Ja. Ook bij biologische voedingsmiddelen vind je E-nummers op het etiket. Toch is er een groot verschil met gangbaar. Veelal zijn ze van natuurlijke afkomst en de reden waarom de biologische sector ze gebruikt, heeft vaak een technische of veiligheidsachtergrond. Daarom vind je E-nummers uit de 600 serie (smaakmakers) niet in bio terug. Met dit artikel hoop ik je iets wegwijs te maken in de wir-war van E-nummers.
Ook interessant: zo zouden eerlijke verpakkingen eruit zien
De biologische sector ziet voeding meer holistisch: de gezondheid van mensen kan volgens hen niet los worden gezien van gezonde ecosystemen met een gezonde bodem, gewassen en dieren. Gezond betekent continu werken aan fysiek, mentaal, sociaal en ecologisch welbevinden. Daarom worden in de biologische landbouw kunstmest, diergeneesmiddelen en additieven die gezondheidseffecten zouden kunnen hebben, zoveel mogelijk vermeden. Hiervoor hebben de keurmerken EKO, Europees Biologisch en Demeter (voor biodynamische producten) richtlijnen opgesteld. Qua verwerking vertellen deze keurmerken ook welke E-nummers er wel en niet gebruikt mogen worden.
Als je een lijst zou maken van alle chemische stofjes die in natuurlijke producten zitten, zoals in een rode biet, dan is die lijst heel erg lang. Alleen zijn deze niet toegevoegd, ze zitten er van nature in. E-nummers (ook wel additieven genoemd) zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Vaak om eigenschappen te verbeteren, zoals kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Bij biologische verwerkte producten zijn de ingrediënten zoveel mogelijk biologisch, met een natuurlijke achtergrond. Synthetische kleur-, geur-, of smaakstoffen zijn daarom verboden.
Geen chemische E-nummers of GGO
In de gangbare productie is het handig om (dure) boter te vervangen door een E-nummer van een chemische smaakstof. Bij biologisch kan dit ook, maar dan moet de smaakstof altijd van natuurlijke (en vaak biologische) herkomst zijn. Vandaar dat je ook in biologisch prijsverschillen tegenkomt. De ene bakker gebruikt wel echte biologische boter, een andere gebruikt daarvoor een natuurlijke smaakstof. Wel worden bij de productie zo min mogelijk hulpstoffen gebruikt, bijvoorbeeld om de structuur van een product te veranderen. Alleen als ze technologisch onmisbaar zijn bij het maken van een product, mogen hulpstoffen (met een bijpassend E-nummer) gebruikt worden. Zo mag suiker niet gebleekt worden, maar bij brood mogen wel niet-genetisch gemodificeerde enzymen gebruikt worden. Want het gebruik van genetische gemodificeerde organismen (GGO’s) is sowieso niet toegestaan in biologische producten. Op de site van het Voedingscentrum kun je zien welke e-nummers er in biologische producten gebruikt mogen worden.
Waarom een natuurlijke smaak kunstmatig maken?
Toch bijven die E-nummers een wazig, lastig ding. Zo mogen technische hulpstoffen wél bij bio worden toegevoegd als ze gedurende het productieproces verdwijnen. Deze hoeven zelfs niet op het etiket vermeld te worden. De lijst van technische hulpstoffen die bij bio gebruikt mogen worden (onder bepaalde voorwaarden!) is wel minder lang dan de gangbare lijst. Overigens gaat het er voor mij niet om of E-nummers nu wel of niet schadelijk zijn, dat blijft namelijk een lastige discussie. Ik denk eerder: als de natuur je bepaalde smaak- of kleurstoffen geeft, waarom zou je die dan kunstmatig namaken in een fabriek?
Natuurlijke E-nummers
Er zijn verschillende manieren om E-nummers te maken. Soms worden ze gewonnen uit planten, struiken en bomen. Zo wordt de zoetstof steviolglycosiden (E 960) via een complex en chemisch proces uit de bladeren van de steviaplant gehaald. En E901 is gewoon natuurlijk bijenwas dat onder meer drop laat glanzen. Omdat iedereen steeds meer E-nummers wantrouwt, gebruiken fabrikanten tegenwoordig de term ‘natuurlijk aroma’. Dat maakt het nóg lastiger, want deze anonieme term bestaat vaak uit stoffen die één of meerdere E-nummers bevatten maar dan niet genoemd hoeven te worden.
Glutamaat en de smaakmaker discussie
E-nummers blijven lastig. Neem glutamaat. Deze smaakstof komt inderdaad in de natuur voor, bijvoorbeeld in champignons. Maar glutamaat kan ook kunstmatig in de fabriek worden gemaakt. Dat is veel goedkoper dan het uit de natuur te halen. Namelijk via fermentatie waarbij bacteriën aan suikers worden toegevoegd. Zo ontstaat E 620. Fabrikanten omzeilen dit nummer liever via gistextract. En dat kan dan weer van een chemische of natuurlijke bron afkomstig zijn… 🙁
Goedgekeurde E-nummers inmiddels verboden
Benieuwd naar welke E-nummers in jouw Eten zitten? Het E-nummer gidsje dat in 2007 op de markt kwam, heeft een compleet herziene uitgave. Want inmiddels zijn 36 E-nummers die eerder nog goedgekeurd waren verboden en 24 andere nummers mogen bijvoorbeeld niet in het eten van zwangere vrouwen en baby’s tot 4 maanden voorkomen. Dus dat E-nummers altijd veilig zijn? Een handig overzicht is te vinden via een app met de E-nummers. Liever het boek bestellen? Dat kan hier.
Wat kies jij?
Kortom…ik kies zoveel mogelijk voor vers en kook mijn maaltijden zelf. En als ik voor een biologisch potje of zakje kies, dan kijk ik welke fabrikant zoveel mogelijk voor de originele producten gaat. En ja, daar betaal je dan inderdaad meer voor. Dat is mijn keuze. Wat is de jouwe? Ik lees graag jouw reactie.
Marie-Luise Schimai zegt
Ik heb net weer ern potje appelcider complex willen bestellen van WeightWorld. Maar keek toch even achterop wat er verder inzit en ja hoor: weer het antiklontmiddel magesiun stearate en ook nog Silicon Dioxide, pffff. (Zit helaas ook in heel veel producten. )E nummers die als oranje en rood zijn aangegeven in het wijze boekje. Dus net toch maar de gewone appelazijn gekocht….
Jullie zijn goed bezig. Heb het boekje en de app al sinds het uitgekomen is. Een aanrader voor iedereen, succes verder
Groetjes Marie-Luise
Deborah zegt
Nu dan denk je
een gezond biologisch produkt te hebben
als biologische geitenkaas
en dan zit er even goed een omstreden E nummer in als E 509: calcium chloride.
redactie zegt
Dag Deborah, we hebben dit voor je nagevraagd bij Irene Bruins. Zij is agro-diëtist en heeft een eigen biologisch boerenbedrijf waar ze ook kaas maakt:
Dit E-nummer mag worden gebruikt binnen bio. Er zijn namelijk ook natuurlijke stoffen die een E-nummer hebben en die mogen gewoon worden gebruikt in biologische producten. Daarnaast is Calcium Chloride geen ingrediënt maar een hulpstof. Als ik het goed heb mag er 25 ml op 100 liter kaasmelk worden gebruikt. Overigens gebruik ik het zelf niet. Als hulpstof helpt calcium chloride om de melk goed te stremmen. Omdat wij de melk langer laten stremmen (geen 30 min maar 50 min) hoef ik het niet toe te voegen.
Mocht je een betere uitleg willen hebben, dan ben ik uiteraard belangstellend!
Met vriendelijke groet,
Irene Bruins
Agro-diëtist
http://www.erf1.nl
Ria V zegt
Soms snap ik er helemaal niks meer van. Ik zag laatst biologische (geiten)kaas met… calciumchloride, E509, dit is een rood e-nummer. Hoe zit dat dan???
Sigrid zegt
Hi Ria, dat ga ik even voor jou na.
Sigrid zegt
Hi Ria, ook bij kaas mag een hulpmiddel worden gebruikt dat voldoet aan de EU-regels voor biologische producten, zoals E509. Dit is een natuurlijk zout en wordt gebruikt als zuurteregelaar, antiklontermiddel en rijsmiddel. Het zit vaak in vegetarische producten. Het staat inderdaad als rood omschreven in het E-nummer boekje ‘Wat zit er in uw eten’. Ik vraag dit dus even na bij Bionext en een biologische kaasboer. Je hoort weer van me.