Dit keer in ons woordenboek de #biobetekenis van eiwittransitie. Het is inmiddels wel doorgedrongen bij iedereen: ons huidige voedselsysteem is niet langer houdbaar. Ons eetpatroon zorgt ervoor dat het milieu teveel wordt belast. Dit zorgt voor opwarming van de aarde, uitgeputte bodems en een verlies aan biodiversiteit. Het is tijd om ons eetpatroon weer in balans te krijgen: via de eiwittransitie. We leggen je uit wat dit betekent.
Ook interessant: Biodynamisch boer Tom Saat in gesprek met de supermarkt over voedselprijs
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Dieet rijk aan plantaardig eiwit
Om blijvend van voldoende gezond en lekker voedsel te kunnen genieten, is het noodzakelijk om minder dierlijke eiwitten te eten. Omdat die ommezwaai naar meer plantaardige eiwitten hard nodig is, heeft men daar een woord voor bedacht: de eiwittransitie. Nederland draagt zo bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat belangrijk is om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien maken we zo efficiënter gebruik van beschikbaar land. Immers: de gewassen die daar groeien gaan niet naar de dieren, maar eten wij als mens direct op.
Dutch Edamame is een prachtig project dat bijdraagt aan de eiwittransitie. Deze in Nederland geteelde sojaboon is een goede en lekkere bron van plantaardig eiwit. Het past in een gezond dieet en heeft een kleinere impact op onze wereld: biologisch geteeld én dichtbij huis. Dat scheelt veel energie bij het transport en voorkomt ontbossing ver weg.
#Biobetekenis eiwittransitie: minder vlees, meer plantaardig
Helemaal af van de dierlijke eiwitten is ook niet nodig. De dieren hebben in de landbouw ook een doel. Kijk eens op jouw bord: de beste balans is meer groente en minder dierlijke eiwitten. Meedoen aan de eiwittransitie is heel simpel: zet minder dagen dierlijke eiwitten op het menu en zorg dat 80% van je bord is gevuld met groente, paddenstoelen, peulvruchten, noten en zaden. Eet vooral lekker lokaal en biologisch. Bijvoorbeeld met de Dutch Edamame bonen uit de Flevopolder.
Floriade in Almere in het teken van Growing Green Proteins
Als belangrijke agrarische provincie heeft Flevoland een voortrekkersrol in de eiwittransitie, met als doel die te versnellen. Hun project Growing Green Proteins brengt boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en het onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen en kansen te benutten. Zo gaat iedereen aan de slag om plantaardige eiwitten op de kaart te zetten. Dit alles presenteren ze op de Floriade Almere 2022. Deze Groene stad van de toekomst kun je bezoeken vanaf 14 april tot en met 9 oktober 2022.
Goed om te weten: die eiwittransitie slaagt alleen als jij als consument ook deelneemt. Neem dus onze tips van harte, want zo moeilijk is het allemaal niet. Daarentegen is de impact die jij hebt met de keuze op jouw bord wel heel groot. Mooi toch!
Geef een reactie