De houdbaarheidsdatum op producten moet ons voedsel veiliger maken. Blogger Ellen, eigenaresse van de biologische winkel Natuurlijk Gezond heeft hier vanwege haar werk natuurlijk dagelijks mee te maken: “Natuurlijk zijn houdbaarheidsdatums op verpakkingen prima. Maar ze staan ook in mijn weegschaal en daar gaat het mis. Zo wordt er onnodig veel voedsel weggegooid. Het wordt tijd dat we zelf ook weer gaan nadenken.”
Ook interessant: Ellens vorige blog over supermarktcake
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Voedselveiligheid of omzetsnelheid?
Ellen: Door de houdbaarheidsdatums op verpakkingen en in weegschalen zijn onze hersenen en zintuigen steeds verder uitgeschakeld. Het is de voedselindustrie samen met de overheid die dit voor ons bedacht heeft. Is dat vanwege voedselveiligheid, of brengt het voor deze partijen geld in het laatje? Want hiermee verhoog je de omzetsnelheid van al het voedsel. Natuurlijk is het goed dat we attent worden gemaakt op voedselhoudbaarheid. Maar als een weegschaal in de winkel dat gaat bepalen, is er toch wel iets mis.
Zintuigen weer gebruiken
Onze oma’s en misschien ook nog jouw moeder kreeg van huis mee hoe je kon zien en ruiken of voedsel nog goed was. Een blik gaat bol staan en bij een glazen pot gaat het deksel bol staan. Ook bij plastic bakjes is dat zo. En is een vacuümverpakking los, dan weet je dat het product niet meer goed is. Tegenwoordig kijken we alleen nog maar naar de houdbaarheidsdatum. Maar kijk je ook naar het product dat in de verpakking zit?
Wist je dat er twee soorten meldingen zijn? THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Dat wil zeggen dat je het product nog kunt gebruiken maar dat de kwaliteit mógelijk iets achteruit is gegaan. Bij ‘houdbaar tot’ weet je dat het product niet meer goed is na de aangegeven datum.
Weegschaal bepaalt houdbaarheid
Het lijkt allemaal logisch voor jou als consument. Maar als winkelier heb ik hier mijn vraagtekens bij. Want op de weegschaal in mijn winkel staat bij ieder product dat gewogen wordt automatisch een houdbaarheidsdatum. Die wordt op de sticker weergegeven die weer op de verpakking gaat. Maar hoe weet mijn weegschaal, met als doel het wegen van artikelen, of een product nog houdbaar is? Die weet echt niets van producten en de houdbaarheid daarvan. Om mijn weegschaal te testen, woog ik een aantal producten af. Zoals je op de foto’s kunt zien staat hier hetzelfde aantal dagen van houdbaarheid op: 10 dagen. Maar de producten zijn totaal verschillend van aard!
Gedroogde bonen en snijbiet zelfde houdbaarheidsdatum?
Ik zal Ellen niet zijn als ik om opheldering heb gevraagd bij de leverancier van wie ik de weegschaal kocht. Op mijn vraag of ze de datummelding eruit konden halen kreeg ik een negatief antwoord: dit kon niet omdat het bij de wet is vastgelegd! Dus de wet bepaalt dat gedroogde bonen dezelfde 10 dagen houdbaar blijven als kaas. En dat uien eenzelfde houdbaarheidsdatum hebben als spinazie of snijbiet. Terwijl je die laatste 2 producten echt geen 10 dagen kunt bewaren! En gedroogde zwarte bonen blijven minstens een jaar goed! Kaas bewaard in een kaasdoos of -papier blijft zeker 2 maanden goed. Zo werk je voedselverspilling toch in de hand?
Niets is het lijkt
Er worden steeds meer dingen bij wet vastgelegd, onder het mom dat men goed voor hun onderdanen willen zorgen. Maar uit mijn blog blijkt wel dat niets is wat het lijkt. Als mensen alleen afgaan op de houdbaarheidsdatum, dan wordt er heel veel voedsel onnodig verspild. Hoe je dit kunt voorkomen? Door zelf na te denken, te ruiken en proeven. En wie denk je dat er daarmee in geld op voorruit gaat…?
Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Geef een reactie