Een groen leven ziet er voor iedereen anders uit. Dit keer vroegen we het aan Rineke Dijkinga. Als orthomoleculair- en natuurgeneeskundige begeleidt ze dagelijks cliënten om via gezonde voeding en leefstijl meer grip op hun leven/klachten/ziektes te krijgen. Ook schrijft ze boeken, geeft lezingen, cursussen en ontwikkelt recepten zodat je binnen een handomdraai iets (h)eerlijks op tafel kunt zetten.
Ook interessant van Rineke Dijkinga: Groentebrood met jodium
Wat is jouw grootste passie?
Mensen te laten ervaren dat gezond en culinair prima door één deur kunnen in combinatie met rekening houden met het milieu. Want bij veel mensen leeft nog het vooroordeel dat gezond en lekker niet op 1 bord samengaan. Een groot voorrecht van mijn werk is dat ik mensen kan laten ervaren dat je de heerlijkste smaaksensaties op tafel kunt zetten met eerlijk, onbewerkt en zuiver voedsel.
Wat is jouw idee van ultiem geluk?
‘Op jacht’ naar voedsel of het ‘hamsteren’ van wintervoorraden geeft mij altijd een enorm geluksgevoel. Als oermens waren we natuurlijk de hele dag bezig met het verzamelen en bereiden van eten. Als moderne mens hoeft dit helemaal niet meer. Ik ervaar een soort oer- en geluksgevoel als ik door mijn tuin of de natuur loop en allerlei eetbare bloemen zie waarvan ik een heerlijk smakende en oogstrelende salade maak. Maar ook het struinen op de markt op zoek naar specifieke ingrediënten valt hieronder. Ik vind het enorm leuk om te zien dat groentes prachtig fermenteren en ik zo de hele winter iets lekkers uit mijn eigen tuin heb. Of wanneer ik de eerste jonge brandneteltopjes roerbak als spinazie. Mijn creativiteit stroomt dan altijd rijkelijk en ook dat speelt mee in mijn geluksgevoel. Ik hoor van veel mensen die op zoek gaan naar voedsel en het echt weer zelf bereiden, dat ze een dergelijk gevoel ervaren. Kennelijk wordt zo hun creativiteit en een soort ‘oerinstinct’ aangeboord.
Wat is jouw grootste angst?
Dat we niet snel genoeg actie ondernemen om het milieu, de oceanen etc. te redden. Ook al zijn er prachtige initiatieven om bijvoorbeeld het energieverbruik en de CO2 uitstoot te verminderen, is het genoeg? Voor veel mensen ligt de milieuproblematiek, denk ik, ver van hun bed. Er zijn nog te weinig mensen die het verband leggen tussen alle hormonale klachten die ons teisteren en bijvoorbeeld de conditie van de oceanen.
Wat is jouw minst aantrekkelijke eigenschap?
Ik kan me moeilijk inleven in mensen die helemaal niets met het milieu hebben. Ik vind het bijna onbegrijpelijk dat men niet inziet dat wij een onderdeel van deze aarde zijn en dat alles wat we de aarde aandoen, we uiteindelijk ook onszelf, ons nageslacht en onze eigen gezondheid aandoen. Als mensen dat niet weten is dat natuurlijk geen probleem, maar als mensen het wel weten en er doelbewust niets aan willen doen, dan vind ik het lastig om mijn mond te houden. Ik zou dat veel meer naast me neer moeten leggen. Iedereen heeft immers recht op zijn eigen ideeën en zijn manier van leven.
Wat is de plek waar jij de beste ideeën krijgt?
Gewoon buiten of in de tuin, als ik aan het wandelen ben met de hond. Laat mij lekker wandelen en er ontspruiten prachtige ideeën. Sowieso, een recept creëren met wat er op dat moment is (of ik het nu haal uit de tuin, de koelkast of het keukenkastje) vind ik de leukste, en direct ook de duurzaamste manier van koken. Meestal ontstaan dan ook mijn lekkerste recepten. Want achter de computer, op kantoor…. dan ontstaat er helemaal niets.
Hoe ziet jouw ideale groene leven eruit?
Ik zou nóg wel groener willen leven thuis. Nog meer zelfvoorzienend qua voedsel, nog meer doen met onze zonnepanelen, de volgende keer geen hybride maar een 100% elektrische auto, onze regenwateropvang verder verbeteren etc. Ik hoop een nog veel groter groen effect te zien door de verspreiding van mijn boeken en alle lezingen die ik geef: ik vind het fantastisch dat ik het ‘groene woord’ verder mag verspreiden en mensen enthousiast kan maken om een groene leefstijl op te pakken: heerlijk voor de smaakpapillen, goed voor hun eigen gezondheid en goed voor het milieu. Dus eigenlijk bestaat mijn groene leven ook uit heel veel voorlichting geven en dat is fijn.
Heb jij een levensmotto?
‘Ontdek alles en behoud het goede’. Ik zie dagelijks dat we de oude kennis over voeding, kruiden en specerijen hebben weggevaagd. Niet voor niets leerden oude geneesheren ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Ik vind niet dat we terug moeten naar middeleeuwse praktijken. De moderne wetenschap en geneeskunde staan op een zeer hoog peil en daar plukken we met zijn allen de vruchten van. Maar ik ben voorstander om de oude kennis te blijven staven aan de wetenschap van nu: het integreren van oude en nieuwe kennis. Dagelijks zie en hoor ik in mijn praktijk hoe krachtig voeding als medicijn kan zijn. Laten we mensen van de mogelijkheden van voeding en kruiden/specerijen op de hoogte stellen. Dat kan iedereen zelf beoordelen of voeding en leefstijl iets voor ze kan betekenen.
Geef een reactie