In de consumentengids van deze maand is de vegetarische Crème Américain Naturel van het merk SMAECK verkozen tot het allerlekkerste broodbeleg in de categorie vegetarische filet américain, smeerworst en paté. Dit versproduct van SMAECK is door de Consumentenbond bekroond tot zowel ‘Beste uit de test’ als ‘Beste koop’. Overigens, wat je dan precies eet, is deels een groot raadsel voor ons.
Ook interessant: Zitten er E-nummers in biologische voedingsmiddelen?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Weet jij wat je eet?
De slogan van SMAECK is: smaeck is wat je proeft. Daarvoor zijn deze ingrediënten nodig om het product smaakvol te maken, zodat je ‘puur kun genieten’ zoals op de site van de leverancier staat. Iets wat de Consumentenbond dus bevestigt:
magere melk 45%, plantaardige oliën (koolzaad, raapzaad), water, verdikkingsmiddelen E404 E412 E415 E461, scharreleigeel, getextureerd tarwe-eiwit, aroma’s (melk, mosterd), dextrose, specerijen (mosterd), zout, vrije uitloop kippenei-eiwit, azijn, tomatenpuree, melkeiwitten, suiker, havervezel, stabilisatoren E331 E452, gedroogde groente (champignon, tomaat), voedingszuren E260 E326 E330, glucose- en fructosestroop, gefermenteerde suiker, gehydrolyseerd soja en maïseiwit, gistextract, gemodificeerd maïszetmeel, maltodextrine, rijstzetmeel, conserveermiddel E202, specerijextracten (selderij, paprika, chilipeper, knoflook), lavas, ijzer.
Saillant detail: deze vegetarische filet americain is in samenwerking met een driesterren-chef ontwikkeld. Op de site van Smaeck staat te lezen: “Hij weet als geen ander wat lekker is en dat je hier de beste ingrediënten voor nodig hebt….! Je mag toch hopen dat deze topkok in zijn eigen restaurant met andere ingrediënten werkt?
Ambachtelijke filet americain
Koop je ambachtelijk gemaakte filet americain (dus niet die in een dicht bakje in de supermarkt), dan zijn dit de ingrediënten:
Tartaar of gehakte biefstuk, ui, mayonaise, mosterd, zoete augurk, kappertjes, zout, zwarte peper, worcestershire sauce, tabasco.
Lijkt ons dat je hiermee pas écht puur geniet als je het vergelijkt met SMAECK.
Vegetarisch of liever af en toe echte smaak?
Natuurlijk snappen wij ook wel dat je wegens houdbaarheid en voedselveiligheid extra ingrediënten nodig hebt in een supermarktproduct. En dat we met z’n allen minder vlees moeten eten is ook een feit. Maar is het dan de bedoeling dat je voedsel (of vulling?) maakt waarin zoveel ingrediënten zitten waar je lichaam niets aan heeft? En dat als Consumentenbond dan promoot met ‘beste koop’? Of kun je beter kiezen om heel af en toe voor echte filet americain te kiezen van de biologische slager?
Wij zijn benieuwd: vind jij dat zo’n vegetarische filet americain als ‘allerlekkerste broodbeleg’ bestempeld mag worden door de Consumentenbond?
Benieuwd naar het SMAECK product? Meer informatie vind je hier.
Ook interessant:
Geef een reactie