Nog een voordeel om in de biowinkel of rechtstreeks lokaal bij de boer te kopen: uit recent onderzoek blijkt dat we zóveel van de chemische stof bisfenol A binnenkrijgen, dat het onze gezondheid schaadt. Daarom adviseert de Europese Voedselautoriteit (EFSA) om de grenswaarde voor deze stof 20.000 x lager in te stellen dan wat nu als veilig werd geacht. Blijkt dat we al die tijd 3x teveel van deze chemische stof hebben binnengekregen… Waarmee je dit dan binnenkrijgt? Lees dan verder.
Ook interessant: plastic in jouw verzorgingsproducten
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Van plastic voedselverpakkingen tot aan huisstof
Van Bisfenol A worden onder meer plastic voedselverpakkingen gemaakt. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen. Om biologische producten van gangbare te onderscheiden, zitten ze in de gewone supermarkt verpakt in plastic. En een snelle kant-en-klaar maaltijd voor in de magnetron zit in plastic. En tegenwoordig zit heel veel voedsel verpakt in plastic… Daarnaast zit de chemische stof Bisfenol A in nog veel meer producten. Denk aan cosmeticaproducten, speelgoedproducten, kassabonnen en huisstof. Zo krijg je het dagelijks via je huid en mond binnen. Jong en oud!
Plastic is inmiddels een hoofdbestanddeel van ons dagelijkse dieet. Het zit in ons eten. Het circuleert in ons lichaam. Het is ingebed in onze wereld die stomdronken is door overconsumptie. – Plastic Soup Foundation
Waarschuwing van toxicologen voor Bisfenol A
Is dat erg? Ja! Toxicologen waarschuwen al veel langer voor de schadelijke effecten ervan. Uit onderzoek blijkt dat het een negatief effect heeft op de ontwikkeling van je baby, je hormoonsysteem en de voortplanting. En dat is gebaseerd op de ‘veilige’ oude grenswaarde, zonder die 20.000ste verlaging! Inmiddels is bekend dat er bij 0,2 nanogrgam per kilo lichaamsgewicht al schadelijke effecten op je immuunsysteem te zien zijn. Op Waar zit wat in, een site van de Rijksoverheid, lees je meer over Bisfenol A.
Grote gezondheidseffecten
Een emeritus hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht zegt dat er vanuit de wetenschap al sinds 2010 kritiek is geweest op het gebruik van bisfenol A. En dat de gezondheidseffecten te groot zijn wisten ze in 2015 al, toen uit onderzoek bleek dat het witte bloedcellen beïnvloedde. Doordat het aantal T-helpercellen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem verhoogt, vergroot het de kans op het krijgen van auto-immuunziekten en longontstekingen.
Logo op de verpakking
Gelukkig zijn er al bedrijven die stoppen met het gebruik van bisfenol A. Je herkent dit op verpakkingen met het label BPA-vrij. Wel lastig, want er zijn weer nieuwe, verwante chemicaliën op de markt, zoals bisfenol F en S. Toxicologen vrezen dat een mengsel van die twee mogelijk een nog sterker effect in je lichaam hebben. Het beste alternatief is plasticvrij te kopen.
Zero plastic inside
Wil je zeker weten dat je plasticvrij koopt, let dan op het officiële Zero Plastic Inside logo van de Plastic Soup Foundation. Zij maken zich al jaren druk om het plasticgebruik. Als één van de 25 instanties roepen ze de EU nu op om actie te ondernemen. In een open brief aan mr. Frans Timmermans, Eerste vicevoorzitter Europese Commissie, staat: “Het is bittere noodzakelijk om onze kinderen en de generaties daarna te beschermen tegen de negatieve gezondheidseffecten van plastic en de chemische additieven daarin.”
Bisfenol A in placenta’s
Bisfenol A is een hormoonverstorende stof. Ze bootsen de van nature in ons lichaam voorkomende hormonen na of verstoren de werking daarvan. Dit ingrijpen op ons hormoonstelsel heeft vooral verwoestende effecten bij nog ongeboren kinderen. In negen maanden tijd ontwikkelt zich een kindje in jouw baarmoeder. Er is slechts een zeer lage dosering van een hormoonverstoorder om permanente schade aan te richten in die ontwikkeling. Dat geldt ook bij jonge kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn. Onderzoekers denken dat die blootstelling in de baarmoeder en daarna de oorzaak is van de sterke toename in hormoongerelateerde ziektes op latere leeftijd. En die zijn niet mals: toenemende onvruchtbaarheid, stoornissen in het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, obesitas en diabetes. Meer hierover lees je op de site van de Plastic Soup Foundation.
Koop bij de biowinkel of lokale boer
Wil je minder blootstelling aan Bisfenol A? Let er dan op wat je in je winkelkarretje stopt en kies een plasticvrij alternatief. Koop bij de biowinkel of rechtstreeks bij de lokale (bio)boer.
Geef een reactie