Steeds vaker lees je over de gevaren van de toegestane landbouwmiddelen. Voor de natuur en je lijf. Onlangs vertelde neuroloog Bas Bloem op omroep Gelderland meer over de relatie tussen de ziekte van Parkinson en landbouwmiddelen. Zijn reactie: “Ik drink nog uitsluitend biologische wijn”. Lees zijn verhaal en vraag jezelf af waar jij voor kiest.
Ook interessant: Vitamine D in de schijnwerpers tegen corona
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Liever biologische wijn
Neuroloog Bas Bloem, professor van het Radboud UMC, zegt dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met een aantal gewasbeschermingsmiddelen en streng moeten zijn in het toelaten van nieuwe middelen. Dit zegt hij niet zo maar. Als professor houdt hij zich bezig met onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij ziet verbanden tussen deze ziekte en middelen die in de landbouw worden gebruikt. Zo zou Parkinson onder Franse boeren zo vaak voorkomen dat het als officiële beroepsziekte is erkend. Vandaar ook dat hij nog uitsluitend biologische wijn drinkt.
Snelst groeiende hersenziekte
Volgens Bloem lopen niet alleen boeren een groot risico, via ons voedsel loop jij ook een risico. Zijn onderzoek is ook gepubliceerd in de New Scientist, een toonaangevend wetenschappelijk magazine. Parkinson zou al in 1817 beschreven zijn, mogelijk als gevolg van de Industriële revolutie. Inmiddels is het de snelst groeiende hersenziekte ter wereld.
Studies op muizen laten zien dat jarenlang gebruikte bestrijdingsmiddelen het hersengebied aantasten dat Parkinson veroorzaakt.
Biologisch en biodynamisch
Volgens Bloem worden middelen die verboden zijn omdat ze bekend staan als veroorzaker van Parkinson, in net iets andere chemische samenstelling op de markt komen, zonder goed te zijn getest. Hij pleit voor een zo spoedig mogelijk gezonder alternatief voor de grootschalige landbouw. Als voorbeeld noemt hij de biologische landbouw. Zijn advies is om tot die tijd jezelf te beschermen tegen mogelijke blootstelling. Dat kan door te kiezen voor biologische en (in de biologische speciaalzaak) biodynamische producten.
Melk en Parkinson
De Hersenstichting beaamt het verband tussen het ontstaan van Parkinson en het wonen en werken in een omgeving waar veel pesticiden worden gebruikt, zoals op boerderijen. Op hun site staat dat diezelfde pesticiden mensen ook ziek maken doordat ze in ons voedsel terechtkomen. Zo staat te lezen: Misschien is dit de reden waarom mensen die in hun leven veel melk gebruikten een grotere kans hebben op het krijgen van de ziekte van Parkinson.
De groene tip van de week
Hoe simpel is om voortaan biologische of biodynamische melk te drinken. Dat is dus beter voor jezelf, voor de dieren en de omgeving. Zo simpel kan het zijn om nieuwe, groene stapjes te maken dit jaar.
Geef een reactie