Steeds vaker lees je over de gevaren van de toegestane landbouwmiddelen. Voor de natuur en je lijf. Onlangs vertelde neuroloog Bas Bloem op omroep Gelderland meer over de relatie tussen de ziekte van Parkinson en landbouwmiddelen die gebruikt worden in de conventionele wijnbouw. Zijn reactie: “Ik drink nog uitsluitend biologische wijn”. Lees zijn verhaal en vraag jezelf af waar jij voor kiest.
Ook interessant: Vitamine D in de schijnwerpers tegen corona
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Liever biologische wijn
Neuroloog Bas Bloem, professor van het Radboud UMC, zegt dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met een aantal gewasbeschermingsmiddelen en streng moeten zijn in het toelaten van nieuwe middelen. Dit zegt hij niet zo maar. Als professor houdt hij zich bezig met onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij ziet verbanden tussen deze ziekte en middelen die in de landbouw worden gebruikt. Zo zou Parkinson onder Franse wijnboeren zo vaak voorkomen dat het als officiële beroepsziekte is erkend. Vandaar ook dat hij nog uitsluitend biologische wijn drinkt.
Snelst groeiende hersenziekte
Volgens Bloem lopen niet alleen boeren een groot risico, via ons voedsel loop jij ook een risico. Zijn onderzoek is ook gepubliceerd in de New Scientist, een toonaangevend wetenschappelijk magazine. Parkinson zou al in 1817 beschreven zijn, mogelijk als gevolg van de Industriële revolutie. Inmiddels is het de snelst groeiende hersenziekte ter wereld.
Studies op muizen laten zien dat jarenlang gebruikte bestrijdingsmiddelen het hersengebied aantasten dat Parkinson veroorzaakt.
Biologisch en biodynamisch
Volgens Bloem komen middelen die verboden zijn omdat ze bekend staan als veroorzaker van Parkinson, in een net iets andere chemische samenstelling weer op de markt, zonder goed te zijn getest. Hij pleit voor een zo spoedig mogelijk gezonder alternatief voor de grootschalige landbouw. Als voorbeeld noemt hij de biologische landbouw. Zijn advies is om tot die tijd jezelf te beschermen tegen mogelijke blootstelling. Dat kan door te kiezen voor biologische en (in de biologische speciaalzaak) biodynamische producten.
Melk en Parkinson
De Hersenstichting beaamt het verband tussen het ontstaan van Parkinson en het wonen en werken in een omgeving waar veel pesticiden worden gebruikt, zoals op boerderijen. Op hun site staat dat diezelfde pesticiden mensen ook ziek maken doordat ze in ons voedsel terechtkomen. Zo staat te lezen: Misschien is dit de reden waarom mensen die in hun leven veel melk gebruikten, een grotere kans hebben op het krijgen van de ziekte van Parkinson.
De groene tip van de week
Hoe simpel is om voortaan biologische of biodynamische melk te drinken. Dat is dus beter voor jezelf, voor de dieren en de omgeving. Zo simpel kan het zijn om nieuwe, groene stapjes te maken dit jaar.
Van schendel zegt
Na de oorlog was voedsel nr 1 ..mansholt zei genoeg en goedkoop voedsel produceren.Dat is gedaan door veel agrariërs.. voor veel te lage prijzen.Dit heeft een bloeiende economie opgeleverd. De laatste 35 i jaar is er ontzettend veel gedaan om duurzamer te gaan telen…door betere rassen en techniek. Maar het blijft moeilijk om producten goed ziekte vrij te kunnen telen zonder hulp stoffen.en een boterham te kunnen verdienen.JE Gebruikt niet voor je lol hulpstoffen…is duur….En biologisch telen vergt heel veel arbeid…die er niet is en ook huisvesting nodig heeft als je wel de mensen hebt…de consument bepaald…en betaald
George zegt
Mooi verhaal. Het is wel bizar dat een neuroloog niet vermeldt over wijn dat alcohol zelf een neurotoxische, bewezen kankerwekkende stof is, zeker 10 keer erger dan alle mogelijke restsstoffen van pesticiden.
Alcohol veroorzaakt neuro-inflammatie die hersencellen en hersenverbindingen kan beschadigen.
Alcohol activeert de immuuncellen van de hersenen (microglia) en zorgt ervoor dat ze neuronen overspoelen met ontstekingschemicaliën.
Het is niet een mogelijk kankerwekkende stof zoals pesticiden, maar 100% bewezen kankerwekkende stof die de kans op 7 ķankersoorten sterk verhoogt.
Als alcolol vandaag zou uitgevonden zijn zou het verboden zijn om een druppel in je drank te zetten.
…daarom, het drinken van biologisch wijn vanwege zorgen over je gezondheid slaat helemaal nergens op.
Hans Vanden Bussche zegt
Dat is een zeer terechte en correcte opmerking !
Hendrik legters zegt
Ik vind het op zich uitstekend dat er naar zuiverheid wordt gestreefd bij het maken van wijn. Ronduit teleurstellend is het dat Bas niet de namen noemt van de 7 bestrijdingsmiddelen dus ik vind zijn verhaal daardoor meteen zeer ongeloofwaardig
Rob zegt
Tot 25 jaar geleden spoten veel Franse wijnboeren wekelijks een verboden fungicide tussen hun druiven. Dit vaak onbeschermd. De incubatietijd van Parkinson is lang. Deze boeren worden nu op 1 hoop gegooid met Nederlandse melkveehouders en zo waarschuwt dhr Bloem voor het drinken van melk . Een professor op het ene gebied is vaak een domoor op veel andere gebieden. Enne ……. Het woord pandemie is geheel misplaats in deze.
Johan zegt
Ik begrijp Bloems zorg over de correlatie tussen pesticiden (een verzamelbegrip voor de meest uiteenlopende middelen met even uiteenlopende werkzaamheid) i.h.a. en de kans op het ontwikkelen van Parkinson. Hij maakt m.i. zichzelf als medisch wetenschapper tegelijkertijd nogal ongeloofwaardig, door een voorkeur (c.q. bijna een advies) voor het drinken van ‘louter biologische/biodynamische wijn’ uit te spreken.. Waar glyfosaat een van de lichtste en zeer sterk verdunde bestrijdingsmiddelen is, die alleen nog in nauwelijks meetbare micro-hoeveelheden als ‘residu’ aanwezig blijft in een gewas/vrucht, bevat wijn – zoals bekend mag zijn – maar liefst circa TWAALF PROCENT ALCOHOL, een wetenschappelijk bewezen CARCINOGEEN..
Annie van Unen zegt
Dit is framing. En gewoon gemeen om zo melkveehouders te kakken te zetten. Totaal niet onderbouwd. Nederlanders drinken meer wijn dan melk zo langzamerhand. Zijn de regels in het buitenland soepeler dan hier? Als het werkelijk zo schrikbarend in Frankrijk is maak dat wereldkundig dan? Wijn drinken is dus linke soep!!!
Redactie zegt
Dag Annie, er komt steeds meer naar buiten over de gevaren van pesticiden en hoe ze in Frankrijk daar nu tegenaan kijken. Op dit moment loopt een Europees onderzoek (SPRINT), waarin gekeken wordt wat pesticiden (gebruikt in o.a. de wijngaard, maar ook bij onze pootaardappelen) voor effect hebben op onze gezondheid. Je kunt hierover lezen op de site van de WUR en de site van het SPRINT onderzoek zelf. https://sprint-h2020.eu/
Wat betreft je opmerking over melk: dat zou je bij de Hersenstichting kunnen aankaarten. Daar staat dat pesticiden gebruikt op boerderijen mensen ook ziek maken doordat ze in ons voedsel terechtkomen. Verder zeggen ze: ‘Misschien is dit de reden waarom mensen die in hun leven veel melk gebruikten een grotere kans hebben op het krijgen van de ziekte van Parkinson.’
Deze informatie delen wij graag met onze lezers, zodat die zich bewust zijn van wat er speelt en dan zelf een keuze maken of ze wel of geen gangbare melk willen drinken.
We hopen je zo voldoende te hebben geïnformeerd.