Weet je wat voor voordeel het heeft als je eens wat vaker biologische boekweit van Nederlandse bodem eet? Deze bijenplant bij uitstek heeft een zeer positieve impact op wilde bijen, hommels en andere insecten. Daarmee draagt die bij aan de biodiversiteit en jij hebt een rijk voedsel op je bord. Bekijk vooral het filmpje hieronder.
- Tekst gaat verder onder het filmpje
Biologische boekweit: een bijenplant bij uitstek
Een belangrijke reden om boekweit weer als gewas in Nederland te introduceren is omdat het ‘de bijenplant bij uitstek is’. Onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) liet dat zien. Door slechts een paar weken bijenkasten tijdens de hoofdbloei bij boekweitpercelen te zetten, concentreren de honingbijen zich volledig op de boekweit en vliegen ze niet of nauwelijks op wilde planten. Daarmee concurreren ze dus niet met de wilde bijen en kunnen deze ook volop profiteren van het enorme aanbod aan nectar van de boekweit, in een periode dat daarvan verder eigenlijk vrij weinig beschikbaar is.
De ecologen zijn zeer positief over de impact van boekweitteelt op wilde bijen, hommels en andere insecten. Dat maakt boekweit waardevol voor de biodiversiteit en het landschap.
Verwerking van Nederlandse boekweit
Vroeger was de teelt en verwerking van boekweit heel normaal in Nederland. Helaas zijn de pelmolens grotendeels verdwenen. Een paar jaar geleden begon Harry Luring met een eerste perceeltje boekweit op de Westeresch bij Vlagtwedde (Groningen). Eigenlijk heel logisch, want boekweit is het hoofdbestanddeel van een aantal traditionele gerechten uit de Groninger keuken, zoals de boekweitpannenkoeken, poffert, klont (Jan-in-de-zak), roerom (pap) en ‘loie wievenkost’ (luie vrouwenkost: pap, met in een kuiltje wat spekvet). Zijn boekweit is te koop in de biologische speciaalzaak. Het bijproduct (de doppen) gaan als vulling naar gezondheidskussens en yogamatten.
Mooi eten uit de lokale keten
Boekweit geen graan, maar een prima vervanger daarvan die goede voedingsstoffen levert. Het is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium. Je eet de zaden: kleine korreltjes. Die worden ook vermalen tot meel en daarvan kun je weer pasta maken. Boekweit heeft een beetje een nootachtige smaak. Wist je dat de meeste boekweit uit China en andere landen wordt gehaald? Met deze Nederlandse boekweit geniet je van mooi eten uit de lokale keten.
Geef een reactie