probiotica en prebiotica hiervoor belangrijk zijn. Prebiotica is bacterievoedsel. Dit bacterievoedsel stimuleert de probiotica, zodat nuttige bacteriën zich in je darm kunnen nestelen. Ehm….denk je misschien? Ik zal het verder uitleggen:
Prebiotica: inuline
Inuline is bijvoorbeeld een prebiotica. Aardpeer, rauw of gekookt, bevat veel inuline, maar ook in schorseneren, artisjokharten, witlof, knoflook, ui, prei, asperges en pastinaak zit inuline. Ook aanwezig, maar in mindere mate, vind je het in bananen en rogge.
- Tip: Mijn man maakt altijd zelf het (spelt)brood bij ons op tafel. Tegenwoordig voegt hij inulinepoeder aan het meel toe. Je kunt zonder smaakverschil 10% van het meel hierdoor vervangen.
Prebiotica: oligofructose
Ook oligofructose is een prebiotica. Je vindt dit veel in banaan, rogge, haver, ui, knoflook, tomaat en asperges.
Oligofructose kan figuurlijk gezien de gaten in een poreuze darm dichtplamuren. Het vermindert de doorlaatbaarheid en verbetert de barrièrefunctie van je darmen. Als je weet dat er in ons voedsel minder dan 1gr oligofructose zit, is het belangrijk wat vaker bovenstaande voedingsmiddelen te nemen.
Sweet is o.k. voor gezonde darmen
Je mag best af en toe wat zoetstof gebruiken bij een slanke lijn. Een belangrijke zoetstof is yakonsiroop, want deze bevat inuline én oligofructose! Deze zoetstof vermindert bovendien hongeraanvallen. Het boek raadt voor gezonde darmen aan om dagelijks een theelepel aan bijvoorbeeld je yoghurt toe te voegen.
Van de aanbevolen 30 gr voedingsvezels zou 5 gr (liefs meer) uit prebiotica moeten bestaan. Deze ondersteunen de opname van calcium (ook belangrijk bij de overgang!). Je bent helemaal optimaal bezig met een positieve invloed op je lijn als je calciumrijke en inulinerijke voeding met elkaar combineert, zoals yoghurt met banaan of witlof uit de oven.
Een kopje koffie graag!
Ik ben dol op zwarte koffie. Sterker nog, ik begin de dag ermee. Laat zwarte koffie nu ook afslankend werken! Natuurlijk niet als je daarnaast op je bureaustoel blijft zitten. Daarom zet ik ‘s middags mijn bureau omhoog en sta ik te werken. Waarom koffie afslankend werkt? Het zit zo: koffie zorgt voor een zuur klimaat in je darm en dat remt de schadelijke bacteriën af.
Gerfermenteerd
Ook probiotica – vooral bifidobacteriën – zijn belangrijk voor een juist darmklimaat. Probiotica zit in gefermenteerde producten, iets dat ik tijdens mijn vakantie in Hongarije overal op marktjes zag staan. Maar ook kefir is een belangrijke bron van probiotica. En yoghurt, liefst dagelijks gegeten anders helpt het niet volgens het boek. De goede bacteriën moeten namelijk continue worden aangevuld. Zuurkool is ook een goede bron van probiotica, maar eet het dan rauw, want het is belangrijk dat het product geen warmtebehandeling heeft ondergaan. Overigens kun je al snel resultaat verwachten omdat je darmflora in enkele dagen tijd verandert.
- Wil je zelf aan de slag met fermenteren? Check dan het kookboek In Stock.
De slogan ‘an apple a day keeps the doctor away’ is zo gek nog niet. Eet ‘m dan wel met schil en al, want juist hierin zit pectine dat belangrijk is voor een slanke lijn. Je moet het wel lang volhouden. Dus gewoon het appeltje op je dagelijkse menu zetten.
Weg met voedselverspilling
Heb je nog een restje rijst of aardappels over na de warme maaltijd? Eet ze de volgende dag in een (lunch)salade. Behalve dat je hiermee geen voedsel hoeft weg te gooien, is het goed voor je darmen. Na afkoeling zit er in rijst en aardappelen resistent zetmeel, dat bevorderend werkt in je darmen. Overigens zit dit ook in witbrood (dus op zondag een wit bolletje is helemaal niet erg) en in volkoren haverbrood en witte en groene bonen. Aangeraden wordt om dagelijks 16g resistent zetmeel te eten.
Ook bevorderlijk voor gezonde darmen
- Lecithine(granulaat).
- Ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals omega 3 vetzuren.
- Langzaam verteerbare voedingsmiddelen, zoals fruit en groente.
- Specerijen, zoals kurkuma (in combinatie met zwarte peper, citrusvruchten of kaneel) en gember.
- Verse kruiden, zoals basilicum oregano en rozemarijn bevatten antistoffen
Tip voor je eigen thee: neem een halve theelepel kurkuma, kaneel, een stuk vers geraspte gember en snuf zwarte peper. Laat dit in een halve liter heet water trekken. Drink verspreid over de dag van de thee.
Handig in het boek zijn de recepten achterin, zodat je gelijk aan de slag kunt gaan. Ben je geïnteresseerd in het boek? Hier schaf je ‘m aan.
Geef een reactie