Vandaag, 22 mei, is het de internationale dag van de Biodiversiteit. De VN wil ons hiermee bewust maken van het belang van biodiversiteit. Met biodiversiteit wordt de grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten bedoeld. Misschien denk jij gelijk aan meer groen in je tuin? Ook via jouw eten kun je een grote impact op de biodiversiteit hebben. Zowel lokaal als wereldwijd! Lees onze 5 tips.
Ook interessant: de bio-betekenis van biodiversiteit
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Goed voor de biodiversiteit en jouw gezondheid
Wil je via jouw voedsel impact maken op de biodiversiteit, dan hebben we een paar simpele tips voor jou. Zet ze op je standaard boodschappenlijstje, dan neem je de tips automatisch mee in je huishouden. Bijkomend voordeel: niet alleen de biodiversiteit, ook je eigen gezondheid gaat ermee vooruit.
1. Eet minder dierlijk en meer plantaardig
Een grote impact maak je door minder dieren (vlees en vis) en meer planten te eten. Hoe dat zit? Voor een dieet met veel dierlijke producten is meer ruimte nodig. Voor de dieren zelf en het voer dat ze eten. Die ruimte kun je ook verwilderen tot natuurlijke habitat voor heel veel planten en insecten. Vind je het lastig om vegan te eten? Download dan ons vegan kookboekje dat Sandra voor je maakte.
Tip: Kies je voor eten uit een ander werelddeel? Ook dan kun je een bewuste keuze maken. Met fonio bijvoorbeeld! Daarmee eet je duurzaam én betekenisvol. Lees het blog van Solange voor meer informatie.
2. Eet lokaal en uit het seizoen
Tegenwoordig eten we aardbeien in februari en asperges bij het kerstdiner. Terwijl een aardbei niet voor niets zomerkoning heet en het aspergeseizoen van begin mei tot half juni duurt. Op andere tijden worden deze producten vaak ingevlogen wat veel impact heeft op het milieu en dus op de biodiversiteit. Verser en vaak goedkoper is het om lekker lokaal uit het seizoen te eten, liefst uit volle grond of de koude kas. Koop je in de supermarkt, let dan op het etiket. Daar staat waar het product vandaan komt. Helaas is het zo dat supermarkten dan alsnog niet voor Nederlandse producten kiezen. Wil je bijdragen aan meer biodiversiteit, bedenk dan: hoe dichterbij, hoe beter! Je steunt dan bovendien de boer bij jou in de buurt. Ook een idee: koop online bij Hofweb. Deze organisatie is opgezet door 4 biodynamische boeren, die de groenten direct vanaf het land verkopen.
3. Eet biologisch
Eigenlijk heel logisch. Bestrijdingsmiddelen zijn bedoeld om plagen te voorkomen. Oftewel: insecten te doden. Ook onder de grond gaat er van alles dood, dat juist moet zorgen voor vruchtbare aarde. Kies je voor biologisch, dan kies je voor veel minder pesticiden. Je herkent deze producten aan het groene blaadjes keurmerk. Biodynamisch gaat nog een stapje verder en herken je aan het oranje Demeter-keurmerk. Meer over deze keurmerken lees je hier. Om het je makkelijk te maken zijn er biologische winkels. Daar kiezen ze bewust voor de producten van deze boeren en leveranciers en hoef je niet te zoeken naar biologische producten.
4. Koop niet teveel
Soms is het lastig om je niet te laten verleiden door alle aanbiedingen en lekkernijen. En kom je thuis met teveel boodschappen. Voor al dit voedsel zijn grondstoffen en energie gebruikt. Gooi je voedsel weg, dan is dat dus voor niets geweest. Nog erger is het als je vlees of vis weggooit! Dan is het dier gedood voor de prullenbak…! Tip: vries voedsel in als je het niet direct gebruikt. En houd niet al te vast aan de datum op de verpakking, maar gebruik je neus en smaak. Bio-winkelier Ellen schreef hier al eerder een blog over.
Wist je dat je koffieprut, eierschalen en bananenschillen rechtstreeks in je borders kunt gooien? Daar doen ze wonderen voor de grond!
- Ook interessant: Sandra’s recept voor verspillingsvrije soep
5. Denk aan de bijen
Weliswaar heeft dit niet direct met het eten op jouw bord te maken, maar het is wel een hele belangrijke: de bijen! Zonder bijen geen eten. Ze zorgen immers voor de bestuiving van planten en dat geldt dan dus bijvoorbeeld ook voor je koffie na het eten 🌱🥑☕️. Wil je de bijen helpen? Steun dan de Bijenstichting met een donatie en download gelijk de bijen-pubquiz!
Om over na te denken: biodiversiteit zorgt ook voor de bescherming van schoon drinkwater. De vissen en waterplanten voorkomen dat er algengroei ontstaat en houden het water schoon en helder. Helaas is de waterkwaliteit in Nederland slecht, onder meer door pesticiden en drijfmest uit de landbouw.
Geef een reactie