Heb jij straks helemaal uitgepakt voor het kerstdiner en serveer je daar wijn bij? Wat kost die fles dan? Weet jij wat je schenkt en welk verhaal daar achter zit? Ilja Gort legt het op zijn eigen-wijze manier uit:
Ook interessant: Neuroloog: ik drink nog uitsluitend biologische wijn
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Kiloknaller wijn
Ilja vergelijkt de prijs van wijn met die van kiloknallers voor vlees, kunst van Ikea en vliegen met Ryan Air. Goedkope wijn noemt hij ‘de allerergste, vieze wijn’. Goedkope producten aanbieden kan volgens hem alleen ‘als de producent ethiek en vakmanschap overboord flikkert en het volledige productieproces baseert op de greep van de geldwolf’. Het resultaat daarvan is een vernielde planeet, vlees van geteisterde dieren en wijn die smaakt naar alles behalve hoe wijn hoort te smaken.
Ilja Gort: ‘Noblesse oblige’
Gort vindt dat wij het als mens is aan onszelf, onze medemens en onze kinderen zijn verplicht om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. En kwaliteit kost geld. Altijd. De basis van een goede wijn zijn goede druiven, goede mensen en goede apparatuur. Al die drie elementen hebben een prijs. Wil je kwaliteitswijn maken, dan zijn passie, vakmanschap en geld onontbeerlijk.
Mooie wijn als aanvulling
Voor € 4,99 kun je een eerlijke, smakelijke wijn maken. Als je bezuinigt op transportkosten, verpakking en genoegen neemt met een bescheiden marge. Toch vinden veel mensen dit nog een hoge prijs. Dat komt omdat er heel veel wijnen te koop zijn, die onder deze prijs liggen. Maar waarom zou je genoegen nemen met lage kwaliteit? Wijn is geen basis voedingsmiddel en is geen vast onderdeel van een maaltijd. Maar een goede maaltijd die lekker en gezellig is, bestaat wel altijd uit gezond voedsel en dan kan een goede wijn daar een mooie aanvulling op zijn.
Wist je dat bij een winkelprijs van € 4 er 0,79 cent overblijft om 75cl wijn te kunnen produceren? Daar kan een wijnboer zijn tractor, wijngaard en gezin natuurlijk nooit van onderhouden. Alleen als in bulk wordt geproduceerd is dit mogelijk, maar dat leidt onherroepelijk tot wijn die je liever niet drinkt. Als je voor échte heerlijke wijn kiest tenminste.
Goedkope slobber of goede wijn
Wees bewust wat je in je lichaam laat verdwijnen. Kies jij voor een goedkope slobber, of voor sappige, met liefde gemaakte wijn waar je met volle teugen of met kleine nipjes van kunt genieten? Ons advies, en overigens ook die van neuroloog Bas Bloem: betaal voortaan een eerlijke prijs voor je wijn, die een biologisch keurmerk draagt. Via die (h)eerlijke wijn investeer je in jezelf, de wijnboer en zijn omgeving. En daar ga jij je écht lekkerder door voelen.
Coenecoop is 1 van de sponsoren van onze Adventskalender. Zij importeren alleen biologische en biodynamische wijnen, van wijnboeren die hart voor de wijn en de omgeving hebben.
Ilja Gort is wijnboer at Château Gort & Gort
Ip Blom-Kamp zegt
Geen reactie meer een vraagje! Hoe heet de Rode wijn van Dirk vd Broek ook alweer ,die er na een wijn proef heel goed uit kwam ?
Redactie zegt
Geen idee helaas…