Natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga bedacht een lumineus idee om verstokte vleeseters een andere gehaktdag te laten beleven: door het half-om-half gehakt te vervangen door 50% vlees van grasgevoerde koeien en 50% plantaardige ingrediënten. En lekker dat die bal is!
Ook interessant: I Live Green Rineke Dijkinga
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Weetje plantaardig en dierlijk eiwit
Wist je dat onze belangrijke hormonen- en neurotransmitters uit eiwit en cholesterol worden gemaakt. Eiwitten, ook wel proteïnes (afgeleid van ‘protos’, wat eerste, belangrijkste betekent) zijn de bouwstenen van je lichaam die je elke dag nodig hebt. Een combinatie van eiwitten uit vlees en graan vullen elkaar aan en zo geef je jouw lichaam het allerbeste mee. Perfect dus, dit half-om-half recept.
Half-om-half ingrediënten van bio kwaliteit:
- 250 gram rundergehakt
- 50 gram havermout fijn
- 25 gram boekweitmeel of (nog eiwitrijker) pompoen- of zonnebloempitproteïne
- 100 gram fijngehakte wortel
- 1 teen knoflook
- 50 gram zeer fijn gesnipperde ui
- 25 gram bouillon (anders peper en zout naar eigen smaak)
- 1 à 2 volle eetlepels zeer fijn gesneden of gemalen rozemarijn
- linke scheut olijfolie plus een beetje olijfolie om in te bakken
- 1 à 2 theelepels tamari
Serveertip: Variatie op het ‘broodje bal’. Serveer de bal tussen dikke plakken gekookte rode biet! Vervang de rozemarijn dan voor een flinke eetlepel mosterd.
Zo maak je de gehaktbal
- Doe het gehakt in een kom en meng alle ingrediënten er goed doorheen.
- Maak er (mini) gehaktballen van. Verwarm olie zachtjes in een koekenpan en bak de gehaktballen aan.
- Voeg na een paar minuten een klein beetje water toe en bak de ballen om en om tot te gaar zijn.
- Besprenkel de hamburgers met wat tamari en een snuf peper.
- Lekker met een maaltijdsalade erbij.
Tip van Rineke: Voor jouw gezondheid is het de beste optie om het vlees te bakken en direct wat water toe te voegen. Bruine korstjes (van vlees, brood of kaas) zorgen voor AGEs. Deze vrije radicalen kunnen je gezondheid negatief beïnvloeden.
Boeken vol gezonde recepten
Meer inspiratie om lekker & gezond vegetarisch te koken vind je in de boeken van Rineke. Haar recepten zijn makkelijk om te maken en daarmee zet je volop in op variatie. Dat is weer goed voor de variatie op het land en de biodiversiteit in de natuur. Zo smakelijk makkelijk kan jouw bijdrage aan een gezondere planeet zijn!
Ook lekker: #biobordje ‘gehaktballen’ van kikkererwten
Geef een reactie