Ellen kreeg een cake van iemand die ze had gekocht in de supermarkt. Ze besloot deze te bewaren. Weten hoe het verder ging met die cake? Lees Ellen haar blog en wat het betekent als je een cake uit de gewone supermarkt koopt.
Ook interessant: Je brein beter laten werken door de juiste voeding, kan dat?
- Tekst gaat verder onder afbeelding
Wanneer ontstaat schimmel?
Ellen: Ik kreeg deze cake van iemand die in de supermarkt haar keuze had gemaakt. De cake was over de datum, dus wilde ze die weggooien. Ik vroeg of ik de cake kon krijgen, want mijn kippen eten dat nog wel op. Maar toen ik de ingrediëntenlijst las besloot ik hem te bewaren. Ik was benieuwd hoelang het zou duren voordat de cake zou gaan schimmelen.
Nog best lang een gave cake
We zijn nu een half jaar verder en op het beeld kun je zien hoe de cake er nu uitziet. Pas na zes maanden ging de cake schimmelen en ondanks dat is die nog best gaaf. Het eerste plakje is beschimmeld en op de rand van de plakjes zit wat schimmel, maar binnenin zijn de plakjes nog mooi geel. De grap is: het etiket is er slechter aan toe. Helaas, want nu kun je niet goed meer lezen welke ingrediënten deze cake bevat.
Minstens 13 ingrediënten
Bak je thuis een naturel cake, dan bestaat die hooguit uit zes natuurlijke ingrediënten. In deze cake kom ik opgeteld – voor zover ik het kan lezen – aan minstens 13 ingrediënten. Waarvan alleen de bloem nog echt natuurlijk is. En toch kost deze cake maar € 3,45. Dat lijkt goedkoop, maar misschien betaal je toch nog teveel geld voor deze cake. Waarom? Omdat de cake uit chemische producten bestaat. Daarom is de cake ook zo weinig beschimmeld. Chemie wordt gemaakt van aardolie. En chemie (lees aardolie) kan niet schimmelen.
Aardolie in je cake
Aardolie is niet geschikt voor consumptie. Toch is het goedgekeurd door de EU, want in kleine hoeveelheden zou het geen kwaad kunnen voor de gezondheid. Nee, niet in kleine getale en niet iedere dag. Maar deze cake heeft toch niets meer met kleine hoeveelheden te maken? Hij bestaat bijna uit aardolie! En het is niet alleen de cake die op deze manier is gemaakt. Heel veel producten komen op deze manier tot stand! Zo krijg je uiteindelijk aan het eind van de dag toch een grote hoeveelheid binnen.
Wie heeft de controle?
Welke instantie controleert ons voedsel eigenlijk? Je zou denken aan de voedsel en warenautoriteiten. Niet dus. Alleen het tv-progamma de Keuringsdienst van Waarde schenkt er aandacht aan. Eigenlijk zou de consumentenbond er bovenop moeten zitten. Waar ik mee aan wil geven dat er totaal geen controle plaats vind door de gevestigde orde en alle instanties die met voedsel te maken hebben. Op deze manier kan de voedselindustrie op een schandalige wijze hun gang blijven gaan!
Zelfgebakken cake het allerlekkerst
Je eigen cake bakken van biologische ingrediënten blijft gewoon het lekkerste. Je weet precies wat erin zit. De ingrediënten apart kopen is misschien wat duurder dan een mix, maar je kunt er wel meer cakes van maken. Uiteindelijk ben je dan weer goedkoper uit dan een mix. Jouw nog iets warme zelfgebakken cake is niet lang houdbaar, maar zo lekker dat dit niet eens lukt!
Groet Ellen
Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Geef een reactie