Afgelopen week was ik op een persbijeenkomst van biologische Celestial thee. Daarbij gingen we wildplukken in een Amsterdams park met Edwin Florés: dé wildpluk goeroe in Nederland. Hij plukt voor grote chefkoks als Jonnie Boer. Vervolgens betaal jij grif in hun restaurant voor een kruid of plant die gratis in de natuur groeit. Ik keek mijn ogen uit welk eten je in de natuur vindt. Zoals watermunt. Die gewoon bij mij achter in de sloot staat!
Ook interessant: wildplukken 100% lekker
Niquita las Edwin zijn boek over wildplukken. Een musthave voor als je geïnteresseerd bent in wildplukken en eten uit de natuur. Hierin vind je per seizoen welke planten er groeien, wat hun werking is en hoe je ze kunt gebruiken. Van heel veel planten en bloemen die in het boek staan wist ik niet dat ze een heilzame werking hebben of überhaupt dat je ze kunt eten.
Vergeet-mij-nietjes, Judasoor en Duivelseieren
Vroeger was het heel gewoon je eten uit de natuur te halen. De bloemen, planten en vruchten waren onderdeel van het dagelijks dieet. Aan die plukgewoonten zijn vaak verhalen verbonden. Namen als vergeet-mij-nietjes, Judasoor en Duivelseieren zijn geïnspireerd door de bijbel en die verhalen zijn generatie op generatie door verteld. Zo werd de kennis van planten en kruiden steeds weer gedeeld. Deze informatie heeft Edwin allemaal paraat. En hij schreef ze ook op in zijn boek.
Wildplukken zit in onze genen
Grappig feitje: wildplukken doen we eigenlijk nog steeds, zonder er erg in te hebben. Het zit namelijk in onze genen, de kern van ons DNA. Alleen doen we het nu op een ander jachtgebied. Kijk maar eens om je heen op de markt of in de supermarkt; mensen snuffelen, kijken en turen, knijpen in vruchten of ze rijp zijn en scharrelen zo het lekkerste en mooiste eten bij elkaar.
Edwin Florés: “Er is een vuistregel die elke wildplukker moet naleven: bij twijfel laten staan!”
Determineren
Nu is het best lastig om te zien of je te maken hebt met bijvoorbeeld watermunt of een andere, niet eetbare plant. Ga je wildplukken dan is Edwins boek erg handig. Zo staat er in wat je nodig hebt (goed schoeisel, mandje of emmer, schaar en/of mes), maar het hoofdstuk determineren is belangrijker. Stel jezelf vragen als ‘is deze bes rood’, ‘heeft het een ronde of andere vorm’ etc. Met de antwoorden kom je uiteindelijk bij één vrucht uit en weet je of deze eetbaar is.
Koffie van kleefkruid
Ook de spelregels van het wildplukken, de gevaren, de medicinale waarde en de eetregels staan beschreven. Er zijn hoofdstukken over planten, bessen en vruchten, noten, naaldbomen en paddenstoelen. Met name de leuke weetjes zijn heel interessant. Zo zit mijn tuin vol kleefkruid. Dat zie ik alleen maar als lastig. Tegenwoordig weet ik dat ik de gemalen zaadjes als alternatief voor koffie kan gebruiken. In tijden van nood best handig, want ik ben een enorme koffieleut. En wist jij dat margrietjes goed zijn tegen de hoest? In het boek vind je nog veel meer interessante weetjes.
Lowbudget bio en duurzaam!
Het is natuurlijk leuk om je geplukte schatten ook te verwerken. Het boek sluit af met een aantal recepten van Jonnie Boer. Want met wildpluk uit de natuur kun je van alles maken: limonade, jam, soep, azijn, olie, pesto, boter, zout, suiker en zelfs likeur. Lekker lowbudget bio en duurzaam bovendien!
Tip: In de meeste provincies heb je verschillende excursies waarbij je met een gids de natuur in gaat om de medicinale waarde van planten en bloemen te ontdekken. Kijk op de site van ‘Het Landschap van’ of Natuurmonumenten, om te zien waar zo’n excursie bij jou in de buurt is. Je kunt natuurlijk ook onze agenda checken.
Wil je het boek aanschaffen? Dat kan hier.
Geef een reactie