Op de biodynamische boerderij Vliervelden in Almere kun je wonen en winkelen in de onlangs geopende boerderijwinkel met foodcafé. Zo kun je ervaren hoe de biodynamische landbouw werkt en gelijk genieten van de producten met Demeter-keurmerk die hieruit voortkomen. Je boodschappen combineer je met een kop biologische koffie in het foodcafé, desgewenst met een lekker broodje erbij. Misschien oogst je nog wat groenten of pluk je een eigen boeket uit de pluktuin of wandel je lekker langs de akkers en weilanden met koeien. Die zien er imposant uit het hun horens, zoals dat gewoon is in de biodynamische landbouw.
Ook interessant: Over-de-vloer-bij-de-boer campagne pimpt de bio boerderijwinkel op
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Biodynamisch boeren in een woonwijk
De boerderijwinkel ligt in de nieuwe duurzame woonwijk Oosterwold, omgeven door het Kathedralenbos. De boerderijwinkel met foodcafé is geïntegreerd in de bijzondere boerderij met als centraal punt de grote nieuwe koeienstal. Dit alles is onderdeel van een energie neutrale woonwijk: er is een indrukwekkend poortgebouw met appartementen en er zijn vrije kavelwoningen op het erf. Bijzonder is dat dit allemaal midden tussen de akkers, een prachtig bloemenplukveld en weilanden ligt. En dat is precies zoals de biodynamische landbouw het graag ziet: de burger weer met zijn voedsel verbinden, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Enthousiast geworden? Er zijn nog appartementen beschikbaar 😉
De bewoners zijn onderdeel van de woon-werkgemeenschap, midden in het boerenleven en midden in de natuur. Met uitzicht op weilanden en een boomgaard, en met koeien als buren.

Wonen en winkelen verbindt boer met burger
Waar veel boeren niet weten voor wie ze produceren en mensen in de stad niet weten waar hun voedsel vandaan komt, kan deze opzet in Almere veel betekenen. Want behalve dat de boer zijn erf openstelt, kun je hier ook wonen! Deze opzet lijkt heel bijzonder, maar zelf vindt de familie Saat dat dit eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. Als gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw zorgen ze via de biodynamische landbouw voor een zo natuurlijk mogelijke manier van landbouw bedrijven. Daar hoort een publieksfunctie bij om de mensen weer in verbinding met de oorsprong van hun voedsel te brengen, vinden zij.
De boerderijwinkel is een biologische speciaalzaak met een assortiment van ruim 3.000 producten. Alle producten zijn 100% biologisch en/of biodynamisch. Een aantal voedingsmiddelen zijn rechtstreeks afkomstig van de biodynamische boerderij Vliervelden of de directe omgeving.
Koeienmest: het zwarte goud voor de akkers
Op biodynamische boerderij de Vliervelden zie je een bijzonder soort koe lopen: de Italiaanse Marchigiani, een robuust vleesras dat goed voor haar kalfjes zorgt. Die lopen de hele zomer lang in het natuurgebied. Daarnaast is de Fleckvieh een dubbel-doel koe. Zodra die is uitgemolken is het dier nog heel geschikt als vleeskoe. Zeker als je veganistisch of vegetarisch eet, heb je nu wellicht je mening al klaarstaan. Toch worden de koeien op dit bedrijf voornamelijk gehouden voor de mest die ze produceren. De familie noemt dit ‘het zwarte goud’ voor hun akkers waar geen kunstmest of chemisch-synthetische middelen op worden gebruikt. Dankzij de mest van hun koeien groeien granen, uien, rode bieten, spinazie, pompoen, erwten, bonen, witte kool en rode kool fantastisch en het maakt de bodem op een natuurlijke manier vruchtbaar.
Rechtstreeks van het land in de pot
Behalve dat je hier de producten rechtstreeks van het land kunt kopen, teelt de familie Saat ook voor de biodynamische conserverenleverancier Machandel en naar de biodynamische bakker Zonnemaire. Op het erf zie je de graansilo staan waar het graan wordt opgeslagen voor hun Demeterbrood. Koop je wel eens rode kool van Kramer, dan kan het zijn dat je de kolen van deze familie opeet. Hoe leuk is het als je dit product in de boerderijwinkel koopt en gelijk ziet dat de kolen op de akker ernaast nog in de grond staan?
Leuker, anders en beter voor de wereld
De boerderijwinkel is onderdeel van Odin, een biologische winkelketen die sinds de oprichting in 1983 al anders werkt. Zo willen ze laten zien dat het allemaal leuker, anders en beter kan voor de wereld. Namelijk door de keten tussen boer en bord steeds kleiner te maken. De ontwikkeling van deze boerderijwinkel sluit naadloos aan bij de You Will Grow-campagne van Stichting Demeter, die gaat over de ontwikkeling van biodynamische landbouw én van mensen.
De boerderijwinkel is van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur geopend, het foodcafé van 10.00 tot 16.00 uur.
Geef een reactie