Blog Sigrid: Gelukkig zijn er meer mensen die het niet snappen: in de Europese Green Deal wordt gesproken over 25% meer bio in 2030. Tom Saat van de biodynamische Stadsboerderij Almere vroeg zich in EenVandaag af hoe je biologisch (en liefst nog biodynamisch) populair kan maken als de consument hier écht wel meer voor betaalt in de supermarkt? Zelf kies ik voor biologisch en biodynamisch, maar vind het krom dat ik behalve een hogere prijs (eigenlijk de juiste prijs) voor mijn voedsel alsnog via mijn belasting bijdraag aan de vervuilende, goedkopere voeding.
Ook interessant: Blog Sigrid: Duurzaamheid gaat over ons en daar draag ik aan bij
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Waarom voedselprijs niet eerlijker maken?
Tom Saat van Stadsboerderij Almere vertelde het heel logisch op tv. In de gangbare supermarkt waar gangbare en biologische producten naast elkaar liggen is het verschil in prijs in één oogopslag duidelijk. Wat onzichtbaar is voor de consument, is dat in de biologische prijs de meerkosten om het duurzaam te produceren (beter voor het milieu en de aarde) zijn meegenomen. Eigenlijk koop je met biologisch en biodynamisch meer biodiversiteit. Ik kan dat wel bedenken, het is mijn vak, maar ik kan me voorstellen dat een consument tussen twee op het oog precies dezelfde tomaten toch kiest voor 30cent goedkoper.
Biodynamische voeding in 100% bio supermarkten
Je zou je als consument ook kunnen afvragen of het wel logisch is dat in de reguliere supermarkt naast biologisch ook gangbaar ligt. Want aan de ene kant zeg je dus: het moet anders. Maar aan de andere kant laat je de vervuilende, goedkopere producten gewoon liggen. Iets wat in de biologische supermarkt niet gebeurt en waar je zelfs nog de keuze hebt uit biodynamische voeding. Volgens Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is een 100% biologisch assortiment niet haalbaar voor de reguliere supermarkt. Hij zegt dat je daarmee de markt voor gangbare producenten blokkeert. Ehm, ja, maar volgens mij is dat ook de bedoeling als we een levende aarde voor een volgende generatie willen behouden?
Vage duurzaamheidsinitiatieven beter?
Het wordt helemaal verwarrend als de directeur van het CBL zich uitspreek over het begrip biologisch. Volgens hem is dat star en in beton van wetgeving gegoten, met hoge eisen, hoge kosten voor productie en certificering. Maar die hoge kosten voor productie mijnheer Jansen, zijn om het zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. En de certificering om te controleren dat het ook écht duurzaam gebeurt. Mijnheer Jansen ziet liever allerlei vage duurzaamheidsinitiatieven, waar bedrijven die onze zooi produceren dan weer mee weg komen. En dat is volgens Tom Saat nu juist datgene wat de groei van biologisch en biodynamisch in de weg staat.
Wordt het gebruik van gif, kunstmest of CO2-uitstoot meegenomen van groenten die uit het buitenland komen, dan zal het prijskaartje van bijvoorbeeld een ui van Tom Saat of eentje uit Egypte veel meer op elkaar gaan lijken.
Betaalbaar biologisch op je bord
Omdat er in Nederland te weinig vraag is naar zijn biodynamische producten, zoals ui, exporteert Tom Saat het grootste gedeelte. Want in Duitsland omarmen ze zijn uien. Daar zijn de mensen veel verder in het besef dat je met je voeding een verschil kunt maken. Voor veel boeren zou het interessant zijn om ook biologisch of biodynamisch te gaan telen als er voldoende afzet in Nederland zou zijn. Toch houdt mijnheer Jansen van het CBL vol dat de consument de keuze moet hebben om gangbaar te kunnen kopen. Want, zo stelt hij, als je aan het eind van de maand niet zoveel geld meer over hebt, dan is het goed dat je voor het goedkopere, gangbare voedsel kunt kiezen. MAAR DIT VOEDSEL IS HELEMAAL NIET GOEDKOPER MIJNHEER JANSEN!!! Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan de kosten van de schade aan het milieu en de biodiversiteit. Als dat wordt meegenomen in de prijs, zal je zien dat de prijs tussen biologisch en gangbaar veel meer op elkaar gaat lijken. En dan wil ik wel eens zien waar de consument dan voor kiest.
De producten van Tom Saat van Stadsboerderij Almere vind je onder meer achter glas onder het merk Machandel (biologische speciaalzaak).
Hier vind je het item van EenVandaag
Tom Saat, zijn vrouw Tineke en zoon Tycho runnen een biodynamische boerderij aan de rand van Almere. Een toonbeeld van hoe het ook kan in de landbouw. Ze verbouwen gewassen als uien en peen. De organische mest voor de akkers is afkomstig van de eigen koeien, die hun horens mogen behouden. Diezelfde akkers leveren ook weer voedsel voor de koeien. Compleet circulair dus, zonder het gebruik van giftige gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest. Want als je dat wilt, dan kan dat best.
Meer zoals dit:
Geef een reactie