Kalf bij de koe, dat gebeurt toch altijd? Nou… nee dus. Ik was bij biodynamisch boer Gerard Keurentjes, die dit wel al 14 jaar doet. Zo werkt hij met de natuur mee, wat hem enorme levensvreugde geeft én hij ziet dat het zowel de koe als kalf goed doet. Wil jij dat meer boeren hun kalfjes bij de koe laten? Dan is het heel simpel: koop Demeter melk van Zuiver Zuivel in de biologische speciaalzaak of de biologische melk van Kalverliefde bij AH.
Ook interessant: duurzame pilot met biologische Jersey stiertjes
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Zo natuurlijk mogelijk werken geeft vreugde
Biodynamisch boer Gerard werkt zo natuurlijk mogelijk. “Zodra een koe een kalf krijgt, likt ze haar jong gelijk schoon. Dat stimuleert het herstel van de koe. Dit zijn hele natuurlijke aspecten die in de koe zitten. Dit natuurlijke gedrag was voor ons de reden om kalfjes bij de koe te houden. De eerste 2 dagen blijft het kalf bij de moederkoe om de biest te drinken, enorm belangrijk voor de weerstand van het kalf. Wij kennen ook geen diaree of luchtwegproblemen bij onze dieren. Daarna krijgt het kalf samen met 3 kalfjes één pleegmoeder en gaan ze de wei in om te genieten van de verse grasgroei, die dan heel veel energie heeft.”
Kalf bij de koe is vaak passen en meten
Gelukkig houdt een groeiend aantal biologische en biodynamische melkveehouders de kalfjes bij de koe. Want dit klinkt voor jou makkelijk, dat is het vaak niet. Het is een proces van passen, meten, vallen en opstaan. Door kalf-bij-de-koe-melk te kopen ondersteun je de innovatieve zoektocht van deze boeren. Het is mooi dat pioniers als boer Gerard, die al zo lang tegen de stroom in werkt, nu de waardering krijgt. Zij krijgen een betere melkprijs om dit ook mogelijk te maken, want omdat het kalfje de melk dringt, kunnen ze minder melk verkopen.
Het kalf drinkt de eerste drie maanden ongeveer 1000 liter melk. De boer krijgt voor die gederfde inkomsten een vergoeding waar hij mee uit de kosten komt. Een kwart van de Zuiver Zuivel-melkveehouders houdt het kalf bij koe. Die melk wordt apart opgehaald en verwerkt.
Caring Farmers boeren kijken naar de toekomst
Kalfje-bij-de-koe-maand is een initiatief van Caring Farmers. Zij hoopt dat de verkoop van zuivel dit jaar de #miljoen liter voorbij gaat. Want: hoe meer mensen hier voor kiezen, hoe meer boeren kalfjes bij de koe gaan houden. En ze kopen natuurlijk dat het ook andere veehouders inspireert die hun kalfjes nu nog gescheiden laten opgroeien.
Wil je meer weten over het houden van het kalfje bij de koe? In juni ben je welkom op de open dagen van 10 kalf-bij-koe boerderijen en kun je ook vaak de melk gelijk proeven. Hier vind je de data.
Ook interessant: biologisch boerin over dierenwelzijn: wie betaalt, die bepaalt
Geef een reactie