Je zult het niet geloven, maar er zijn wel 14 wijndomeinen in Nederland! Hier, in ons kleine kikkerlandje, is er gewoon een bloeiende wijnindustrie, waarbij zo natuurlijk en vaak biologisch wordt gewerkt! Die Nederlandse wijnboeren zijn zó gepassioneerd en gedreven, dat vinoloog Meta van den Boomen er een boek over schreef: Wijn in de Lage Landen. Daarmee geeft ze deze levensgenieters een gezicht en laat zien hoeveel tijd, investeringen, geduld en onzekerheid er gepaard gaan met het maken van een goede wijn. Lees onze 3 tips die wij voor jou uit het boek haalden.
Ook interessant: er schuilt een hele wereld achter bio(dynamische)wijnen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wijnboeren krijgen een gezicht
Meta beschrijft hoe ze onder de indruk is hoe toegewijd en gepassioneerd de Nederlandse wijnboeren zijn. Voor welke uitdagingen de wijnmakers staan en hoe ze te werk gaan. Ondanks de uitdagingen van het Nederlandse klimaat zijn ze erin geslaagd om fantastische wijnen te produceren. Naast de verhalen van de wijnmakers zelf, beschrijft ze ook hoe de wijnen worden gemaakt. Achter in het boek vind je een verklarende woordenlijst met de gebruikte wijnterminologie. En er staan suggesties in hoe je de wijn combineert met gerechten.
Verborgen juweeltjes
Een van de dingen die ik heb geleerd, is dat Nederlandse wijnboeren zich voornamelijk richten op het verbouwen van witte wijndruiven, zoals de Müller-Thurgau, Johanniter en Solaris. Deze druivensoorten zijn speciaal geselecteerd vanwege hun weerstand tegen ons koelere klimaat. Door zorgvuldig te kiezen welke druiven ze planten, zijn ze erin geslaagd om lokale, ambachtelijke en duurzaam geproduceerde wijnen te maken die echt de moeite waard zijn. Oftewel: verborgen juweeltjes die je gewoon moet proeven.
Proeverijen, rondleidingen en wandelingen in de buurt
Wat ik ook leuk vind, is dat je bij veel Nederlandse wijngaarden op bezoek kunt gaan. Het is echt een unieke ervaring om door de wijngaarden te wandelen, te leren over het wijnproductieproces en natuurlijk de wijnen te proeven. Vaak is het proeven gecombineerd met lokale kazen en andere lekkernijen die perfect samengaan met de wijn. Zo is het net alsof je een stukje buitenland in eigen land ontdekt! Het is geweldig om thuis te vertellen hoeveel passie er in het glas wijn zit dat je jouw gasten schenkt.
Onze 3 must do tips uit het boek bij bio wijnmakers
- Bij Saalhof in Wognum (NH) krijg je een waar mediterrane vakantiegevoel als je hier een knus houten
huisje huurt. ‘s Ochtends geniet je van je ontbijt te midden van de stille natuur van de wijngaard. Ook lekker: op het domein runt zoon Ben een restaurant waar hij de lekkerste streekproducten combineert
met de wijnen. - Bij wijnhoeve De Colonjes (Gelderland) maak je een wandeling of fietstocht door het heuvel en bosrijke landschap rond Groesbeek. Onderweg kun je verschillende wijngaarden bezoeken. Sluit de dag af bij de Colonjes met een proeverij en een uitgebreide borrelplank op het terras in de wijngaard.
- Bij wijngaard Dassemus in Chaam (NB) kun je een wijnproeverij met Nederlandse wijnen doen. Zet bijvoorbeeld verschillende wijnen van solaris en johanniter op tafel en ontdek hoeveel smaken
en stijlen er mogelijk zijn. Zo weet je gelijk welke druif jij de lekkerste vindt.
Met het boek krijg je ook tips voor uitjes, zoals proeverijen, rondleidingen en wandelingen. Zo verwen je jouw smaakpapillen en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft!
- Wijn in de lage landen. De mooiste wijndomeinen in Nederland en België.
- ISBN 978 90 8989 924 8
- € 34,99.
Geef een reactie