Er is zich een sluipend drama aan het voltrekken in ons land: 1,7 miljoen mensen hebben obesitas en 1 miljoen mensen hebben diabetes. Chirurg Maurits de Brauw vindt dat voor onze grootste gezondheidscrisis geen enkel plan bestaat. Hij opereert in het Slotervaartziekenhuis jaarlijks 300-400 patiënten met levensbedreigend overgewicht, maar kan de tsunami van patiënten nooit aan als er qua preventie niets gebeurt.
Ook interessant: eet jezelf gelukkig
“Dat er vanuit de overheid geen plan is voor de grootste gezondheidscrisis is onverteerbaar. Zonder overheidsingrijpen met bijvoorbeeld een suiker- en vettax en heldere voorlichting op producten is het dweilen met de kraan open. Geen enkele grote maatschappelijke verandering kan worden bereikt zonder een actief overheidsbeleid.”
Fact check
- 98% van alle reclames gaat over ongezonde voeding
- Jaarlijks worden er 900 miljoen Big Macs gegeten
Gezondheidscrisis bestrijden met bio
Arts/onderzoeker Machteld Huber – huisarts van origine – pleit ervoor dat gezondheid meer gericht wordt op veerkracht, ofwel het vermogen van mensen om met de fysieke, sociale en mentale uitdagingen van het leven om te kunnen gaan voor een betekenisvol leven. Werkzaam voor het Institute for Positive Health doet ze onderzoek naar de aanwezigheid van stofjes in ons voedsel en de relatie met bemestingsniveaus. Ze ontdekte dat een veelvoud van stoffen die te maken hebben met de weerstand van planten, terugloopt naarmate de gewassen meer worden bemest. Iets wat in de gangbare landbouw vooral gebeurt. Ze vraagt zich af wat deze verschillen betekenen voor ons immuunsysteem als je dit voedsel eet?
Een uitvoerig en dubbelblind onderzoek liet zien dat kippen die biologisch voer kregen na een infectie een alertere immuunreactie vertoonden. Ofwel meer veerkracht hadden dan de kippen die gangbaar voer kregen.
Huber komt tot een totaal nieuwe definitie van gezondheid. Hierbij komt het bestrijden van lichamelijke gebreken minder centraal te staan en het welbevinden krijgt een gelijkwaardige plek. Een revolutie in het denken over de inrichting van onze gezondheidszorg en hopelijk de oplossing voor de gezondheidscrisis.
Betekenisvol, veerkrachtig leven
Corné van Dooren van het Voedingscentrum liet zien dat de grootste impact voor een gezonder (en duurzamer) voedingspatroon het verminderen van dierlijke eiwitten (vlees en kaas) is. We eten nu nog 2/3 dierlijke en 1/3 plantaardige eiwitten, maar dat moet minstens 50/50 worden. Overigens scoort ons klassieke Hollandse eetpatroon hoger dan het mediterrane dieet. Kinderen zouden van jongs af aan betrokken moeten worden bij gezond eten. Daarbij moet je denken aan schoolmoestuinen en kooklessen. Overigens passen ook judo (weerbaarheid) en filosofie in het plaatje om uiteindelijk een betekenisvol, veerkrachtig leven te kunnen leiden.
Volgens arts/onderzoeker Huber zou iedereen een vierkante meter moestuin moeten hebben om zichzelf zo weer te verbinden met ons voedsel als cruciaal element in onze gezondheid.
Wat is jouw plan voor de gezondheidscrisis? We horen het graag van je.
Bron: Bionext
Geef een reactie