Een potstal is een stal waarin de mest wordt ‘opgepot’ met stro. Dat is anders dan een standaard ligboxenstal, waar koeien op roosters boven de mestkelder lopen waar hun mest invalt. Bij een potstal wordt op gezette tijden de mest bedekt met een verse laag stro. Zo komt het vee steeds hoger te staan. Koeien die ’s winters een potstal tot hun beschikking hebben, liggen heerlijk in het warme stro of lopen gezellig door elkaar heen. Behalve dat ze genoeg ruimte hebben voor sociaal gedrag, is een ander groot voordeel dat ze niet uitglijden op een gladde stalvloer.
Ook interessant: #blijbiobericht Wakker Dier beloont bio varkensboer met modderpoel van het jaar
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Oud staltype met een doel
De potstal is een oud staltype en levert waardevolle mest op om het land rondom de boerderij vruchtbaar te houden. De koeien poepen en piesen in het stro. Door hier regelmatig verse stro op te gooien, blijven de koeien schoon en hebben ze een warm bed. Elk voorjaar wordt de potstal uitgemest en de mest wordt over het land uitgereden. Voor de boer betekent dit wel meer werk, maar de koe vindt het er heerlijk. In tegenstelling tot een ligboxstal, hebben ze in een potstal langere lig- en herkauwtijden. Ook vertonen ze sterker synchroon gedrag, dat wordt gezien als teken van goed welzijn.
Voordelen potstal t.o.v. ligboxstal
- Koeien gaan sneller liggen en twijfelen ook minder over een geschikte ligplaats.
- Koeien hebben aanmerkelijk betere klauwen en er is vrijwel geen infectiedruk omdat ze niet op een betonnen vloer staan/liggen maar op een dempend strobed.
- Door de hoeveelheid ruimte kan de koe genoeg bewegen en dat is goed voor het beenwerk.
Goed strobedbeheer is natuurlijk wel cruciaal. Elke bezuiniging aan stro of aan oppervlakte vertaalt zich al snel in een duidelijke daling van het koecomfort. Vandaar dat een goede potstal aan normen moet voldoen: per koe is minimaal 8m2 (inclusief het kalf tot 2 maanden) ruimte nodig en 4 à 5 kilo stro per dag. Minder ruimte per dier, betekent meer stro per vierkante meter. Ook gelden regels voor de opstap naar het betondeel, waar de watervoorziening staat.
Minder amoniakuitstoot
Als het mengsel van mest en stro een bepaalde hoogte heeft bereikt, wordt de stal geleegd. Eigenlijk heeft de boer dan de beste compost voor op zijn land en het afval van de koe is op een natuurlijke manier verwerkt. Eigenlijk net zoals de bladeren in jouw tuin doen. Het grootste voordeel is dat bij deze manier van mestverwerking er weinig tot geen ammoniak vrijkomt. Aangezien ammoniak slecht is voor het milieu, is de potstal dus beter.
Bron: o.a. Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren en WUR
Bakker zegt
Wanneer alle boeren zouden overstappen op potstallen zouden er de meeste stikstof problematieken zijn opgelost, dan heb je net als vroeger de poep en de urine weer apart, dit kan bij elke boer na een beperkte ingreep, kosten voor de boer laag en een oplossing voor ons en milieu .! Ook in elke moderne loopstal . Tel 0651437119
Redactie zegt
Dank voor de reactie. Ik neem aan dat jullie hier ervaring mee hebben?
Bakker zegt
Wanneer alle boeren hun eigen stal zouden inrichten als Potstal , Kan Remkes naar huis en de boeren blijven bestaan , dat er natuurlijk het een en ander moet worden aangepast is logica >
Redactie zegt
Mooi Loek. Dat verhaal proberen we aan onze lezers mee te geven, dus dank voor je reactie